box en boxkleed

Direct vanaf de geboorte is een box handig om te gebruiken. In het begin kun je de baby er even inleggen voor een kort slaapje en kun je direct een oogje in het zeil houden. Op het moment dat je kind groter wordt en meer wil ontdekken, kom je vaak handen tekort. In een babybox kan je kind lekker spelen en zich uitleven en heb jij tijd om even je eigen dingen te doen.

De box als goede speelplek

In een box kan een opgroeiende baby of peuter zich lekker uitleven met spelen. Met een zacht boxkleed, prikkelend speelgoed heeft je kindje genoeg te kijken, te luisteren en te doen en te verkennen.

Van eenvoudig tot luxe modellen

Babyboxen of een baby park voor de baby zijn er in veel soorten en maten: vierkant, rond, geschikt voor een hoek en gemaakt van verschillende materialen. De nieuwste modellen misstaan niet in een modern interieur. Een verstelbare bodem is wel een must: met een hoge stand hoef je niet zo diep te bukken om je kleine baby neer te leggen en op te pakken, naarmate je kind groeit zet je de bodem op de laagste stand. Veiligheid gaat voor alles! Een opberglade is handig in de box: hier kun je speelgoed opbergen. Is je kindje op het speelgoed in de box uitgekeken na een paar weken, dan kun je hem uit de la wat anders aanbieden. Dan wordt het spelen in de box telkens een verrassing. Het is helemaal fijn als deze lade op geleiders loopt voor het soepel in- en uitschuiven.

Inklapbare box

Beschik je over weinig woonruimte of wil je gewoon niet dat een box zoveel ruimte inneemt? Dan is een inklapbare box de oplossing! Deze box kun je zelfs meenemen naar opa of oma of een vakantiehuisje. Kijk goed hoe deze inklapt, of er een beveiliging opzit als deze is opgezet. Deze inklapbare boxen zijn verkrijgbaar in hout, soms met plastic elementen maar er zijn ook opvouwbare boxen beschikbaar met een aluminium frame en die je als een tentje opzet.

Een veilige box kiezen

Boxen moeten voldoen aan strenge veiligheidseisen om ongelukken en afknelling te voorkomen. Pas daarom op met het kopen van een tweedehands box. Hieronder een lijstje met waar je op moet letten van Veiligheid.nl:

 1. Is de box stevig en glad afgewerkt? Bij een verstelbare bodem moet deze in de hoogste stand ook stabiel zijn.
 2. De openingen tussen zijwanden en de bodem mag niet meer dan 0,5 centimeter zijn.
 3. Heeft de box spijlen? De spijlafstand moet liggen tussen de 4,5 en 6,5 cm.
 4. Heeft de box wanden van gaas of net, dan mag de maaswijdte maximaal 0,7 cm zijn.
 5. De afstand tussen bovenzijde bodem tot hoogste punt van de zijkant moet minimaal 60 cm zijn in de laagste stand en 30 cm bij de hoogste stand van de bodemplaat.
 6. Bij een inklapbare box moet het sluitingsmechanisme automatisch in het slot klikken. Voor het openen moet je twee handelingen uitvoeren, zoals het indrukken van een knop met twee handen.
 7. De bodemplaat moet alleen te verstellen zijn als je daarvoor gereedschap nodig hebt.
 8. Zitten er wieltjes onder de box, dan moet je deze kunnen vastzetten.
 9. Let erop dat het boxkleed goed aansluit zodat je kindje er niet onder kan rollen.
 10. Kijk of er een duidelijke gebruiksaanwijzing bij zit.

Hoe gebruik je een box veilig?

Het is belangrijk dat je een box op zo’n manier in de woonkamer zet en gebruikt dat je kindje een veilige speelplek heeft. Hieronder verschillende gebruikerstips:

 1. Zet de box op een veilige plaats, dus niet in de buurt van koordjes van raambekleding zoals Luxaflex, kamerplanten of hete verwarming.
 2. Als er tandjes doorkomen willen kinderen graag kauwen op de randen, kijk de box af en toe na op splintervorming. Bij een netbox is de rand meestal gevuld met foam, controleer regelmatig of er geen stukjes uit gebeten zijn.
 3. Kan je kindje zich optrekken en wil deze graag staan? Dan is het tijd om de box in de laagste stand te zetten.
 4. Pas op met het gebruik van koordjes om speelgoed aan de spijlen vast te binden, zijn ze kort genoeg? of gebruik ze niet.
 5. Hang een mobiel met draden buiten het bereik van je kind, dus niet aan de randen maar erboven.
 6. Leg steeds enkele kleine speeltjes neer, te groot speelgoed kan je kind gebruiken als opstapje om eruit te klimmen.
 7. Gebruik alleen een boxkleed en geen extra mastras in de babybox om te voorkomen dat je kind tussen het matras en de wanden bekneld raakt.

Boxkleed en accessoires voor de babybox

Er zijn veel mooie boxkleden beschikbaar, daarop ligt je kindje lekker zacht. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten, dus controleer altijd even welke maat je nodig hebt. Handige accessoires voor de babybox zijn verder een activity center die je aan de spijlen kunt vastzetten of ander klein speelgoed geschikt voor de babybox. Opbergzakken die je aan de buitenkant van de box vastzet zijn ook handig: daar past heel wat speelgoed in.

Baby mag rustig even in de box

Sommige ouders hebben wat moeite met het in de box leggen van hun baby. Ze zien het als ‘wegstoppen’ en willen de baby liever bij andere activiteiten betrekken. Oudere generaties en deskundigen uit de zorg hebben daar een andere mening over: het is niet verkeerd om een baby even rustig weg te leggen. In een box hoort en ziet een baby ook voldoende maar krijgt het wel de gelegenheid rustig te liggen, te kijken, te luisteren en te spelen.

Foto: Snoozebaby