kleuren babykamer

Hoe belangrijk is het om een goede kleur te kiezen voor de babykamer of kinderkamer? Heel belangrijk! Er is veel onderzoek gedaan naar het effect van kleuren op de gemoedstoestand en emotie van mensen. Kleuren zorgen voor een bepaalde energie en door het maken van een combinatie kunnen ze zelfs zorgen voor bepaalde spanning. Bij de ene kleur voelt iemand zich prettig, bij de andere niet. Met kleur kun je een bepaalde sfeer in de babykamer creëren die weer invloed heeft op de gemoedstoestand van je kindje en van jezelf! (Foto hierboven: Coming Kids)

Rood als aandachtstrekker in de babykamer

Van alle kleuren heeft de kleur rood het meest effect op de mens. Rood trekt de aandacht en is ook een signaalkleur voor gevaar. Kies voor rood en je kiest voor afwisseling en het avontuur, temperament en geestdrift. Rood staat voor liefde en hartstocht, rood is de kleur van de liefde en het leven. Maar rood geeft ook adrenaline, zorgt voor versnelling van de hartslag en een hogere bloeddruk. Een boel onrust dus! Wil je van je kindje geen stuiterbal maken, pas deze kleur dan met mate toe. Rode muren komen letterlijk op je af waardoor de baby- en kinderkamer een stuk kleiner lijkt. Je kunt daarom het beste maximaal een wandje rood schilderen of hou het bij rode accessoires. Knalrood zie je niet meer zoveel, maar een koraalrode kleur op de wand doet het goed! (Foto hieronder: Klippan)

babykamer rood koraal

Zoet of stoer roze

Roze straalt vrolijkheid uit en zorgt voor opwinding. Roze roept emoties op als romantiek en liefde, gezondheid en blijdschap. De kleur neemt je mee in een droomwereld en komt veel voor in sprookjes. Een veel gebruikte kleur voor meisjeskamers en meisjesspeelgoed en tevens de kleur waar veel jongens en mannen juist afkeer van hebben. Liever niet zo zoet? Denk dan aan de stoere zus: de pittige magenta of fuchsia variant! (Foto hieronder: Done by Deer)

kleuren babykamer roze

Chique paars

Paars is een kleur met vele schakeringen. Vroeger de duurste kleur vanwege de grondstoffen waarmee de kleur purper (van purperslakken) werd gemaakt en daardoor alleen geschikt voor koningen en religieuze leiders. Paars staat voor waardigheid, kwaliteit en luxe. In religieuze kringen staat paars voor rouw, boete, vasten, ingetogenheid, onderdanigheid.
Met paars roep je een inspirerende en rustgevende sfeer op die creativiteit stimuleert. Donkerpaarse tinten zorgen voor een theatrale en warme sfeer. Lichtere tinten zoals lavendel en lila zorgen voor een heldere en frisse uitstraling. Gecombineerd met grijs of zilver geef je het kamertje een chique uitstraling. (Foto hieronder: Leander).

kleuren babykamer paars

Energiek oranje

Oranje staat voor energie, beweging, warmte, en levenskracht. Het is een positieve kleur en lang niet zo dominant als rood. Oranje zorgt voor vrolijkheid en positieve gevoelens. Als je niet het 70’er jaren gevoel in een kamer wilt oproepen – teveel oranje kan wat opdringerig en scherp overkomen- schilder dan één wand in het oranje of beperk je tot accessoires. Voor een vriendelijke uitstraling combineer je oranje met mooie aardetinten, geel, wit of grijs.

Gillend geel

Deze zonnige kleur bevat van alle kleuren het meeste licht en valt daardoor enorm op. Geel wordt veel gebruikt in reclame uitingen maar is ook een kleur die je veel terugziet in het verkeer of in de techniek. Mensen die aangeven dat geel hun lievelingskleur is, zijn vrolijk, veelzijdig, leergierig, levendig en energiek. Geel is de kleur van de creativiteit en fantasie en helpt bij neerslachtigheid. Het geeft je het gevoel dicht bij de zon te zijn en is dus heel geschikt om te gebruiken in een kamer waar weinig tot geen zonlicht is.
Geel combineert mooi met groene en bruine tinten. Overmatig gebruik van de kleur geel kan leiden tot rusteloosheid en concentratieproblemen. En pas op: in knalgele baby- en kinderkamers schijnen kinderen meer te huilen! (Foto hieronder: Coming Kids)

kleuren babykamer geel

Oneindig blauw

Blauw is de oneindige kleur van de hemel en het water. Blauw zorgt voor het verruimen van je blik en staat voor wilskracht en het hebben van idealen. Blauw is goed voor de communicatie en zelfexpressie. Deze koele, rustige kleur staat met donkere blauwen voor autoriteit, de nacht, mysterie en bezinning maar ook voor trouw, verantwoordelijkheid en vrijheid. Niet voor niets komt deze kleur het meest terug in de wereld van financiën, technologie en informatica. Lichtblauwe tinten staan voor hoop, rust en eerlijkheid en zorgen voor een relaxed gevoel. Gebruik liever geen blauw in noordelijk gelegen kinderkamers, de afwezigheid van de zon versterkt deze koele kleuren. Blauw combineert mooi met witte, groene, bruine en grijze tinten. De combinatie met geel kan wat teveel van het goede zijn. (Foto hieronder: Bopita)

Kleuren babykamer blauw

Groen voor rust

Groen is de kleur van groei en natuur, hoop, leven en toekomst. Schilder of behang je het babykamertje in een groene kleur dan werkt dat emotioneel kalmerend. Het zorgt voor gevoelens van balans, kalmte en veiligheid. Groen wekt emoties op van energie en gezondheid, groei, vruchtbaarheid, hoop en nieuw leven. Maar het is ook de kleur van nijd, jaloezie, gif en bijgeloof. Groen zorgt voor rust, maar donkere groenen kunnen ook verveelde en sombere gevoelens oproepen. Je kunt dan beter kiezen voor lichtere groentinten zoals lime. Groen combineert fraai met bruin, blauw en geel/oker. (Foto hieronder: Coming Kids)

kleuren babykamer groen

Warm en stijlvol bruin

Bruin is het nieuwe zwart en staat voor stabiliteit, betrouwbaarheid en echtheid. Bij bruin denk je aan aarde, donker hout en chocolade. Deze warme en stijlvolle kleur zorgt voor een natuurlijke sfeer. Kies lichte bruintinten voor een Scandinavische inrichting, of donkere bruinen voor het effect van de ‘cabin van een lumberjack’. Om niet al te serieus over te komen kun je bruin in de babykamer goed combineren met geel/oker, rood of fris blauw/groen. (Foto hieronder Coming Kids).

kleuren babykamer bruin

Spannend zwart

In een interieur kan zwart klasse, stijl en glamour uitstralen, het is een uitstekende kleur voor spanning en dramatiek maar overdaad schaadt. De toevoeging van zwart verduistert; maakt een kleur donkerder. Zwart staat voor veiligheid en zekerheid maar ook voor duistere stemmingen, somberheid, spanning en angsten. Zwarte muren in een kamer kunnen heel beklemmend overkomen. Gebruik deze kleur daarom liever beperkt, zeker als het om een babykamer of kinderkamer gaat! Zwart kan wel een mooie accentkleur zijn. Maak bijvoorbeeld een bepaald vlak van de muur zwart of breng kaders aan voor het effect van een schilderijenlijst. (Foto hieronder: Coming Kids)

kleuren babykamer zwart

Wijs met grijs

Liever geen wit of zwart? Kies voor grijs! Het is weliswaar een neutrale kleur en soms wat sombertjes, grijs straalt wel autoriteit, wijsheid en betrouwbaarheid uit. Deze kleur staat voor rust en laat zich prima combineren met pittige kleuren uit het kleurenspectrum en combineert prachtig met wit. Teveel grijs kan echter betekenen dat je alle energie die kleuren kunnen geven, weglaat. Grijs laat net als beige andere (accent)kleuren veel beter spreken/uitkomen. (Foto hieronder: Vox babykamer)

kleuren babykamer grijs

Safe met wit

Wit is de kleur die alle intensiteit van een kleur weghaalt. Wit wordt ook wel geassocieerd met het spanningsvrij, onschuld, vreugde, blijdschap en tederheid. Kies je voor wit dan speel je op safe. Met wit heb je een goede en eenvoudige basis, die een lange tijd meegaat. Wit kan ook een te steriele indruk geven, denk aan de kleuren in de gezondheidszorg. Witte kamers en meubels zijn prachtig maar door de kleurloosheid komt er geen energie vrij. Combineer ze daarom eens met gekleurde accessoires en denk ook eens aan materialen zoals dons, vilt, wol, glitter.

Pas op met pastel

Zachte pastelkleuren zorgen voor een extra licht effect in de baby- of kinderkamer. Maar bij alleen pastellen mis je de spanning en energie van kleuren. Op dit moment zijn de pastellen populair aangevuld met pittige accenten. Denk aan een muur geschilderd in ijsblauw of lichtgroen maar gecombineerd met fluor gekleurd dekentje of muziekdoosje voor dat spannende effect. (Foto hieronder: Bopita)

kleuren babykamer wit pastel