newborn baby fotografie

Je kunt natuurlijk een professionele baby fotoshoot laten maken, maar tegenwoordig heeft elke ouder wel een goede camera of smartphone. Met wat handige tips en tricks maak je zelf de mooiste babyfoto’s! Hieronder 10 tips voor het zelf maken van mooie babyfoto’s:

1. Houd camera in de aanslag

Juist de meest onverwachte momenten kunnen de mooiste baby foto’s opleveren. Dat komt omdat jij en je kind dan het meest ontspannen zijn. Dus als je kindje gewoon lekker aan het spelen is of heerlijk slaapt, of bij het bereiken van een mijlpaal: hou je camera binnen handbereik! Na de voeding is je kindje altijd rustig en tevreden, dat is altijd een goed moment. Wil je dat je kindje in de lens kijkt? Maak dan een grappig geluidje.

2. Zoom in

Bij kleine baby’s kun je prachtig inzoomen voor de mooiste portretfoto’s, je baby heeft namelijk nog niets in de gaten! Met een telelens kun je je baby of oudere kindje goed volgen en als het moment daar is: knip! Zorg dat de oogjes scherp zijn, het is niet zo erg dat de rest wat vager is. Ook mooi: een close-up van je baby’s handjes of voetjes!

3. Fotografeer op ooghoogte

Als je op ooghoogte fotografeert maak je van je kindje het middelpunt en krijg je een mooi gevuld beeld. Zorg dus dat je op dezelfde hoogste gaat zitten als je kind als je foto’s maakt voor een intiem portret.

4. Pas op voor rode oogjes

In schaars verlichte ruimtes gebruik je meestal een flitser maar daarmee bestaat de kans op rode oogjes. Fotografeer het liefst bij daglicht. Wil je toch ’s avonds fotograferen, dan liever zonder flits of zorg voor voldoende licht. Moet je toch flitsen kijk dan uit dat je kind niet recht in de camera kijkt. Gelukkig zit er op veel camera’s een anti-rode ogen functie.

5. Let op achtergrond en compositie

Wat komt er op de achtergrond? Niet onbelangrijk bij baby- en kinderfotografie. Een rustige achtergrond werkt het beste en laat je kindje goed uitkomen. En probeer eens wat anders met de compositie: de baby gefotografeerd door de stijlen van de box of ledikant, met speeltjes op de voor- of achtergrond of terwijl jij op de grond ligt en je baby op een speelkleed lekker aan het spelen is!

6. Goede zithouding voor je kind

Een goede zithouding is belangrijk als je je kind zittend wilt fotograferen. Op de bank of grote plofstoel zakt je kind in elkaar, dat lever minder mooie foto’s op. Een rechte kinderstoel of liggend op een speelkleed of in de box werkt beter.

7. Flitsen bij felle zon en bewolkt weer

Als je buiten fotografeert, pas dan op bij felle zon, die zorgt voor vervelende schaduwen op het gezicht van je kind. In dat geval kun je beter een flits gebruiken, dan krijg je deze vervelende schaduwen niet. Is het bewolkt weer? Ook dan kun je met een flitser sfeervolle foto’s maken. Ga bij het gebruik van een flitser niet verder dan een paar stappen van je kind vandaan staan.

8. Natuurlijk licht is het mooist

Natuurlijke lichtinval is het mooist, dan hoeft je kind zijn oogjes niet dicht te knijpen. Maak bij voorkeur foto’s in de ochtend of later in de middag voor het mooiste effect. Licht van de zijkanten geeft een fraai effect. Let er bij zonnig weer op dat je niet met tegenlicht fotografeert, dan krijg je een overbelichte foto.

9. Geen ‘cheese’ please!

Bij baby’s en verlegen kindjes kun je een speeltje of iets wat rammelt aanbieden of laten zien om je kindje af te leiden. Laat oudere kinderen liever geen ‘cheese’ zeggen, dat levert namelijk een nepglimlach op! Tip voor een spontane en gulle glimlach: maak een grapje of doe even gek.

10. Fotografeer iedere week

In het eerste levensjaar van je baby zijn er veel mooie momenten en mijlpalen om vast te leggen: eerste lachje, eerste stapje, eerste hapje etc. Maar juist in dit eerste jaar groeit je kindje erg hard, daarom is het leuk voor later om elke week een foto te maken!

Newborn fotografie

Wil je je pasgeboren baby fotograferen? In de eerste anderhalve week krullen baby’s zich nog zo mooi op en dat zorgt voor mooie composities. Leg je baby liever niet op een kussen maar op een grote poef of op een bed waarop je een mooi kleed in neutrale tinten hebt gedrapeerd. Je kunt je kindje een rompertje, broekje of mutsje aandoen maar maak het niet te bont, newborn baby’s zijn juist zo puur van zichzelf. Nog een laatste tip: flits nooit bij kleine baby’s, natuurlijk licht is het allermooiste.

Nabewerking babyfoto’s

Tegenwoordig zijn er verschillende programma’s om foto’s mooier te maken. Bijvoorbeeld om rode ogen weg te halen, een filter over de foto te plaatsen of om die lelijke vlek op de muur weg te poetsen!

Andere mogelijkheden met baby fotografie

Naast een digitaal fotoalbum zijn er tegenwoordig veel afdrukmogelijkheden met babyfoto’s. Zoals het maken van een geboortekaartje, afdrukken op een canvas doek, of een houten paneel, aluminium plaat en zelfs plexiglas! En wat dacht je van een afdruk op een telefoonhoesje, t-shirt of mok voor moederdag, vaderdag of een origineel cadeautje voor opa en oma?