time management moeders

Hoe stem je werk, gezin en tijd voor jezelf goed op elkaar af? Dat is in een notendop waar het bij time management voor moeders om gaat. Als je een baby hebt gekregen zul je merken dat je leven ingrijpend is veranderd. Alles staat in het teken van je baby: voedingen, luiers verschonen, je kind verzorgen, knuffelen. En dat bijna 24 uur per dag, non stop.

Je kunt je voornemen om je gewone leven te blijven voortzetten na de geboorte van de baby maar de meesten komen daar snel van terug, lopen vast of raken oververmoeid. De eerste periode voor jou en je baby is ongelooflijk belangrijk. Jouw baby heeft je hard nodig en dat betekent helaas dat een spontaan avondje in de kroeg of ad hoc afspraak met vriendinnen of partner er even niet meer in zit. Als je hier moeite mee hebt vraag jezelf dan af: is het zo erg om voor een paar maanden even een paar stappen terug te doen met je sociale leven? Jouw tijd komt beslist wel weer!

Hoe combineer je werk en privé

De combinatie met werk en privé is voor veel moeders een groot struikelblok. Als je eigen moeder ook werkte heb je nog enigszins een idee hoe je werk en privé kunt combineren. Zo niet dan moet je het allemaal zelf uitzoeken en dat gaat helaas met vallen en opstaan… We hebben een uitvoerige lijst met tips voor moeder management voor je gemaakt. Wat in ieder geval helpt is maken van een goede planning en een regelmatig gesprek met je partner over wie, wat en wanneer doet!

Zorg voor verwenmomenten en me-time!

Nu je moeder bent, sta je altijd, elk uur van de dag voor je kind klaar. Je wordt er steeds beter in om meerdere dingen tegelijk te doen, maar het kan je ook het gevoel geven dat je alleen maar op aarde bent om te moederen zonder één moment voor jezelf te hebben. En dan wordt ook nog eens van je verwacht dat je niet alleen een leuke moeder bent maar ook een gezellige partner of echtgenoot!

Tips voor moeder management

Het is de kunst om tijd voor jezelf vrij te maken. Laat je baby een middagje bij je man,  moeder of oppas en ga een middagje shoppen, naar de kapper, schoonheidspecialiste, of ga lekker sporten!  Deze momenten zijn onmisbaar om je accu weer op te laden en de wereld weer aan te kunnen. Lukt dit niet pak dan rustmomenten thuis: als je baby even slaapt, lekker even met de benen op de bank met een tijdschrift en een kop thee, of even relaxen in bad. Al liggen er 100 klussen op je te wachten, deze verwenmomenten voor jezelf moet je echt pakken.

Algemene tips voor moeder management

 1. Maak een takenlijst en kijk realistisch: wat is belangrijk om als eerste op te pakken? Vervelende klusjes kun je het beste het eerste doen. Doordat je ze opschrijft zitten  al deze ’to do’s’ niet meer in je hoofd en het afstrepen zorgt voor lucht!
 2. Leg een notitieblok naast je bed. Schieten er ’s avonds dingen in je hoofd, dan kun je ze opschrijven en verder slapen zonder dat ze door je hoofd spoken.
 3. Zorg voor routine, geef je spullen een vaste plek en probeer een tijdschema aan te houden.
 4. Plan je pauzes. Constant doorwerken is uitputtend. Plan je pauzes en hou je er ook aan. Met een kleine pauze, het maken van een rondje buiten of het posten van een brief, kun je jezelf weer even opladen. Je zult zien dat je daarna veel harder gaat!
 5. Multitasken is slopend. Moeders kunnen het als geen ander, maar het is heel vermoeiend om steeds van de ene naar de andere taak te switchen. Concentreer je op één taak en probeer deze eerst af te ronden voordat je aan de volgende begint. Dat betekent: even geen mail ophalen of kijken wie je gebeld, geappt, getweet of  geliked heeft.
 6. Van tijd tot tijd is het verstandig even wat op te ruimen in je kamer en op kantoor. Dan heb je weer overzicht en ruimte in je hoofd.

Moeder management tips voor in de ochtend:

 1. Ben je niet zo’n ochtendmens? Badder je kind en jezelf dan lekker de avond ervoor.
 2. Sta eerder op dan je kind voordat de ochtendspits begint.
 3. Leg van te voren kleding voor je zelf en je kind klaar of bedenk in ieder geval wat je aan wilt doen bij je zelf en je kind(eren).
 4. Heb je een driftige peuter die de door jou gekozen kleding niet aan wil? Stel wat in het vooruitzicht of spreek af dat hij of zij morgen zelf mag bepalen wat er aangetrokken wordt, maar vandaag even niet.
 5. Is je partner nog aanwezig rond dit tijdstip: spreek dan van te voren af wie er wat kan doen.
 6. Heb je meer kinderen die al naar school gaan, maak de boterhamtrommeltjes dan de avond van te voren klaar.
 7. Zorg dat de spullen en luiertas die je mee moet nemen voor je baby naar crèche, oppas of opa en oma van te voren klaar staat.
 8. Stel een maximumtijd in voor vertrek en bouw een beetje reserve in. Dan kun je nog inspelen op een poepbroek of spuugvlek net voor vertrek!

Moeder management tips voor de avond:

 1. Misschien een inkopper: maar ga op tijd weg op je werk, wimpel gesprekken met collega’s die nog even wat je willen bespreken af met: ik moet nu echt naar huis/mijn kind ophalen etc.
 2. Spreek van te voren met je partner af wie je kind(eren) haalt. Zorg dat je mobiel bereikbaar bent voor als je in de file komt te staan.
 3. Streef naar richttijd om samen te eten. Heb je een partner die laat thuis komt? Stel het eten niet uit met oververmoeide kinderen, maar start gewoon vast, je partner eet dan later wel.
 4. Bewaar ingewikkelde gerechten voor als je echt tijd hebt, maak liever eenvoudige gerechten die gezond en gevarieerd zijn.