stint rechtzaak

Leuke kindjes in een elektrische bolderwagen met wapperende haartjes, blije gezichtjes en een leidster staand aan het stuur. Dat is wat de meesten van ons van de Stint wisten tot het ongeval in Oss in september 2018. Hier reed een kinderopvangleidster met vijf kinderen in een Stint tegen een trein. Vier kinderen zijn overleden, een ouder zusje en de leidster raakte zwaargewond en getraumatiseerd.

Wat is een Stint

De Stint is een beetje een kruising tussen een bolderkar, bakfiets en een Segway en is ontworpen voor het vervoer van kinderen van school naar de kinderopvang (BSO). Voor deze korte ritjes werden voorheen busjes ingezet.

Uitvinders van de Stint

Twee vindingrijke Nederlanders: Edwin Renzen en Peter Noorlander ontwikkelden samen de Stint, geschikt voor 6 tot 8 kinderen met een toegestane elektrische ondersteuning van 250 Watt, maximaal zo’n 17 kilometer per uur. Renzen gaf aan dat de Stint juist is ontworpen om het vervoer van kinderen veiliger te maken. Hij wilde een oplossing bedenken voor het dure vervoer van busjes die vaak tot drukke en onoverzichtelijke situaties bij de scholen zorgen.

Stint als bijzondere bromfiets

De Stint werd goedgekeurd door de Rijksdienst Wegverkeer en de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid en werd ingedeeld in de categorie ‘bijzondere bromfiets’ door de minister van Infrastructuur en Milieu. In hoogtijdagen reden er bijna 3000 Stints in Nederland rond.

Leidinggevenden van Stint voor de rechter

Nu, 5 jaar na het ongeval en nadat alle onderzoeken zijn afgerond, is besloten dat de twee verantwoordelijken worden verdacht van ‘het in de markt brengen en verkopen van een schadelijk product, waarvan ze wisten dat het schadelijk was’. Ze moeten zich voor de rechter verantwoorden. De verdachten worden ook vervolgd voor valsheid in geschrifte. Bij een in 2011 ingediend verzoek bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zou zijn vermeld dat de Stint aan de veiligheidseisen voldeed, en dat was niet het geval. Dit zijn zeer ernstige feiten en de strafeisen zijn zeer hoog.

Productaansprakelijkheid Stint

De hoge strafeisen hebben ook te maken met de wetgeving die bepaalt dat producenten aansprakelijk zijn voor de schade die is ontstaan door een gebrek aan het product. Producten moeten veilig en bruikbaar zijn voor ze op de markt komen in de Europese Unie. Ze mogen de gezondheid of veiligheid van consumenten niet in gevaar brengen.

Overheid gaat ook niet vrijuit

Ook de overheid gaat niet vrijuit. Volgens de Raad van State oordeelde namelijk dat deze nooit toestemming had mogen geven voor het gebruik van de Stint. Het OM oordeelt dat de strafrechtelijke vervolging bij de fabrikant ligt. De verdachten wisten dat er meldingen waren van gebreken zoals stilvallen of niet meer remmen, maar namen onvoldoende actie. Het is trouwens nog steeds niet bekend waarom de Stint op deze bewuste dag niet kon stoppen.

Wel of niet vertrouwen op elektrisch aangedreven vervoermiddelen

In de babymarkt zien we vaker vervoermiddelen die elektrisch worden aangedreven. Een soort fietsondersteuning maar dan voor kinderwagens. Dit past helemaal in de toenemende trend van digitalisering van babyproducten. Maar met de inzet van sommige elektrisch apparaten en vervoersmiddelen geven we steeds meer van de ouderlijke verantwoordelijkheid uit handen. In hoeverre wil je dat als kinderopvangorganisatie en als ouder? En kun je deze grote verantwoordelijkheid wel leggen bij een meestal jonge leider of leidster van de kinderopvang?

De nabestaanden zijn volgens de berichten en ondanks het enorme verlies tevreden dat er onderzoek is gedaan en stellen dat de verdachten zich moeten verantwoorden.

Lees meer nieuwsberichten
Foto: Stint