zindelijkheidstraining

Kinderen worden tegenwoordig later zindelijk dan vroeger. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat ouders hier makkelijker mee omgaan maar ook met het langer gebruiken van wegwerpluiers. Deze zijn zo absorberend dat kinderen niet eens meer in de gaten hebben dat ze een vieze broek hebben. Ter vergelijking: in de jaren 40 was de gemiddelde leeftijd voor zindelijkheidstraining 18 maanden. Vandaag is dat voor jongens ongeveer 39 maanden, bij meisjes is dat 35 maanden. Goede zaken voor de wegwerpluierfabrikanten! Het gevolg is dat juffen hun handen vol hebben aan het verschonen van kleuters op de basisschool. Iets wat ze in het onderwijs graag anders willen zien.

Zindelijkheid

Richtlijn om te starten met de zindelijkheidstraining ligt tussen de één en twee jaar. Er zijn deskundigen die stellen dat je best kunt beginnen als je kindje 1,5 jaar oud is. Stel je start niet te lang uit, het is niet bewezen dat eerder starten slecht zou zijn. Minstens 90% van de wereldbevolking is zindelijk rond het tweede jaar! Zindelijk worden is een natuurlijk proces en moet ook door ouders behandeld worden. Helaas zijn veel zindelijkheidstips die vroeger van generatie tot generatie overgingen, verloren gegaan.

Wanneer start je met zindelijk maken?

Rond het tweede jaar is er in ieder geval sprake van een dag- en nachtritme en lukt het je kind ’s nachts langer zijn of haar plas op te houden. Je kind geeft zelf signalen af waarmee hij of zij aangeeft ‘er aan toe te zijn’. Hou daarom deze signalen in de gaten: onrustig worden voor het plassen en met de beentjes open gaan lopen voor, na of tijdens de ontlasting. Maar ook wiebelen op de stoel is een teken. Een ander teken is dat je kindje interesse toont voor alles wat met de wc en het hele toiletgebeuren te maken heeft. Dit is het moment dat je kind er lichamelijk en mentaal rijp voor is om met de zindelijkheidstraining te beginnen.

Interessant potje

Dan breekt de tijd aan dat een potje kan worden aangeboden. Er is veel aanbod, verschillende modellen, maten en kleuren. Ze zijn er met een muziekje, voor als de boodschap is gedaan. Ze zijn er met een namaak doortrekhendel, zelfs met wc-rol houder. Met een hoog stuk tussen de benen, dan plas je niet snel over de rand. Er zijn exemplaren die zowel een opstapje als een potje tegelijk zijn. Of met geïntegreerd bakje, met een zachte foam rand zodat deze nooit koud aanvoelt en een veilig gevoel geeft. En wat te denken van een potje dat je als een koffertje mee kunt nemen? Verder zien we steeds meer multifunctionele exemplaren: een potje, opvangbakje en opstapje ineen! In elkaar gezet of gestapeld nemen deze heel weinig ruimte in en dat is weer handig in een kleine badkamer. Alles om het maar zo aantrekkelijk mogelijk te maken op het potje te gaan en om sneller zindelijk te worden.

wc-bril verkleiner

Na de potjesfase breekt de periode aan van de wc-brilverkleiner. Dat is een kleine wc-bril die op het ‘grotemensentoilet’ past. Maar een brilverkleiner biedt ook uitkomst voor kinderen die helemaal niet op een potje willen zitten maar wel op het grote toilet! Naast alle losse opzetbrilverkleiners bestaat er ook een gewone wc-bril met een geïntegreerde kinderbril. Dan hoef je als ouder niet meer te struikelen over de losse brilopzet en hebben ouders en kinderen deze altijd bij de hand. Handig is ook de toilettrainer met drie functionaliteiten: een potje voor op de grond, een toilettrainer voor het volwassen toilet en een wc-brilverkleiner. Er zijn er zelfs die in hoogte verstelbaar zijn.

Zorg voor een positieve ervaring bij de zindelijkheidstraining

Waar het met al deze producten om gaat is dat je kind bij het naar het toilet gaan als iets gewoons en positiefs gaat ervaren. Zonder daarbij angsten te ontwikkelen. Nog een aandachtspunt van kinderartsen en ergonomen: om goed te kunnen ontspannen bij het naar de wc gaan is een ontspannen zithouding belangrijk. Ouders moeten opletten dat hun kindje goed met de voetjes plat op de grond kunnen. Dat is natuurlijk lastig met een losse kinderbril op de wc, want de beentjes bungelen dan in de lucht. Een oplossing zijn de wc-brilverkleiners met trapje of vast opstapje.

Methoden om zindelijk te worden

Je schijnt je kind in drie dagen zindelijk te kunnen maken. Maar pin je hier niet op vast. Sommige kinderen hebben wat meer tijd nodig dan anderen. Het hangt natuurlijk ook af van de tijd die jij beschikbaar hebt en hoe je kind dit allemaal ervaart.  Het is belangrijk om je kindje tijd te geven. Sommige kinderen vinden het op een potje gaan heel interessant, anderen vinden het gek en zijn zelfs bang om te zien en te voelen dat er iets uit hun lichaam komt en in het potje valt. Hieronder een aantal methoden:

  1. Je wacht tot je kind zelf aangeeft op het potje of wc te willen zitten.
  2. Zet je kind op bepaalde tijden op het potje, bijvoorbeeld nadat je kind iets heeft gegeten of gedronken.
  3. Je start met het weglaten van de luier op bepaalde tijden en vertelt je kind wat het moet doen als deze moet plassen of poepen.

Tips voor het zindelijk maken:

  1. Begin je met de potjestraining? Betrek je kind dan bij het proces. Neem hem of haar mee met het kopen van een potje en leg uit waarvoor deze is bedoeld.
  2. Leg je kind uit dat iedereen naar de wc gaat. Dat bij alle mensen en dieren poep en plas uit het lichaam komt. Vertel dat je kind dat ook gaat leren en dat de luier niet meer nodig is.
  3. Je kunt er een gewoonte van maken om je kind voor het naar bed gaan nog even een verhaaltje voor te lezen terwijl deze op het potje zit.
  4. Plast je kind ’s morgens nog in de luier en wil je je kind trainen op het potje te gaan, laat je kind dan niet meer in een slaapzak slapen, dan kan deze zelf de luier afdoen.

En denk ook aan deze tip voor de zindelijkheidstraining:

  1. Zet een potje naast het bed, dan kan je kind ’s nachts of ’s morgens op het potje zitten en terug kruipen in bed.
  2. Bij sommige ledikanten kun je enkele spijlen verwijderen, zo kan je kind zelf uit bed gaan als hij of zij eraan toe is.
  3. Zorg voor duidelijkheid, is de luier eenmaal af en het gaat goed, dan moet deze ook afblijven. Anders raakt je kind in verwarring.
  4. Een goede tijd voor de zindelijkheidstraining is de vakantieperiode. Dan heb je rust en tijd en bij mooi weer kan je kindje lekker in de tuin zonder luier lopen.
  5. Geef je kind een compliment als deze zijn behoefte op het potje of wc heeft gedaan. Of beloon je kind met een sticker of stempeltje op een kaart en een minicadeautje als het stickervel (bijvoorbeeld na een week) vol is.
  6. Tot slot: ongelukjes kunnen tijdens het oefenen gebeuren, wordt niet boos, maar vertrouw erop dat het op een bepaald moment helemaal goed gaat!

Foto: BabyBjörn