onderrzoek babykamer meubelen

Nieuwe meubels aanschaffen voor de babyslaapkamer is misschien wel de leukste aankoop voor een zwanger stel. Toch komt het veel voor dat meubels van een eerder kind of van de familie worden hergebruikt. Met name de ‘familiewieg’ blijkt nog altijd een grote traditie in veel families. Uit het continu onderzoek de WIJ Monitor van WIJ Special Media blijkt dan ook dat maar éénderde (32%) een wiegje koopt.

Resultaten uit de WIJ Monitor laten zien dat van de 1.305 ondervraagde vrouwen die acht maanden zwanger zijn, circa tweederde (63.5%) nieuwe of tweedehands meubels heeft gekocht voor de babykamer. Zwangeren die geen meubels kopen (36.5%) geven als meest genoemde reden: ze gebruiken nog meubels van een eerder kind en/of ze krijgen meubels van familie of vrienden, en/of een klein deel is van nog van plan meubels te kopen.

Soorten babykamer meubels

Van de ondervraagden die wel nieuwe of tweedehands meubels hebben gekocht (n=829), kochten de meesten een commode (82%) en/of een ledikant (81%). Een wiegje werd door slechts een derde aangeschaft (32%). De voornaamste reden hiervoor is dat een wiegje nog in het bezit is van een eerder kind en/of dat ze gebruik maken van de welbekende ‘familiewieg’:  een wieg die generaties lang wordt doorgegeven en waar diverse familieleden als baby in hebben geslapen.

Oriënteren op kopen ledikant of wieg

De meeste zwangere vrouwen oriënteren zich op het kopen van meubels (zoals een ledikant en/of een wiegje) tussen de drie en zes maanden van de zwangerschap. Hierbij is met name een piek te zien rond de vierde zwangerschapsmaand, zie grafiek 1. Opvallend hierbij is dat vrouwen die voor de eerste keer zwanger zijn zich veel eerder oriënteren dan vrouwen die een volgend kind krijgen. Waar 65% van de eerste keer zwangeren zich al rond of voor de 4 maanden zwangerschap oriënteren, blijkt slechts 42% van de ‘ervaren’ zwangeren zich rond deze periode al georiënteerd te hebben. Voor zowel een ledikant als een wiegje oriënteren de meeste vrouwen zich online (68%) en/of  in een babywinkel (54%).

Wanneer vinden de aankopen plaats?

Het gemiddelde aankoopmoment ligt bij de 21ste week van de zwangerschap, waarbij de grootste pieken zichtbaar zijn rond de 20, 25 en 30 weken zwangerschap. Ruim de helft van de stellen kiest bij het kopen van een ledikant en/of wieg voor een nieuw bedje. Diegene die een tweedehands bedje kopen, kopen dit vaak over van familie of vrienden óf via marktplaats. Tweedehands aankopen via marktplaats zie je echter vaker bij andere meubels voor de babykamer, zoals een commode en een kledingkast. Waarschijnlijk speelt de hygiëne hierbij een rol. De meeste nieuwe bedjes worden in een winkel gekocht (74%), maar de aankopen van babybedjes online groeien gestaag (26%).

Meer lezen over het thema Veilig Slapen

Bron: WIJ Monitor
Foto: Coming Kids