Speelgoedje nodig? Even de printer aanzetten

3D printers gaan de consumentenmarkt veroveren, zo beweren deskundigen. Daarmee bepalen consumenten zelf hoe een product eruit komt te zien. De driedimensionale printtechnologie wordt al toegepast in de medische wereld, kunst en design. Het is een technologie die grote invloed kan hebben op de samenleving, maar er zitten ook nadelen aan.

 
De driedimensionale printtechnologie past perfect bij de huidige tijd. De nieuwe printtechnologie speelt in op de behoefte van consumenten om zelf hun producten te bepalen en ze een persoonlijk tintje te geven. Je kunt een product dus geheel naar eigen idee en smaak bij een 3D bedrijf laten produceren, of je gaat zelf aan de slag met je eigen 3D printer. Je print daarbij alleen wat je nodig hebt, dat betekent minder afval en minder voorraad. 3D printen past helemaal in de trend van duurzaamheid.

Veel producten kunnen door de 3D printtechniek kleiner en beter ontworpen worden waardoor ze lichter worden. Daarmee worden er minder grondstoffen verbruikt. Door China en andere opkomende economieën dreigt er in de toekomst een groot tekort aan grondstoffen, het 3D printen is dan ook meer dan welkom. De eerste 3D printers van www.cubify.com worden al via de Bijenkorf verkocht voor iets meer dan duizend euro.

 
Mogelijkheden zijn enorm
De mogelijkheden van 3D printen zijn enorm. Denk aan het printen van je eigen telefoonhoesje, sieraad, lampenkap of speelgoed voor een kind. De eerste bedrijven die in printers hebben geïnvesteerd zijn er al. De huidige massaproductie zou kunnen worden vervangen door het printproces. Maar of de 3D printer een groot publiek zal gaan aantrekken is maar de vraag. Er zijn altijd mensen die de voorkeur geven aan het kopen van een kant-en-klaar product. Verder zijn de printers nog behoorlijk groot en het printen duurt, afhankelijk van de grootte van het product, een paar uur tot zelfs een paar dagen. Maar de eerste computers waren ook groot en er zijn al printers die op je bureau passen. Kijk ook naar de huidige grootte van bijvoorbeeld smartphones. Volgens de wet van Moore zijn er straks misschien printers met een printtijd van een kwartier.

Dit is een gedeelte uit het verschenen artikel in BabyWereld.