Al enige tijd pleit ik voor babyproducten die baby’s meer ruimte geven en een andere houding, waardoor ze beter kunnen bewegen en ademen. Daardoor kunnen ze zich zowel lichamelijk als geestelijk gezond ontwikkelen. Mijn pleidooien hebben eindelijk effect: de afgelopen Negenmaandenbeurs waren er een aantal mooie ontwikkelingen te zien. Van welke producten werd ik blij?

Boxen

Er waren wel DRIE boxen te zien op de Negenmaandenbeurs! De box is een geweldig product voor een goede ontwikkeling van baby’s. Toch ontbrak deze buitengewoon belangrijke baby-stimulator de laatste edities van de Negenmaandenbeurs bijna geheel. Naast honderden kinderwagens, wiegjes, kinderstoelen en wipstoeltjes: hooguit één box! Wat heeft het ontbreken van boxen op de beurs voor effect op aanstaande ouders? Ze zullen er niet aan denken om een box te nemen, of op zijn best denken dat een box niet belangrijk is. Onterecht! Een box is de ultieme baby-gym voor voorspoedige ontwikkeling. Vorige Negenmaandenbeurs was er slechts één box te zien, op de stand van Babypark. Nu zag ik drie boxen op de beurs. Dit is een vooruitgang van 300%! Hulde voor Babypark, die twee van de drie boxen toonde, en waarvan ik weet dat ze ook een prachtige collectie boxen in de winkel hebben. Goed bezig, Babypark! Ik daag alle standhouders uit om volgend jaar allemaal minstens één box in hun stand te hebben. Moet kunnen.

Autostoeltjes

Er waren DRIE autostoeltjes waarin baby’s een betere houding hebben, zodat ze beter kunnen ademen en minder snel zuurstofgebrek zullen krijgen. Wat geweldig! Want ik heb het hier al vaker gezegd: bij autostoeltjes zit de baby in een houding waardoor de ademhaling belemmerd kan worden. Dit is niet direct te merken aan de baby. Het zuurstofgebrek dat vervolgens ongemerkt in de hersenen ontstaat, leidt tot ontwikkelingsproblemen in de hersenen, waardoor het kind een paar jaar later autisme, ADHD en/of een verminderd IQ kan krijgen. Daar blijven ze ook als volwassene last van houden. Het gebeurt niet altijd, maar je zou liefst èlk geval vermijden. Prachtig dat er nu eindelijk fabrikanten zijn die hun verantwoordelijkheid nemen en iets aan dit dringende probleem doen. Gek genoeg maken ze daar zelf geen reclame mee. Willen ze het niet weten? Of willen ze hun oudere modellen nog goed blijven verkopen?

Tuigje in kinderstoel

Stokke heeft een kinderstoel met een tuigje waardoor het kind wel in de stoel blijft zitten, maar toch redelijke bewegingsvrijheid heeft met het bovenlichaam. Het tuigje zit aan beide zijden aan de stoel vast ter hoogte van de heupen, het kind kan het bovenlichaam en vooral de schouders dus naar voren en naar achteren bewegen. Dit stelt het kind beter in staat om te eten, want daarvoor is enige bewegingsvrijheid nodig, zie mijn column in BabyWereld van februari 2021. Heel goed! Compliment voor Stokke.

Grote kinderwagenbak

Er is een nieuw merk kinderwagen op de markt: The Jiffle. Het model ‘The wagon’ heeft een vrij grote kinderwagenbak (het allerbelangrijkste aspect!) en een mooie grote ‘bagagekoffer’ die ook dienst kan doen als bolderkar. Heel praktisch en leuk! En toch handig klein op te vouwen. Met een ingebouwd treeplankje voor een meerijdende kleuter, altijd bij de hand en naar behoefte uit te trekken/in te schuiven. Er is duidelijk nagedacht over de vering. De kinderwagenbak heeft goede ventilatie voor warme zomerdagen. Daarnaast is The Jiffle ook gewoon heel erg mooi. Ik wens ze veel succes, maar ik vermoed dat ze mijn aanmoediging niet eens nodig hebben: op de beurs vertelden ouders op de stand dat ze deze kinderwagen toch ècht het mooiste vinden.

Door: Brecht Daams, zelfstandig ergonomisch consultant van Ergonomie.nl
Lees meer columns van Brecht

Brecht Daams