Borstvoeding is altijd goed en voeden op verzoek kan geen kwaad zolang het kind voldoende binnen krijgt, toch? Britse kindertandartsen zijn het daar niet mee eens. De British Society of Paediatric Dentistry (Britse vereniging van kindertandartsen) schreef een artikel over de invloed van de voeding van baby’s op het ontstaan van babycariës.

Relatie tussen flesvoeding en babycariës

Het is al een tijd bekend dat er een relatie is tussen flesvoeding na de leeftijd van één jaar en babycariës. In 2017 toonde nieuw onderzoek aan dat niet alleen flesvoeding, maar ook borstvoeding op verzoek gerelateerd is aan babycariës, vooral bij kinderen ouder dan één jaar en kinderen die ’s nachts gevoed worden. Kindertandartsen zien dus vooral cariës ontstaan bij kinderen die na één jaar nog de fles of borstvoeding op verzoek krijgen.
Moeders die hoorden dat de babycariës van hun kind te wijten is aan borstvoeding, vroegen aan hun tandarts: ‘Waarom heeft niemand me gewaarschuwd?’ Nu er bewijs is dat er een duidelijk risico is, moeten ouders geïnformeerd worden zodat ze weten hoe ze de eerste tandjes van hun kind kunnen beschermen.

Kans op babycariës groter na eerste levensjaar

Waarom is de kans op babycariës groter na het eerste levensjaar? Na één jaar eet een kind ook vast voedsel en krijgt het ook vaker suiker, wat tandbederf bevordert. Goede voorlichting is belangrijk, want er is op internet veel onzin te vinden. Daar wordt bijvoorbeeld beweerd dat moedermelk beschermende factoren bevat tegen cariës. Dat is niet waar. Tot de leeftijd van 12 maanden zien we weliswaar inderdaad minder cariës bij borstgevoede baby’s, maar na de eerste verjaardag verandert dat. Dit laat onverlet dat borstvoeding nog steeds beter is dan flesvoeding. Moeders mogen hun kind best blijven borstvoeden als het ouder is dan één jaar, zolang ze het kind zo min mogelijk suiker geven en niet meer op verzoek ’s nachts blijven voeden. Kinderen moeten aan het eind van de dag tandpasta met fluoride op hun tanden krijgen, geen melk. Het beschermende effect van fluoride kan niet genoeg gewaardeerd worden. En natuurlijk moeten ouders met hun kinderen naar de tandarts gaan zodra ze één jaar zijn.

Kindertandartsen moeten samenwerken

In Engeland werken de kindertandartsen samen met consultatiebureaus, schoolverpleegkundigen, artsen, vroedvrouwen en apothekers om de ouders voor te lichten over het belang van deze ‘Dental Check by One’. Zo willen ze ouders laten weten wat ze kunnen doen in het belang van hun kind.

Flessen-cariës

Is de hoofdschuldige van cariës niet gewoon suiker? Ja, de ergste gevallen van kinderen die zo’n slecht gebit hebben dat ze onder verdoving verschillende tanden moeten laten trekken, worden meestal veroorzaakt door teveel suiker eten. De baby zodanig spenen dat hij een gezond dieet met weinig suiker krijgt, is daarom een goede zet in de strijd tegen tandbederf. Let wel op, suiker zit niet alleen in vast voedsel, maar juist ook in zoete drankjes die in flesjes zitten. De kindertandarts ziet vaak patiëntjes met rottende tanden veroorzaakt door langdurig drinken uit flessen en noemt dat ‘flessen-cariës’. Ook borstvoeding is overigens zoet en kan op lange termijn resulteren in het equivalent van flessen-cariës.

Aanbevelingen van de Britse kindertandartsen:

  • Stop flesvoeding na één jaar.
  • Doe alleen melk of water in baby’s fles.
  • Bouw borstvoeding op verzoek en ’s nachts af na één jaar.
  • Introduceer vanaf zes maanden een tuimelbeker of vergelijkbaar
  • Neem kinderen als ze één zijn mee voor een eerste tandartscontrole.
  • Kinderen moeten daarna minstens éénmaal per jaar naar de tandarts voor controle.
  • Duimzuigen of gebruik van fopspeen moeten worden afgebouwd tegen de tijd dat het kind 12 maanden oud is.

Deze informatie kan ouders helpen de beste beslissingen te nemen voor hun baby en voor henzelf.

Literatuur

Stevens, C., 2018. Enabling parents to make the best decisions for their babies. BDJTeam, pp. 13-14.

Door Brecht Daams, Daams Ergonomie
Meer columns lezen van Brecht

Brecht Daams