Kent u de geur van pasgeboren baby’s? Het is een hele aparte geur die lastig te beschrijven is en met niets anders te vergelijken valt.

De geur van baby’s heeft een functie

Die babygeur heeft een belangrijke functie, het is namelijk het voornaamste communicatiemiddel tussen baby en ouders. Een baby kan de moederborst ruiken, dat is handig want dan weet hij waar hij zijn hoofd naar moet richten om te kunnen drinken. Ouders vinden de jonge-baby-geur lekker ruiken en kunnen hun kind daar ook aan herkennen, daar is veel onderzoek naar gedaan. Men denkt dat deze geuren helpen om een band te scheppen tussen moeder en kind. Dat bevordert een goede hechting, dat wil zeggen dat kind en ouder een emotionele band krijgen. Dat leidt er toe dat het kind zich veilig voelt bij de ouder en de ouder het kind goed zal verzorgen, wat de overlevingskansen van het kind vergroot. Deze emotionele band met de ouders is voor het kind daarnaast belangrijk omdat het zijn ontwikkeling positief beïnvloedt, zowel emotioneel en psychisch als fysiek.

Japans onderzoek naar de geur van baby

Japanse onderzoekers wilden weten of ouders in het algemeen de geur van pasgeboren baby’s kunnen onderscheiden van de geur van vruchtwater. Baby’s leren vermoedelijk al geuren onderscheiden in de baarmoeder, waar het ‘ruikt’ naar vruchtwater. Is er verschil tussen die twee geuren?
Met moderne apparatuur konden de onderzoekers meten dat de geur van baby’s en vruchtwater bestaat uit verschillende vluchtige stoffen: 31 voor baby’s en 21 voor vruchtwater. Van die stoffen waren er 15 die zowel in de geur van vruchtwater als in de geur van babyhoofdjes voorkwamen. De geur van babyhoofdjes had een iets ander ‘geurprofiel’ dan de geur van vruchtwater. Op basis van deze informatie stelden de onderzoekers kunstmatig geuren samen  voor pasgeboren baby’s, voor baby’s van twee tot drie dagen oud en voor vruchtwater. De vraag was: kunnen mensen die drie geuren van elkaar onderscheiden?

Conclusies

Jongvolwassenen konden inderdaad verschil ruiken tussen de kunstmatige geur van babyhoofdjes en de geur van vruchtwater.  Ze konden ook verschil ruiken tussen pasgeborenen en baby’s van twee tot drie dagen oud. De grootte van de steekproef, slechts vijf babyhoofdjes en twee vruchtwater-monsters, was wel erg klein om grote conclusies te trekken. Maar ondanks de kleine omvang van het onderzoek is het interessant te zien dat er een ‘grootste gemene deler’ aan stoffen gevonden werd waaruit babygeur en vruchtwater bestaan, dat deze geuren nagemaakt kunnen worden en dat volwassenen de geur van jonge en oudere babyhoofdjes en vruchtwater goed kunnen onderscheiden.

Geur en hechting

Dit onderbouwt het belang van de geur van baby’s voor de hechting tussen ouder en kind. Als geur zo belangrijk is voor een goede hechting, lijkt het logische gevolg: zorg er voor dat de baby deze geur zo lang mogelijk bij zich blijft dragen! Dus eenvoudig afblijven van alles wat geurt. Gebruik zolang de baby naar baby ruikt geen geurende bad- en verzorgingsproducten zoals zeep, shampoo, oliën, crèmes, zalven en vetten. En gebruik als ouder ook alleen neutraal geurende producten. De baby wil immers de ouder ruiken, geen chemisch luchtje dat hem niets zegt.

Laat het kind dus lekker naar jonge baby ruiken, en de ouders naar zichzelf! En geniet er van als ouder. De periode van baby-geur duurt maar kort.

Door Brecht Daams, Daams Ergonomie

Literatuur

Uebi, T. et al., 2020. Sampling, identification and sensory evaluation of odors of a newborn baby’s head and amniotic fluid. Scientific Reports, 9:12759. https://doi.org/10.1038/s41598-019-49137-6

Meer columns lezen van Brecht

Brecht Daams