onderzoek draagzak

Er is meer inzicht gekomen in de wijze waarop baby’s gedragen moeten worden. Dat heeft als resultaat dat draagzakken beter zijn geworden en ouders ook bereid zijn er meer voor te betalen. Dit blijkt uit het continu onderzoek de WIJ Baby Monitor van WIJ Special Media, waarbij 632 moeders zijn ondervraagd over hun aankoopgedrag waaronder draagzakken.

Bestedingen draagzakken stijgen

WIJ Special Media doet al geruime tijd onderzoek naar het aankoopgedrag van ouders wat betreft diverse babyproducten. Hierdoor kunnen we het huidige aankoopgedrag van draagzakken vergelijken met dat van vier jaar geleden toen wij hier ook een artikel over schreven in BabyWereld. Tot 2018 werd gemiddeld 80 tot 90 euro uitgegeven voor een draagzak, tussen 2018 en 2020 was dat 100 tot 110 euro en bij de laatste meting is het bedrag weer gestegen tot 119 euro. Hierbij geldt vrij vanzelfsprekend dat moeders met een hoger gezinsinkomen (60.000 euro en hoger) bereid zijn meer te betalen. Gemiddeld 137 versus 110 euro. Er zijn zelfs draagzakken op de markt met een verkoopprijs 800 euro, met uitschieters naar zelfs ruim 3.000 euro! Een tweedehands draagzak kost al jaren gemiddeld 40 euro.

Wie kiezen er voor een draagzak?

Vooral vrouwen die hun eerste kind verwachten en jongere moeders met een hogere opleiding en inkomen kopen een nieuwe draagzak. Sowieso worden draagzakken het meest gebruikt door moeders met een hoger inkomen. Vrouwen met een lager inkomen hebben vaak geen draagzak of alleen een draagdoek. Over het algemeen is het gebruik van een draagzak iets gedaald. In een artikel in Babywereld van april 2018 meldden we dat 55 procent van de ouders een draagzak kocht. Inmiddels is dat nog 46 procent, waarvan 31 procent die nieuw koopt. Ten opzichte van vier jaar geleden is er een iets groter deel dat een draagzak krijgt of leent van bekenden. In de grafiek is onder andere te zien hoeveel ouders in de periode 2019-2021 een draagzak nieuw of tweedehands kochten en hoe groot het aandeel is dat een draagzaak kreeg, leende of helemaal geen draagzak (of draagdoek) gebruikt.

Ergonomie en comfort zijn belangrijk

Er komt steeds meer aandacht voor de juiste houding waarin baby’s in de draagzak zitten. Heeft de draagzak een smal zitgedeelte, dan rust het gewicht van de baby helemaal op het bekken en onderste deel van de ruggengraat. Het is beter voor de heupen als het zitgedeelte tot aan de knieholtes reikt en de knieën hoger zitten dan de billen. De baby zit dan in de natuurlijkere, zogenoemde kikker- of M-houding. Er verschijnen steeds meer draagzakken en rugdragers op de markt, die hier rekening mee houden.

Draagzakken online of offline kopen

Omdat ouders hun eigen comfort (de draagbanden) ook belangrijk vinden, is het vreemd dat een steeds groter aandeel (63 procent) in een webshop wordt gekocht en niet in een fysieke winkel. In 2017/2018 was dit nog maar 48 procent. Blijkbaar wint dan toch het gemak van online shoppen óf wellicht kiezen ouders ervoor om eerst offline te oriënteren en uiteindelijk online de webshop met de beste prijs te kiezen.

Bron: Wij Monitor
Foto: Stokke Limas

Meer lezen over thema draagzakken, trends en ontwikkelingen

onderzoek draagzak