cottonbaby

WIJ Special Media heeft met de WIJ Zwanger Monitor onderzoek gedaan naar bedtextiel voor baby’s.  Opvallend is dat first time moms meer geld uitgeven aan nieuw bedtextiel. Zij besteden gemiddeld 144 euro, terwijl ervaren moeders (met 1 of meer kids) 109 euro uitgeven. Dit is één van de belangrijke uitkomsten van het onderzoek onder 1.735 zwangere vrouwen, die representatief zijn qua leeftijd, aantal kinderen, opleiding, regio en inkomen.

Voorkeur voor nieuw

Behalve dat 95% van de ondervraagde zwangere vrouwen het bedtextiel voor de aanstaande baby al in huis heeft, zien we dat nieuw de voorkeur heeft. 69% van de zwangeren koopt nieuw beddengoed en 10% heeft dit cadeau gekregen. Daarnaast zien we dat bedtextiel ook tweedehands gebruikt wordt. 33% gebruikt het bedtextiel van oudere kinderen, 19% heeft het tweedehands gekregen van anderen. Verder blijkt dat first time moms vaker nieuw bedtextiel kopen dan ervaren moeders (86% vs 54%). En ze krijgen vaker nieuw bedtextiel (14% vs 7%) en/of tweedehands (27% vs 13%). Ook maken zij het bedtextiel 2x zo vaak zelf (8% vs 4%).

Nieuwe hoeslakens zijn populair

Welk bedtextiel wordt nieuw gekocht? Bovenaan staan hoeslakens voor het ledikantje, gevolgd door ledikantlakens en ledikantdekens. Ruim de helft van de zwangere vrouwen schaft moltons, wieghoeslakens, wiegdekens en wieglakens nieuw aan. Verder koopt 23% een nieuwe inbakerdoek en 16% een klamboe (zie grafiek voor volledig overzicht).

Oriëntatie naar babytextiel

De zwangere vrouwen oriënteren zich gemiddeld rond 25 weken zwangerschap op het bedtextiel. 64% gaat hiervoor naar een fysieke (baby)winkel. Daarnaast is online ook een belangrijke bron van inspiratie; 36% van de zwangere vrouwen bezoekt webshops en 14% begeeft zich op social media. 10% vraagt bekenden om advies.

Ervaren moeders shoppen meer online

Gemiddeld bij 27 weken zwangerschap wordt het nieuwe bedtextiel aangeschaft. De piek ligt bij 30 weken zwangerschap, dan koopt 20% van de zwangeren het beddengoed. Bijna de helft koopt het bedtextiel in een fysieke winkel, terwijl 25% het online aanschaft. En dan is er ook een groep vrouwen (29%) die het bedtextiel deels fysiek en deels online shopt. Ervaren moeders shoppen iets vaker online dan first time moms (28% vs 22%). Zwangere vrouwen winkelen gemiddeld 2,2 keer fysiek en 2,4 keer online.

First time moms geven meer geld uit aan bedtextiel

Gemiddeld wordt er 129 euro aan bedtextiel besteed, dat is een lichte stijging t.o.v. vorig half jaar, toen was dat bedrag nog 119 euro. Opvallend is dat first time moms meer geld uitgeven aan nieuw bedtextiel. Zij besteden 144 euro, terwijl ervaren moeders 109 euro uitgeven. Samenhangend hiermee geven jongere zwangeren ook meer uit dan oudere zwangeren. Ook blijkt uit het onderzoek dat zwangeren met een hoger inkomen gemiddeld meer uitgeven aan bedtextiel vergeleken met zwangeren met een lager inkomen (142 euro vs 125 euro).

Bron: WIJ Monitor
Foto: Cottonbaby

Lees meer over: baby- en kindertextiel en uitgebreide producentenverantwoordelijkheid

onderzoek wij bedtextiel