premature baby

– A D V E R T O R I A L –

De geboorte van een kind is het mooiste moment voor elke moeder of vader. Een baby verliezen daar wil je echt niet aan denken. Toch gebeurt het bijna 4x per dag in Nederland.

Elke dag sterven 4 van de 500 kinderen rond0m de geboorte

Vanaf 22 weken gerekend tot 1 week oud sterven er jaarlijks 1.400 kinderen, dit zijn bijna 4 baby’s per dag. Fonds Gezond Geboren bestaat sinds 2014 en financiert medisch wetenschappelijk onderzoek op dit gebied. Met meer kennis over de oorzaken en behandeling van complicaties tijdens de zwangerschap kan  babysterfte in Nederland worden teruggedrongen en misschien wel worden voorkomen.

Premature baby’s en groeivertraging

Een normale aanleg en ontwikkeling van de placenta is essentieel voor de groei van de baby tijdens de zwangerschap. Eventuele problemen met de placenta kunnen leiden tot groeivertraging en vroeggeboorte. 5 procent van de kinderen wordt te vroeg geboren en per dag worden 50 baby’s geboren die met de vervelende gevolgen van groeivertraging, vroeggeboorte of aangeboren afwijkingen moeten leven, zoals leerproblemen en blijvende handicaps.

Zwangerschap verlengen

Als het bij dreigende vroeggeboorte lukt om de zwangerschapsduur met één of twee weken te verlengen, kunnen we niet alleen babysterfte voorkomen, maar ook de kans op blijvende handicaps verminderen. Hetzelfde geldt voor het geboortegewicht: één ons extra geboortegewicht maakt de kans op een gezonde geboorte al veel groter. Om dat te bereiken is veel kennis nodig.

Kennis over oorzaken en behandeling

Het fonds is ontstaan toen gynaecologen dr. Niek Exalto en prof. Eric Steegers de handen ineensloegen en besloten meer onderzoek en kennisuitwisseling op het terrein van de verloskunde mogelijk te maken. ‘Helaas sterven er in Nederland elke dag bijna 4 van de 500 kinderen rondom de geboorte. Een vreselijk traumatische ervaring voor ouders. Ook wordt 5 procent van de kinderen te vroeg geboren. Een deel van hen ondervindt daarvan problemen voor de rest van zijn leven. Dat kan uiteenlopen van leerproblemen tot ernstige en blijvende handicaps.

Help mee met dit goede doel

Sinds de oprichting zijn er prachtige initiatieven gestart om geld in te zamelen voor Fonds Gezond Geboren. Zo is het boek Culibaby ontwikkeld, zijn er diverse inzamelingsacties geweest van particulieren, zoals een buitenrit met zo’n 150 paarden (Ride4Michelle). Ook het zakelijk leven ondersteunt Fonds Gezond Geboren waaronder Difrax, Babypark en Etos. Zelf initieert Fonds Gezond Geboren diverse acties en evenementen zoals de Dag van de Geboorte op 9 september, het jaarlijkse golftoernooi ‘GeboorteGolf’ en deelname aan de Negenmaandenbeurs. Wil je ook een bijdrage leveren aan wetenschappelijk onderzoek? Kijk op Fonds Gezond Geboren / Strong Babies.

Meer lezen over premature baby