premature baby

Als je baby na de 24e week en voor het einde van de 37e zwangerschapsweek geboren wordt, spreken we van een premature baby of vroeggeboorte. Over het algemeen wordt in 7% tot 8% van alle zwangerschappen een baby te vroeg geboren.

Risicoverhogende factoren voor een premature baby

Uit onderzoek blijkt dat sommige factoren ervoor kunnen zorgen dat je baby te vroeg geboren wordt. Zoals je leeftijd en lichaamsgrootte. Zo komen er meer vroeggeboortes voor onder vrouwen onder de 18 jaar en boven de 38 jaar. Ook als je kleiner bent dan 1.56 meter loop je kans op een prematuur kindje. Verder kunnen bepaalde aandoeningen bij de moeder leiden tot een te vroeg geboren baby. Denk aan een te hoge of te lage bloeddruk, infectieziekten zoals griep, maag-darminfecties, astma en een zwangerschapsvergiftiging. Daarom is een regelmatige controle door verloskundige of arts zo belangrijk!

Factoren van baarmoeder en placenta

Het kan ook zijn dat je baarmoeder anatomisch gezien een afwijking heeft. Ook kan het voorkomen dat je baarmoederhals te vroeg ontsluit. Als dit tijdig wordt ontdekt kan er besloten worden een bandje om de baarmoedermond te leggen, dit heet een cerclage. Als er sprake is van een voorliggende placenta of een loslatende placenta wordt je baby vaak ook te vroeg geboren.

Meer risico bij spanning, zwaar werk en meerlingzwangerschap

Vrouwen die last hebben van veel spanningen lopen ook een risico. Er is een toename van vroeggeboortes onder alleenstaande en gescheiden vrouwen. En verricht je zwaar werk? Ook dan loop je een risico op een premature baby. Zitten je zwangerschappen kort op elkaar of krijg je een meerling dan is de kans ook groter. Daarnaast zijn roken en alcoholgebruik tijdens de zwangerschap risicoverhogende factoren. Maar soms wordt er gewoon geen reden gevonden waarom je baby te vroeg geboren wordt.

Wat zijn de overlevingskansen bij prematuur

Als je baby te vroeg geboren wordt, stel in week 28, is er sprake van een redelijke overlevingskans. Maar het houdt ook in dat je baby zeer intensief zal moeten worden verzorgd. Elke week dat je baby in je baarmoeder blijft zitten betekent een grotere overlevingskans! De ondergrens van de levensvatbaarheid ligt bij een zwangerschapsduur van 24 tot 26 weken en een geboortegewicht van 500 gram. Je baby wordt te vroeg geboren, wat nu? Als er nog sprake is van de eerste weeën dan zal men in het ziekenhuis de bevalling met weeënremmers proberen tegen te houden. Ook krijg je dan vaak nog een injectie met corticosteroïden om de longetjes verder te laten rijpen.

Weeënremmers en keizersnede

Slaan de weeënremmers niet aan dan moet de bevalling worden afgewacht. Daarbij kan ook besloten worden tot een keizersnede. Na de geboorte komt je baby in een couveuse op de afdeling Neonatologie te liggen. Hier ligt je baby in een goede temperatuur en beschermd tegen infecties. De hartslag, ademhaling en zuurstof in het bloed van je baby worden nauwkeurig bijgehouden. Het zien van al die apparaten kan best angstig zijn en je kunt er knap onzeker van worden. Maar het ziekenhuisteam van de afdeling Neonatologie is helemaal opgeleid om je gerust te stellen en te begeleiden in deze moeilijke en emotionele fase. Je mag je baby door de couveusegaten strelen, aaien en tegen hem of haar praten. Zodra het mogelijk is krijg jij of je partner je baby op de blote huid gelegd volgens de kangoeroemethode.

Overlevingskansen premature baby per week

In onderstaand schema gebaseerd op een Zweden gehouden onderzoek, kun je zien wat de overlevingskansen zijn voor een te vroeg geboren baby.

premature baby overlevingskans

Problemen bij premature baby’s

Premature baby’s kunnen problemen ondervinden met de ademhaling omdat de longetjes nog niet voldoende zijn gerijpt. Ook kan je baby een apneu krijgen. Dan stopt de ademhaling van je kindje even, gaat er een alarm af en heeft je kindje een beetje hulp nodig om weer zelf te ademen. Bij het stoppen van de ademhaling vertraagt ook de hartslag, dit heet een bradycardie. Daarnaast kan je baby problemen krijgen met drinken omdat dit veel te veel kracht vraagt. In dat geval kun je moedermelk afkolven die met een maagsonde, infuus of een miniflesje wordt gegeven.

Nog meer zorgen bij een prematuur kindje

Premature baby’s krijgen vaak een glucose infuus omdat de stofwisseling nog niet helemaal optimaal is. Ook zien te vroeg geboren baby’s vaak geel omdat de lever niet goed werkt, fototherapie kan dan helpen. Omdat te vroeg geboren baby’s zeer gevoelig zijn voor infecties is het zaak om altijd je handen goed te wassen en weg te blijven van mensen die ziek zijn.

Latere gevolgen van premature baby

Of je baby op lange termijn wat overhoudt aan deze vroeggeboorte is lastig te voorspellen. Wel is de kans op handicaps, beperkingen en gedragsproblemen groter dan bij een voldragen zwangerschap. Uit een onderzoek van de University of Warwick in Engeland blijkt dat premature kindjes minder vriendjes maken, zich minder geaccepteerd voelen en minder sociaal zijn in de pre-school leeftijd. Maar wees gerust als je een premature baby hebt gekregen: ze halen dit snel in! Het onderzoek werd geleid door Professor Dieter Wolke. Zijn team had veelvuldig contact met de kinderen en de ouders kort na de geboorte. De kinderen werden op zes- en achtjarige leeftijd gevolgd door psychologen en kinderartsen.

Onderzoek van Warwick naar premature baby’s

Uit dit onderzoek bleek dat premature kindjes op zesjarige leeftijd gemiddeld vier vriendjes hebben ten opzichte van vijf vriendjes voor kinderen die op tijd zijn geboren. Ouders gaven aan dat hun vroeg geborenen niet altijd werden geaccepteerd door hun groepsgenoten. Als deze kinderen eenmaal naar school mogen, halen ze hun ‘schade’ snel weer in. Volgens Wolke is het hebben van vriendjes en daarmee kunnen spelen belangrijk voor het persoonlijke welzijn en het ontwikkelen van hun zelfvertrouwen. Het hebben van minder of geen vrienden verhoogd te kans op eenzaamheid en vergroot de kans om gepest te worden. Hij is van mening dat ouders van premature baby’s meer advies moeten krijgen over het verbeteren van het sociale gedrag van hun kind.

Jouw stem en huid-op-huid contact helpt pijn van je kindje verlichten

Premature baby’s moeten soms veel behandelingen ondergaan die helaas niet allemaal pijnloos zijn. Veel tegen je kindje praten en op de blote huid knuffelen helpt de pijn te verzachten, blijkt uit recent onderzoek. Dit komt waarschijnlijk omdat bij het praten en knuffelen het hormoon oxytocine vrijkomt. Dit hormoon zorgt niet alleen voor de bevalling en helpt bij het op gang komen van de borstvoeding, maar zorgt ook voor een goede hechting.

Meer lezen over het goede doel: Fonds Gezond Geboren