zwanger roken

Er zijn moeders die denken dat een of twee sigaretten per dag geen kwaad kan en er zijn moeders die het gewoon heel moeilijk vinden om ermee te stoppen. Nu steeds meer bekend wordt over de schadelijke stoffen in sigaretten en de uitwerkingen op je ongeboren baby, is het tijd voor een update.

Roken tijdens zwangerschap

In Nederland rookt 1 op de 10 moeders tijdens de zwangerschap, dat is 10%. Veel van deze moeders zijn vaak niet hoog opgeleid en de zwangerschappen zijn meestal niet gepland, blijkt uit onderzoek. Deze moeders worden dus vaak overvallen door het feit dat ze zwanger zijn geraakt en hebben zich niet goed kunnen voorbereiden. Bovendien zijn deze lager opgeleide vrouwen financieel niet opgewassen tegen de bijkomende kosten voor het krijgen van een kind. Dat zorgt voor stress en bevordert de kans om naar sigaretten te grijpen.

Giftige stoffen in sigaretten

Er is steeds meer bekend over de schadelijke stoffen die in tabak zitten. Dat zijn er veel, maar een aantal zijn wel erg schadelijk voor het ongeboren kind. Nicotine is de bekendste, deze stof bereikt razendsnel de hersenen. Nicotine zorgt ook voor vernauwing van de bloedvaten; de transportbanen voor voeding en zuurstof naar je kindje. Ook koolstofmonoxide is een uiterst giftige: door deze verbrandingsresten van de sigaret zit er minder zuurstof in het bloed. Andere zware metalen die in sigaretten zitten zijn: cadmium, lood en kwik. En in sigaretten zitten ook stoffen die ervoor zorgen dat mensen verslaafd blijven. Uit een recent onderzoek gepubliceerd in juni 2018 door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat rokers veel meer gif binnen krijgen dan dat ze worden voorgehouden. De metingen wijzen uit dat rokers 2 tot 26 keer meer schadelijke stoffen binnenkrijgen!

Roken zwangerschap gevolgen kind

Jouw baby is negen maanden lang in ontwikkeling. Als je rookt, loop je grote kans op de verstoring van de gezonde groei van je baby. En de gevolgen zijn meestal van blijvende aard:

  • De kans op een miskraam is groter. Uit onderzoek blijkt dat rokers 43% meer kans lopen op het krijgen van een miskraam.
  • Je loopt als rokende moeder 80% meer kans op het krijgen van een buitenbaarmoederlijk zwangerschap; de eicel nestelt zich niet in de baarmoeder maar elders, bijvoorbeeld in de eileiders.
  • Blijf je roken dan verdubbel je het risico op een premature baby omdat de vliezen te vroeg breken.
  • Kans op voorliggende placenta, daarbij ligt de placenta voor de baarmoederhals. Dit zorgt voor een blokkade en maakt een natuurlijke bevalling onmogelijk. Ook bestaat de kans dat de placenta loslaat en de foetus geen voeding meer krijgt.
  • Vernauwing van de bloedvaten door nicotine waardoor er te weinig voedingsstoffen bij je ongeboren baby komen. Je baby heeft tijdens de groei steeds meer voedingsstoffen nodig, als placenta en baarmoeder dit niet meer trekken bestaat het risico op een te vroege bevalling met minder overlevingskans voor de baby.
  • Lager geboortegewicht. Als je rookt, verbindt koolstofmonoxide zich met het eiwit dat voor de transport van het bloed nodig is. De ongeboren baby krijgt minder zuurstof en dat beïnvloedt de groei. Rokerskindjes wegen gemiddeld 150 tot 200 gram minder dan niet-rokerkindjes.

Meer risico’s als je rookt tijdens de zwangerschap

  • Nicotine zorgt voor een slechtere longfunctie bij je kind en verhoogt de kans op astma. Uit onderzoek blijkt dat nicotine zorgt voor minder vertakkingen, dus slechtere longen en kans op gevoelige luchtwegen.
  • Rokerskindjes lopen 28% meer kans op geboorteafwijkingen zoals een open gehemelte en een klompvoetje. De aandoeningen worden veroorzaakt door polycyclische aromatische koolwaterstoffen, stoffen die trouwens ook kankerverwekkend zijn.
  • Je kind loopt een grotere kans op obesitas en diabetes later, mogelijk door een veranderde hormoonspiegel
  • Nicotine beïnvloedt de groei van het zenuwstelsel en de hersenstam. En dit speelt weer een rol bij wiegendood. Rokerskindjes lopen 20 tot 30 procent meer risico op wiegendood.
  • Kinderen van rokers hebben een verhoogde kans op ADHD en leerproblemen.
  • Roken beïnvloedt de vruchtbaarheid. Nicotine zorgt voor kortere menstruatiecycli bij meisjes op latere leeftijd. Daardoor komen ze eerder in de overgang. Teer van nicotine heeft ook een negatieve invloed op het aantal gezonde ei- en spermacellen.
  • Kinderen van rokers lopen de kans om zelf verslaafd te raken, dit komt omdat de baby al vanaf de geboorte aan de verslavende stoffen gewend is geraakt.

Meeroken

Rookt je partner of zit je vaak in een omgeving waar gerookt wordt? Ook meeroken is schadelijk. Dus blijf uit de buurt van rokers!

Roken en borstvoeding

Als je borstvoeding geeft kun je de sigaret beter laten staan. Nicotine komt namelijk via het bloed in moedermelk terecht. Dit zorgt voor irritatie van het darmstelsel van je baby maar zorgt ook voor meer stress bij je kindje. Opvallend: rokende moeders geven korter borstvoeding dan niet rokende moeders.

Roken na de bevalling

Houd je baby weg van rokende mensen. Als er in de directe omgeving van baby’s gerookt wordt loopt je baby de grotere kans op wiegendood, oorontsteking en luchtweginfecties. Zorg voor een rookvrije babykamer maar beter is als er helemaal niet wordt gerookt in huis, want rook gaat overal doorheen. Ook kunnen rookdeeltjes via huid en kleding van rokers worden overgebracht zodat je baby toch rook binnenkrijgt.

Wanneer stoppen met roken

Genoeg redenen dus om de sigaret definitief vaarwel te zeggen. Het is het beste als moeders met hun partners een paar maanden voordat ze een kind willen verwekken stoppen met roken, meldt het Trimbos Instituut, gespecialiseerd in verslavingszorg. Besef dat de kans op een miskraam of buitenbaarmoederlijk zwangerschap al in de eerste weken van de zwangerschap speelt en misschien al eerder. Ook geeft het jezelf meer rust als het 1-2-3 niet lukt.
Lukt het niet om voor de conceptie te stoppen? Elk moment dat het je lukt om te stoppen in je zwangerschap levert winst op voor jou en je kindje, dus ook als je halverwege de zwangerschap bent. Ben je bang voor stress voor jou en je kindje als je stopt tijdens de zwangerschap? Dat is fabeltje!

Hulp bij het stoppen met roken

Je kunt rekenen op hulp als je wilt stoppen met roken, helemaal als je zwanger bent! Informeer daarvoor bij je huisarts of verloskundige.

Meer lezen over Je zwangerschap van week tot week 0-10 weken
Lees meer Je zwangerschap van week tot week 11-20 weken
Ook interessant Je zwangerschap van week tot week 21-30 weken
Je zwangerschap van week tot week 31-40 weken