Met deze fraai geïllustreerde zwangerschapskalender kun je van week tot week goed  zien hoe je baby groeit en hoe je lichaam verandert tijdens de zwangerschap. We hebben deze opgedeeld in 4 perioden, hier vind je week 21 tot 30. Verder vind je in deze zwangerschapskalender praktische tips en handige informatie voor de hele zwangerschapsperiode, van het vasthouden van vocht, oefeningen voor het trainen van je bekkenbodemspieren, onverklaarbare trek in chocola of augurken tot en met het aanvragen van kraamzorg. Kijk hier voor je zwangerschap in Week 0-10, Week 11-20, en Week 31-40.

21 weken zwanger: over de helft van je zwangerschap

Je baby is nu 30 centimeter en weegt ongeveer 460 gram. Je bent nu over de helft van je zwangerschap! Nu je 21 weken zwanger bent is de baarmoeder al behoorlijk naar boven gegroeid en komt deze tot je navel. Je baby beweegt gemiddeld zo’n tweehonderd keer per dag maar toch slaapt je kindje het grootste gedeelte van de dag, dit is hard nodig om goed te groeien.

Symptomen zwangerschap en jouw lichaam

Je bent zelf zo’n vier kilo aangekomen en je taille is verdwenen. Je buik is al gebold maar zit waarschijnlijk nog niet in de weg. Veel zwangere vrouwen voelen zich in deze periode hartstikke goed.

Tip: ga er nog even op uit samen

Omdat je je waarschijnlijk goed voelt is dit het moment om er nog even op uit te gaan met zijn tweeën bijvoorbeeld met een vliegvakantie! Maak je een lange reis, bijvoorbeeld in de auto, let er dan op dat je voldoende beweegt. Door hormonen zijn je bloedvaten slapper dan gewoonlijk en stroomt je bloed langzamer. Te lang in één houding zitten, kan de kans op spataderen vergroten. Ga je met het vliegtuig informeer dan bij je vliegtuigmaatschappij tot welke week dit is toegestaan. Ook heb je een zwangerschapsverklaring nodig.

21 weken zwanger

22 weken zwanger: je baby heeft een favoriete slaaphouding!

Slapen is nog steeds je baby’s favoriete bezigheid. Daarbij ligt je kindje in een favoriete houding zoals met zijn kinnetje op de borst, een handje boven het hoofd of een gestrekt beentje! Na de geboorte zie je dit vaak terug als je baby in zijn bedje ligt te slapen. De zintuigen ontwikkelen zich verder. Doordat je baby zijn gezichtje, armen en beentjes en de navelstreng aanraakt, leert hij zijn omgeving kennen. Bloedvaten zijn verder ontwikkeld tot aders en slagaders.

Symptomen zwangerschap en jouw lichaam

De één heeft het al heel vroeg de ander laat: nesteldrang! Dat merk je omdat je weer thuis komt na het kopen van rompertje nummer twee, drie of vier of weer een knuffeltje. Misschien kun je niet meer wachten met de inrichting van de babykamer? En moeten er echt dingen gebeuren? Dit heet nesteldrang! Rond de vierde of vijfde maand van de zwangerschap ontstaat een grote behoefte om orde op zaken te stellen.

Tip: wacht niet te lang met de babyuitzet en de babykamer!

In verband met de levertijd (4 tot 6 weken) van babykamermeubelen is het verstandig rond week 22 van je zwangerschap te gaan kijken en je te oriënteren. Oriënteren kan bij Babyspullen op deze site, online babywinkels, in babywinkels zelf, op beurzen en sites met tweedehands artikelen. Babykamermeubelen bestaan uit een kast, commode en een ledikant. Je kunt ze nieuw kopen, of tweedehands mits je let op de veiligheid.

22 weken zwanger

23 weken zwanger:

Je baby maakt nu geen primitieve reflexen meer maar al bewuste en gecoördineerde bewegingen. Er worden namelijk steeds meer zenuwbanen aan elkaar gekoppeld. Je baby kan nu ook ademhalen, maar ademt geen lucht maar vruchtwater! Je kindje ademt vruchtwater in en uit zijn longetjes. Je kunt in week 23 van je zwangerschap last krijgen van bandenpijn; de stevige pezen en banden die je baarmoeder op zijn plaats houden worden steeds een beetje opgerekt.

Symptomen zwangerschap en jouw lichaam

Door de hormonen verandert ook je oogvocht. Als je lenzen draagt kan het zijn dat je van het ene op andere moment je lenzen niet meer kunt verdragen. Hier is helaas niets aan te doen, je zult ze moeten opbergen tot na de bevalling.

Tip: koop een voedingskussen

Maak kennis met het multifunctionele zwangerschapskussen of voedingskussen! Dit voedingskussen kan wel eens je allerbeste vriend worden: hij zorgt voor rust en ontspanning tijdens de zwangerschap en helpt je om een goede positie te vinden om in slaap te vallen. Na de bevalling kun je het voedingskussen gebruiken bij het geven van borstvoeding of flesvoeding. Sommige borstvoedingskussens kunnen daarna zelfs gebruikt worden als hulpje voor je baby’s eerste zit en ligoefeningen.

Tip: babynamen kiezen

Heb je al een naam voor je baby bedacht? Laat je inspireren door onze tips voor het kiezen van een naam voor je baby.

23 weken zwanger

24 weken zwanger: contact maken met je baby

Je kunt nu proberen echt contact te maken met je baby, door je buik zachtjes te masseren of de baby in je buik heen en weer te wiegen. Maar je kunt nog een stapje verder gaan. Ga ontspannen liggen, concentreer je op je buik, en probeer zo laag en diep mogelijk adem te halen. Als je dan je warme handen als een kommetje op een bepaalde plek op je buik legt gaat je baby naar deze plek toe. Dit ritueel kun je op vaste tijden doen, zo zal je baby je steeds beter herkennen!

Symptomen zwangerschap en jouw lichaam

Je verloskundige meet steeds je bloeddruk op, deze zal nu wat lager zijn dan bij het begin van je zwangerschap. Was dit eerst 120-80 dan is deze nu misschien 110-70. Een iets lagere bloeddruk is helemaal niet erg, wel kun je last hebben van duizeligheid. Aan het einde van je zwangerschap gaat je bloeddruk weer omhoog en is het zaak om dit in de gaten te houden. Een te hoge bloeddruk kan schadelijk zijn voor hart en bloedvaten en de placenta werkt dan minder goed. Zorg dat je niet teveel zout binnenkrijgt en neem voldoende rust.

Tip: maak een geboorteplan

Hoe wil je straks bevallen? Wie mag er straks bij de bevalling aanwezig zijn? Wat wil je dat er gebeurt tijdens een bepaalde situatie? Hoe kijk je aan tegen pijnbestrijding bij de bevalling? Wie mag de navelstreng doorknippen straks? Hoe te handelen als je baby toch onverwacht nader onderzocht moet worden? Het is verstandig vast na te denken over deze vragen en een bevallingsplan op te stellen waarin je wensen kenbaar maakt en deze met je partner en verloskundige te bespreken. Lees meer over natuurlijke bevalling en lotus bevalling.

24 weken zwanger

25 weken zwanger: bewegingen zijn aan de buitenkant zichtbaar

Aan de buitenkant van de buik zijn de bewegingen van je kindje al te zien. Op dezelfde manier als jij contact maakt met je baby, kan je partner natuurlijk meedoen! Het kloppen van het hartje is nu zo krachtig dat je partner met een wc-rolletje of houten toeter  op de buik de hartslag kan horen. De beste plek om naar de hartslag te luisteren is ongeveer 10 centimeter onder je navel. Je baby meet nu 32 centimeter en weegt 650 gram.

Symptomen zwangerschap en jouw lichaam

Als je pijn in je heupen krijgt en je waggelend loopt dan kun je last hebben van bekkeninstabiliteit of symfysiolyse. Dit komt dit doordat het kraakbeen in je schaambeen en bekken weker wordt. Het kraakbeen houdt je schaambeen bij elkaar maar hormonen zorgen ervoor dat er straks ruimte genoeg is om je kindje geboren te laten worden. Als dit in een te vroeg stadium gebeurt kan dit flinke pijn veroorzaken. Zorg voor een goede houding, vraag om oefeningen en gebruik eventueel een ondersteunende band of zwangerschapslingerie.

25 weken zwanger

26 weken zwanger: overlevingskans baby groter

Je kindje is nu zover ontwikkeld dat hij buiten de baarmoeder kan overleven. Maar dan liggen er veel complicaties op de loer. De longen zijn nog niet volgroeid en je baby heeft weinig weerstand en is daardoor gevoelig voor infecties. Je baby zit liever nog in je buik om verder te groeien. Als het goed is voel je je baby regelmatig bewegen, zo’n acht keer per dag of vaker. Dit kan natuurlijk variëren, de een heeft een rustig kindje, de ander een druktemakertje. Het hangt ook af in hoeverre je zelf rust neemt. Als je zelf ontspannen bent voel je je baby ook bewegen. Leuk om te weten: rond week 26 van de zwangerschap gaan de oogjes met wimpertjes open!

Symptomen zwangerschap en jouw lichaam

Het kan zijn dat je deze periode last krijgt van spataderen in je kuiten en of knieholtes. Dit zijn bloedvaten die zijn uitgezet (te herkennen aan de blauwe kleur). Sommige vrouwen hebben er aanleg voor, bij anderen zijn ze niet altijd te voorkomen. Let erop dat je de bloedsomloop van je lichaam zoveel mogelijk stimuleert. Zit niet met je benen over elkaar waardoor je alles afknelt en kijk uit met te lang staan of zitten. Zorg dat je in beweging blijft en leg je benen ’s avonds languit op de bank met eventueel een kussen eronder. Teveel aankomen is een belasting voor je aderen. Veel spataderen verdwijnen gelukkig na de bevalling.

Tip: overweeg een voorlichtingsavond over borstvoeding

Heb je wel eens nagedacht over een voorlichtingsavond over borstvoeding? Zo kom je veel te weten over de ins en outs van borstvoeding of flesvoeding geven en kun je straks een verantwoorde keuze maken. Borstvoeding geven is een natuurlijk proces maar voor veel moeders absoluut niet gemakkelijk in het begin. Met goede voorlichting voorkom je straks veel problemen.

26 weken zwanger

27 weken zwanger: harde buiken

In week 27 van de zwangerschap worden de zweetklieren in de opperhuid van de baby aangelegd al zal het tot de pubertijd duren voordat ze echt werken. De bloedcirculatie van de baby werkt nu volledig.

Symptomen zwangerschap en jouw lichaam

Vanaf deze periode kun je regelmatig last krijgen van harde buiken. Daarbij trekken spieren in je baarmoeder zich samen. Harde buiken worden ook wel eens oefenweeën genoemd maar het zijn geen weeën. Krijg je veel harde buiken dan is dat een signaal dat je rustiger aan moet doen.

Tip: zwanger en vliegen

Samen er nog even op reis met het vliegtuig? Informeer dan voor de zekerheid bij je vliegtuigmaatschappij tot welke week je mag vliegen. Dit kan nogal variëren. Bij de meeste maatschappijen is vliegen tot 36 weken zwangerschap geen probleem, ben je zwanger van een meerling dan mag je vliegen tot 34 weken zonder een doktersverklaring. Vanaf 36 weken zwangerschap van een eenling is vliegen dus niet meer toegestaan. Voor een zwangerschap met complicaties heb je een doktersverklaring nodig.

27 weken zwanger

28 weken zwanger: spijsverteringstelsel is klaar

Je baby is ongeveer 35 centimeter en weegt 900 gram. Hoewel je baby levensvatbaar is, is elke dag en elk uur dat je baby nog in jouw baarmoeder groeit beter voor de rijping van het zenuwstelsel en het verder groeien van de organen en de longen. Het kraakbeen van je baby verandert steeds meer in stevigere botjes. Het spijsverteringstelsel is in week 28 van je zwangerschap klaar en de smaakpapillen beginnen zich in deze week te ontwikkelen. Al zal je baby het smaakloze vruchtwater nog niet kunnen proeven!

Symptomen zwangerschap en jouw lichaam

Het kan zijn dat je borsten al voormelk produceren. Daarvoor kun je borstkompressen in je beha gebruiken. Het is slim om een goede ondersteunende beha te dragen ook om je borsten straks weer in vorm te krijgen.

Tip: train je tepels

Als je borstvoeding gaat geven wordt er straks met flinke kracht aan je tepels gezogen door je baby! Je kunt ze vast trainen door ze met koud water af te spoelen en met een ruwe handdoek af te drogen.

28 weken zwanger

29 weken zwanger: dik babyhuidje

Je baby slaat steeds meer onderhuids vet op, daarmee krijgt je baby het bekende lekkere bolle babyhuidje. Nu zijn er twee kleuren vet: bruin en wit of geel vet met ieder hun eigenschappen. Bruin vetweefsel komt veel voor bij jonge zoogdieren om warm te blijven maar het heeft ook een functie voor de stofwisseling. Dit bruine vet is vinden aan de onderzijde van de nek, achter het borstbeen, rond verschillende organen en achter de buikholte. Het bruine vet komt niet alleen bij baby’s voor, het is ook bij volwassenen terug te vinden.

Symptomen zwangerschap en jouw lichaam

Misschien heb je het al gemerkt: je hoort en ruikt beter, ziet anders en proeft anders nu je zwanger bent. Ineens moet je kokhalzen bij het ruiken en proeven van bepaalde etenswaren. En heb je waanzinnige trek in andere hapjes.

Tip: herken regelmaat in de bewegingen van je baby

Probeer eens te letten op de bewegingen van je kindje. Als het goed is zul je daar regelmaat in ontdekken. Je baby heeft net als jij al een eigen dag- en nachtritme! Ook de manier waarop je baby beweegt is te herkennen straks na de geboorte, hij of zij heeft al een eigen karakter!

29 weken zwanger

30 weken zwanger: rhesus positief of negatief?

Belangrijk is je bloedonderzoek, deze kan rhesus positief of rhesus negatief zijn. Ben je rhesus negatief en is je baby positief dan heeft dat geen invloed op jouw baby en de bevalling. Je baby heeft immers een eigen bloedsomloop. Maar jouw rhesusnegatieve bloed kan wel antistoffen gaan vormen die gevaarlijk kunnen zijn bij een volgende keer als je zwanger bent van een baby die positief bloed heeft. Deze antistoffen kunnen de bloedcellen van je ongeboren kind aantasten en zelfs vernietigen. De verloskundige of gynaecoloog zal daarom het bloed van je baby’s navelstreng controleren. Is deze rhesuspositief dan krijg je binnen 24 uur na de bevalling een injectie. Deze wordt na elke bevalling herhaald en er zal worden gecontroleerd of je antistoffen gaat maken.

Symptomen zwangerschap en jouw lichaam

Dat je in deze tijd wat meer vocht vasthoudt is heel normaal. Dat is te merken aan je dikker wordende handen en voeten. Sommige zwangere vrouwen hebben schoenen nodig die een maat groter zijn! Wordt het vocht vasthouden te erg en heb je daarnaast een hoge bloeddruk, kom je teveel aan en zit er eiwit in je urine, dan bestaat de kans op zwangerschapsvergiftiging of toxicose. Je placenta, nierweefsel en lever werken dan niet meer goed. Zwangerschapsvergiftiging is in het beginstadium goed te behandelen. Overigens wijst een spoortje eiwit in je urine vaak op een blaasontsteking. Daarvoor kun je zonder gevaar voor je baby een voorgeschreven antibioticabehandeling voor krijgen.

Tip: hou je vocht vast? Ringen af!

Als je vocht vasthoudt, zitten je ringen waarschijnlijk ook flink krap. Je kunt ze beter afdoen en pas na de geboorte van je baby weer omdoen. Anders moet de juwelier je mooie en dure ringen straks misschien doorzagen…

Kijk hier voor je zwangerschap in Week 0-10, Week 11-20, en Week 31-40.
Illustraties: Copyright BabyWereld

30 weken zwanger