
Een mooie babynaam is misschien wel het belangrijkste cadeau naast alle cadeautjes die je kindje krijgt bij de geboorte. Een babynaam kies je namelijk voor je kind zijn hele leven. Waar let je nu op als je een babynaam gaat kiezen? Wat zijn populaire babynamen? En wat zegt de wet over de keuze van een naam?
Wanneer babynaam kiezen
Wat is nu een goede tijd om een definitieve keuze voor een babynaam te hebben gemaakt? Sommige ouders weten voordat ze zwanger zijn al welke naam ze mooi vinden, anderen doen er de hele zwangerschap over. Probeer rond de zevende maand een short list te hebben met 1 of 2 voorkeuren, je baby kan tenslotte eerder worden geboren! Het is niet vreemd als je tot de geboorte nog twijfels hebt. Sommige ouders stellen dat als je twijfelt tussen twee namen en je kindje is geboren, je direct weet welke naam je kind moet krijgen.
Babynamen met betekenis
Je kent vast het sprookje nog wel van Repelsteeltje met daarin de woorden: ‘Niemand weet, niemand weet, dat ik Repelsteeltje heet!’ … Het ging over een vreemd mannetje dat hulp bood aan de molenaarsdochter in ruil voor haar eerstgeboren kindje. Door het uiteindelijk raden van zijn naam werd de betovering verbroken. Het geven van namen is een oermenselijk verschijnsel. Vroeger zaten namen vol betekenis en kon je bepaalde machten oproepen bij het uitspreken ervan. Met de komst van het christendom werden kinderen met Bijbelse namen gedoopt, denk aan: David, Judith, Nathan en Maria. Bij moslims is het tegenwoordig nog steeds heel gewoon om kinderen de namen Mohammed of Fatima te geven. Ook het vernoemen naar een oom of tante, opa of oma is een oud verschijnsel.
Babynamen kiezen, waar moet je op letten?
Hoe kies je nu een goede babynaam waarmee je kind gelukkig zal zijn? In het kort kunnen we zeggen: met welke naam zou je zelf blij zijn nu je volwassen bent? Maar er zijn nog veel meer aspecten waarmee je rekening kunt houden. Hier volgen onze tips bij het zoeken van een mooie babynaam:
- Denk niet alleen in populaire namen, bedenk dat je kind deze naam zijn hele leven draagt en ermee aangesproken wordt. Kies je een naam uit de top 10 dan is de kans groot dat meer kinderen in de klas deze naam zullen dragen.
- Een naam is meer dan alleen een paar letters, het is toch aardig voor je kind als er een betekenis aan vastzit die je aan je zoon of dochter kunt uitleggen. Denk aan een figuur uit een bijzonder boek, een persoon die je bewondert, een inspirerende plaats, hoopvolle gedachtes.
- Vernoemen is leuk, maar in de praktijk worden er in de familie bijnamen gebruikt om aan te geven om wie het gaat: Klaas senior, Klaas junior, kleine Klaas, Klaas baard. Het is de vraag of je kind hier gelukkig mee is. Wil je toch vernoemen dan kun je beter de tweede of derde naam gebruiken.
- Pas op met jongens- én meisjesnamen. Kinderen die Noa, Sam, Bo, Jip, Guus, Jos of Rene heten zullen steeds wat moeten uitleggen. Ook namen die regionaal prima kunnen, denk aan de jongensnaam Anne in Friesland, kan elders in het land aanleiding zijn voor plagerijen.
Meer tips voor het kiezen van een goede babynaam
- Kijk uit met vreemde namen die lastig uit te spreken en te spellen zijn zoals Joy-Nouvell, Marvellous, Faith-heavenly, J’adore. Het is ook verstandig even na te denken over namen die meer betekenissen hebben: Johnny en Anita staan vandaag de dag voor namen van de gewone Nederlanders. Joke betekent in het Engels een grap, Fea betekent in het Spaans ‘lelijk’. Niet alle babynamen worden geaccepteerd bij de aangifte, zie babynamen en de wet.
- Heb je een naam gevonden? Kijk dan hoe deze klinkt met de achternaam. Is het een mooi ritme of wordt het hakkelig? Hier een aantal niet zo slim gekozen namen uit de ‘Schaam namen top 10’: Cock Ringeling, Wil de Gans, Plu-in ‘t Hol, Sam Bal, Annewil Hokken, Justin Case, Douwe Schat, Ron de Knikker…
- Bedenk dat als je je kind dezelfde voorletter geeft als de ouder, dit voor verwarring met administratieve zaken en post kan zorgen, E. de Vries kan voor moeder Elly maar ook voor zoon Ewoud zijn. Ook de combinaties van initialen kunnen ongelukkig uitvallen: Silke Schrijver wordt: SS, Willemijn Cornet wordt: WC.
- Wat te doen als je eenmaal met zorg een mooie naam hebt gekozen, je vriendin eerder dan jij bevalt en toevallig dezelfde naam heeft gekozen? Wij zouden zeggen: dat is natuurlijk heel jammer maar serveer deze naam nog niet af; bedenk dat deze vriendschap niet voor eeuwig hoeft te zijn!
- Voor het zoeken naar mooie babynamen kun je ook denken in groepen: zoals bloemennamen Iris, Fleur, Madelief, Roos, Bloem, Planeten als Aurora en Luna, kalendergegevens: May, June, Domien, diersoorten: Wolf, Arend, Merel, Mees, aantallen: Una, Quinten, liedjes: Susanne, Anne, Linda en figuren uit boeken: Alice en Max.
Babynamen top 15
Welke babynamen worden tegenwoordig gekozen? Tegenwoordig krijgen baby’s traditionele namen die kort en krachtig zijn; ze bestaan uit een of maximaal twee lettergrepen. Scandinavische namen zijn op dit moment hip evenals zelf bedachte en ingewikkelde samengestelde namen. Wil je weten welke babynamen ouders tegenwoordig aan hun kindje geven? Op de site van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) kun je hierover veel informatie vinden. Zij zorgen voor de kinderbijslag en hebben een actuele stand van zaken over de meest gebruikte babynamen.
Wat als je spijt krijgt?
De nieuwste trends zijn dat kinderen niet alleen vernoemd worden naar bekende mensen zoals Britney, Pippa en Liam, maar door ze te vernoemen naar superfoods zoals Chia, Provider en Quinoa. Ook bijzonder is de trend om kinderen te vernoemen naar Instagram filters waaronder Lux, Amaro, Reys, Kelvin, Juno en Willow. Tegenwoordig laten ouders zich ook graag inspireren door filmsterren en artiesten, maar dit leidt helaas niet altijd tot een gelukkige keuze … Wist je dat één op de vijf ouders later spijt heeft van de gekozen naam voor hun kind? Dit blijkt uit Brits onderzoek. Ze vinden dat de naam te vaak voorkomt of zijn niet meer zo gek op hun gelijknamige idool…
Babynamen en de wet
Binnen drie dagen moet de geboorte van het kind worden aangegeven bij het gemeentehuis. De ambtenaar van de burgerlijke stand mag ongepaste voornamen weigeren, denk aan een scheldwoord of een spottende naam. Ook mag een voornaam geen achternaam zijn, zoals Jansen of Meijer tenzij het een gebruikelijke naam is zoals Roos of Frank.
Weigeren van jouw babynaam bij de aangifte van je baby
Wat in de ene gemeente wel mag, kan in een andere geweigerd worden en is dus afhankelijk van de ambtenaar die je te woord staat. Weigert een ambtenaar dan mag je een nieuwe voornaam bedenken anders doet de ambtenaar dat. Bij onenigheid kun je dit binnen zes weken de rechtbank voorleggen.
Leuk te melden: De bekende dichter Bart Chabot wilde zijn zoon Splinter noemen maar deze werd door de ambtenaar geweigerd. Hij heeft het tot het hoogste niveau gespeeld en de zaak gewonnen.
Alleen bij Turkse en Marokkaanse namen zijn ouders gehouden aan toegestane namen uit de moslimcultuur, voor advies kun je het consulaat raadplegen.
Zelf de achternaam kiezen
Sinds 1998 krijgen kinderen niet meer automatisch de achternaam van de vader, ook de naam van de moeder is mogelijk. Je mag zelf de achternaam van je kind kiezen, maar deze geldt ook voor alle volgende kinderen. Maak je geen keuze dan geldt:
- Bij getrouwde ouders krijgt je kind automatisch de achternaam van de vader. Wil je dat je kind de naam van de moeder krijgt, dan moet je samen naar het gemeentehuis.
- Bij ongehuwden of ouders met geregistreerd partnerschap krijgt je kind automatisch de achternaam van de moeder. Wil je dat je kind de achternaam van de vader krijgt, dan moet hij het kind erkennen.
- Als 2 vrouwen samen een kind krijgen (duomoeders), krijgt het kind de naam van de biologische moeder. De keuze voor de achternaam van de partner van de moeder kan alleen bij adoptie of gezamenlijk gezag. Adopteren 2 mannen samen een kind adopteren of hebben zij gezamenlijk gezag, dan kunnen zij kiezen voor 1 van hun achternamen.
Naam wijzigen
Is je kind toch niet blij met zijn achternaam? Dan kan moet je kind even wachten totdat hij of zij 18 jaar is. Voor het wijzigen van de achternaam moet je contact opnemen met het Ministerie van Justitie. Een voornaam wijzigen kan alleen door een verzoek in te dienen bij de rechter.