Met deze fraai geïllustreerde zwangerschapskalender kun je van week tot week goed  zien hoe je baby groeit en hoe je lichaam verandert tijdens de zwangerschap. We hebben deze opgedeeld in 4 perioden, hier vind je week 0 tot 10. Verder vind je in deze zwangerschapskalender praktische tips en handige informatie voor de hele zwangerschapsperiode, van het vasthouden van vocht, oefeningen voor het trainen van je bekkenbodemspieren, onverklaarbare trek in chocola of augurken tot en met het aanvragen van kraamzorg. Kijk hier voor je zwangerschap in Week 11-20,  Week 21-30 en Week 31-40.

1 week zwanger: nog niet zwanger, maar deze week telt wel mee!

Week 1 is de eerste week na je menstruatie. Je kunt deze periode niet zwanger zijn want er heeft nog geen eisprong of ovulatie plaatsgevonden. Toch telt deze periode dat je 1 week zwanger bent mee. Dit komt omdat je met zekerheid kunt zeggen wat de eerste dag van je laatste menstruatie is. De dag van de bevruchting is juist heel moeilijk te bepalen! Het is verstandig om voordat je zwanger wilt worden te starten met foliumzuur. Deze vitamine B11 helpt bij de aanleg van het zenuwstelsel van je baby en verkleint het risico op een open rug.

2 weken zwanger: de vruchtbare periode begint

Heb je een menstruatiecyclus van ongeveer 28 dagen dan vindt er rond dag 14 een eisprong plaats. Je merkt dat je vruchtbaar bent doordat je meer last hebt van vaginale afscheiding. Deze is transparant of eiwitachtig van kleur en je kunt er draden van trekken. Deze afscheiding is vriendelijk voor zaadcellen die hun weg naar de eicel moeten vinden om deze te bevruchten.

Je eisprong voelen

Sommige vrouwen voelen hun eisprong met een stekende pijn in de onderbuik, veroorzaakt door het openspringen van de follikel, ofwel het eiblaasje. Het is lastig om het tijdstip van de eisprong te bepalen en omdat je eicel maar 6 tot 24 uur leeft, is het slim rondom je ovulatie vaker te vrijen. Een zaadcel leeft namelijk langer, soms meer dan 48 uur! Zo wordt de kans om zwanger te worden het grootste.

Tip: stop met alcohol roken en pillen

Roken en alcohol zijn niet goed voor jou en je baby als je in verwachting bent. Vooral tijdens de eerste maanden waarbij belangrijke organen worden aangelegd. Roken zorgt ervoor dat je placenta minder goed werkt en het vergroot de kans op een baby met een te licht gewicht. Alcohol kan de kans op een miskraam vergroten en je kind kan bij overmatig alcoholgebruik de diagnose Foetaal Alcohol Disorder (FAS) krijgen. Kenmerken hiervan zijn een groeiachterstand, afwijkende gezichtskenmerken en neurologische beschadigingen. De boodschap is duidelijk: een keer zondigen is niet erg maar neem liever het zekere voor het onzekere en kies liever voor vruchtensapje, groentesapje, alcoholvrij wijntje of biertje!
Slik je bepaalde pillen? Overleg dan eerst met je huisarts of je bepaalde medicijnen mag blijven gebruiken. Ook onschuldige medicijnen zoals neussprays en Ibuprofen kunnen schadelijk zijn!

2 weken zwanger

3 weken zwanger: meisje of jongen? Dat staat nu al vast

Het is één van de miljoenen zaadcellen gelukt binnen te dringen! Na de bevruchting gebeurt er enorm veel in jouw buik. Na een tocht van 18 centimeter beweegt de eicel zich door de eileider naar de baarmoeder. In de nieuwe samengesmolten cel ontmoeten 46 chromosomen van jou en van je partner elkaar. Zij bepalen of je een jongetje of meisje krijgt maar ook de kleur van de ogen, haar, intelligentie en karakter liggen al vast in deze ‘blauwdruk’ van je kindje.

Tip: voor het bepalen van het geslacht

Zaadcellen met het Y chromosoom (de bouwstenen voor een jongetje) zwemmen sneller dan de zaadcellen met het X chromosoom (de bouwstenen voor een meisje). Wil je graag een jongetje dan kun je het beste wachten met vrijen tot vlak voor de eisprong. Als je juist een meisje wilt dat kun je beter wat ruimer voor de ovulatie vrijen. Ook met het volgen van een speciaal Genderdieet zouden ouders het geslacht kunnen beïnvloeden.

Tip: berekenen uitgerekende datum van je zwangerschap

Er zijn veel zwangerschapskalenders te vinden, maar je kunt ook eenvoudig zelf berekenen hoe lang je zwanger bent met hulp van een kalender, pen en rekenmachine. Bepaal de eerste dag van je laatste menstruatie, trek van deze dag drie maanden af, tel er zeven dagen bij op en je weet hoe lang je zwanger bent. Eén probleem bij de eenvoudige rekenmethode is dat er geen rekening wordt gehouden met het wisselende aantal dagen in een maand. Daarom zijn er verfijnde rekenmethodes die door artsen en verloskundigen worden gebruikt.

Artikel gaat verder onder de advertentie

Bobike ontwerpt hippe, comfy én veilige fietszitjes en accessoires die jou en je gezin helpen om de wereld te ontdekken op een gezonde en leuke manier. De collectie wordt steeds duurzamer door het gebruik van gerecyclede materialen en nieuwe, duurzame materialen zoals suikerriet. Zo blijft jouw gezin in beweging!

Lees meer op bobike.com

Bevallen op de dag dat je uitgerekend bent

Wist je dat slechts 4% van de zwangere vrouwen ook daadwerkelijk bevalt op de dag dat zij zijn uitgerekend? Zwangerschap en bevalling zijn geen hoge wiskunde, moeder natuur bepaalt zelf wanneer zij het tijd vindt dat je baby wordt geboren. Het moment van de bevalling verschilt daarom van vrouw tot vrouw. In 75% van de gevallen bevallen vrouwen twee weken voor en twee weken na de uitgerekende datum. Een bevalling in deze periode; dus bij 38 weken zwangerschap tot 42 weken zwangerschap is heel normaal. Een kwart van de vrouwen bevalt voor de 38e week of na de 42e week van de zwangerschap.

3 weken zwanger

4 weken zwanger: eerste symptomen zwangerschap

Je bent 4 weken zwanger. Het delen van de cellen gaat nu razend snel. Het cellenklompje heeft aan het einde van deze vierde week al een doorsnede van 2 millimeter, het heeft een dooierzakje, vruchtvlies en gaat vanaf nu door het leven als embryo. In deze fase komen er hormonen vrij die de menstruatie tegengaan en de baarmoederhals wordt met een slijmprop afgesloten om een veilig nestje te ontwikkelen. Mocht er iets niet goed zijn gegaan, dan wordt het baarmoederslijmvlies afgestoten en wordt dit helaas een vroege miskraam.

Symptomen zwangerschap en jouw lichaam

Bij het innestelen in de baarmoeder kan er een innestelingsbloeding plaatsvinden, hierbij gaat het slechts om een paar druppels bloed. De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!

Tip: hou een zwangerschapsdagboek bij en Moeders voor Moeders

Het is een leuk idee om tijdens je zwangerschap een zwangerschapsdagboek bij te houden! Dan kun je na de geboorte nog eens het een en ander teruglezen.
Nu je zelf een baby krijgt, is het een mooi idee om te denken aan andere moeders die graag een baby willen krijgen maar daarbij hulp nodig hebben. Moeders voor Moeders verzamelt urine van zwangere vrouwen en haalt daar het zwangerschapshormoon uit. Je kunt je opgeven vanaf de elfde week en meedoen tot de vijfde maand van je zwangerschap. Kijk voor meer informatie op moedersvoormoeders.nl

4 weken zwanger

5 weken zwanger: de zwangerschapstest

Je menstruatie is uitgebleven: dit is het moment om een zwangerschapstest te doen! Als je zwanger bent maakt je lichaam het zwangerschapshormoon HCG aan. Een zwangerschapstest spoort dit hormoon op. Er zijn veel verschillende testen, ze zijn allemaal betrouwbaar. Is de test negatief en twijfel je? Herhaal de test gerust na een paar dagen, het kan zijn dat er nog niet voldoende HCG in de urine zit. In week vijf van de zwangerschap is de embryo tweeënhalve millimeter lang en er is al een begin gemaakt met de aanleg van het hartje en centrale zenuwstelsel van je kindje.

Symptomen zwangerschap en jouw lichaam

Je kunt de eerste weken van je zwangerschap vreselijk moe zijn en weinig energie hebben. Er wordt dan ook heel hard gewerkt in jouw lichaam ook al zie je hier nog niets van. Luister naar je lichaam en schakel een tandje terug. Geef je over aan een middagdutje, ga wat eerder naar bed en maak niet te veel afspraken.

Tip: maak een afspraak met je de verloskundige en vraag kraamzorg aan.

Het is nu tijd om je huisarts te melden dat je in verwachting bent en een afspraak te maken met de verloskundige voor de achtste week van je zwangerschap. Als er complicaties of medische indicaties zijn word je in het ziekenhuis door je gynaecoloog begeleid. En het lijkt misschien vroeg, maar het is verstandig zo vroeg mogelijk kraamzorg aan te vragen bij je verzekeraar in verband met drukte.

5 weken zwanger

6 weken zwanger: een kloppend hartje

Je ongeboren kindje lijkt in deze periode dat je 6 weken zwanger bent op een garnaaltje, maar wel met een ruggengraat, hoofdje, borstkas en buikholte in aanleg. Daar waar straks baby’s armpjes en beentjes komen zijn de eerste stompjes al zichtbaar. In deze week is het hartje te zien dat de bloedcellen in een recordtempo rondpompt.

Symptomen zwangerschap en jouw lichaam

Misschien heb je geluk en merk je niet veel, maar de meeste zwangere vrouwen hebben deze periode van de zwangerschap last van veel kwaaltjes waaronder gevoelige borsten. Je borsten kunnen gespannen aanvoelen alsof je ongesteld moet worden. Onder invloed van hormonen worden de tepels en het tepelhof donkerder. Ze worden groter en steviger. Dit komt omdat er meer klierweefsel en melkkliertjes bijkomen en je meer vocht vasthoudt. De groei van je borsten is niet te voorspellen. Er zijn vrouwen die van een A naar een C cup gaan of van C naar F.

Tip: verzorg je borsten

Je kunt je borsten verzorgen door voldoende lichaamsbeweging. Met zwemmen en borstspieroefeningen houd je je borsten in shape. Investeer in een goede beha voor voldoende steun, kies er een die ruimte biedt aan je groeiende borsten en die niet irriteert. Je kunt je borsten verzorgen met een olie of crème om de huid soepel te houden. Kijk uit dat je niet teveel aankomt, een kilo per maand is het meest ideaal. Neem liever een lauwwarm bad of douche, heet water is niet zo goed voor de veerkracht van je huid.

Tip: sport en zwangerschap

Je mag rustig doorgaan met sporten als je zwanger bent, maar je kunt risicovolle sporten zoals kitesurfen of mountainbiken beter even laten voor wat het is. Wandelen en yoga zijn ook een prima manier om toch in beweging te blijven tijdens je zwangerschap. Het belangrijkste is om goed te blijven luisteren naar je lichaam. Of de bevalling sneller verloopt als je sport? Het antwoord is ja! Er zijn verschillende onderzoeken die dit bevestigen. Onderzoek in The American Journal of Sports Medicine toont aan dat vrouwen die sporten gemiddeld vijf dagen eerder bevallen met minder medische ingrepen. Ook het moment van de bevalling was korter vergeleken bij vrouwen die niet sporten.

Tip: voorkom toxoplasma infectie als je zwanger bent

Een toxoplasma infectie wordt veroorzaakt door een parasiet en kan bij je kindje blijvend ernstige afwijkingen veroorzaken. Eet daarom geen rauw of rood vlees, verhit het vlees goed, was groente en sla zorgvuldig en draag handschoenen als je in de tuin werkt. En laat iemand anders de kattenbak schoonmaken!

Tip: zorg voor voldoende ijzer in je voeding tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap heeft je lichaam meer behoefte aan ijzer. Door voedingsmiddelen te gebruiken waar veel ijzer in zit, zoals verse groenten en fruit, volkoren producten, peulvruchten en vlees, houd je je ijzergehalte op peil.

6 weken zwanger

7 weken zwanger: armspieroefeningen

Als je 7 weken zwanger bent krijgen de ledemaatstompjes van je baby meer vorm, er zijn al boven- en onderarmen gevormd. Halverwege deze week vormt er uit de onderarmen een soort schijf met inkepingen waar de handjes uit zullen ontstaan. In het hoofdje zijn de eerste tekenen van neus, neusgaten en mond te herkennen. De ogen staan nog heel breed uit elkaar op het hoofdje waar de aanleg van de hersenen bijna is voltooid.

Symptomen zwangerschap en jouw lichaam

70% van de vrouwen heeft last van misselijkheid als ze in verwachting zijn. Bij de meeste vrouwen duurt deze periode tot de 12e week van de zwangerschap, maar er zijn vrouwen waarbij het maanden duurt tot zwaar overgeven aan toe. Het hormoon HCG is de boosdoener van het misselijk zijn en het overgeven.

Tip: zwangerschap en je werk

Misschien verricht je werk waarbij je met gevaarlijke stoffen of stralingen werkt. Denk bijvoorbeeld aan een kapsalon, verffabriek of operatiekamer. Tijdens je zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding mag je daaraan niet bloot worden gesteld. Bespreek dit met je werkgever of vertrouwenspersoon en vraag indien nodig vervangend werk aan.

Tip: bloedverlies betekent niet altijd een miskraam

Misschien verlies je een paar druppeltjes bloed of meer. Dat kan iets onschuldigs zijn zoals een innestelingsbloeding, een gesprongen bloedvaatje of een lekkende placenta. Maar het kan ook het begin van een miskraam betekenen. Neem in ieder geval altijd contact op met je verloskundige.

7 weken zwanger

8 weken zwanger: mini baby’tje

De hersenen en ruggenmerg groeien snel als je 8 weken zwanger bent. Het hartje van je baby klopt dapper door; zo’n 60 slagen per minuut. De maag van je baby produceert al verteringssappen en de lever maakt bloedcellen. De inwendige organen zijn aan het begin van de achtste week van je zwangerschap al helemaal ontwikkeld, ze moeten alleen nog groeien. Deze week begint de vorming van het volledige skelet bestaande uit kraakbeen. De miniatuurvingertjes en teentjes van je baby worden zichtbaar.

Symptomen zwangerschap en jouw lichaam

Tussen week 8 en week 10 van je zwangerschap ga je voor het eerst op bezoek bij je verloskundige. De verloskundige zal je bij elk bezoek wegen, je buik voelen, je bloeddruk meten en met de doptone naar de hartslag van je baby luisteren. Ook wordt er bloed geprikt om vast te stellen welke bloedgroep je hebt en je bloed te controleren op bepaalde ziektes. Maar de verloskundige is er ook om te horen hoe het met je gaat en om je zorgen met haar te bespreken. Uiteindelijk zal zij jouw bevalling begeleiden.

Tip: bereid je voor op het eerste onderzoek met de verloskundige

Voor het eerste bezoek aan de verloskundige wordt meestal meer tijd uitgetrokken dan bij de vervolgafspraken. Je krijgt veel informatie te horen en ze zal veel vragen stellen over je gezondheid, ziektes in de familie en vorige zwangerschappen en bevallingen. Het is dus slim je tijd goed te benutten en van te voren wat punten op papier te zetten.

Tip: laat dit eten staan als je zwanger bent

Eet tijdens je zwangerschap geen rauwe vis of vlees, gerookte zalm, niet goed gewassen groente en rauwmelkse kazen (au lait cru). Je kunt bij besmetting voedselvergiftiging of toxoplasmose krijgen. Wees ook matig met het gebruik van kaneel.

8 weken zwanger

9 weken zwanger: 3 centimeter groot en 2 gram

Je bent nu al twee maanden zwanger! Je kindje is nu volledig gevormd en het spierstelsel is al zover dat je kindje begint met de eerste beweginkjes. Hij of zij heeft al een menselijk gezicht met lippen en zelfs een tong als je 9 weken zwanger bent. Nu zijn ook de beentjes aan de beurt, deze hebben al knieën, enkels en tenen.

Symptomen zwangerschap en jouw lichaam

Misschien krijg je van je omgeving te horen dat je er zo stralend uitziet! Dit komt doordat de talgkliertjes in jouw huid een stuk actiever zijn dan voorheen. Heb je van nature een vette huid, dan betekent dat helaas meer kans op puistjes. Je huid goed schoonhouden luidt het advies. Door de productie van meer pigment zijn je tepels en tepelhof donkerder van kleur. Sommige vrouwen zien een donkergekleurde streep over hun buik van navel naar schaambeen.
Doordat de huid van je borsten, buik en bovenbenen verandert en groeit kunnen er kleine zwangerschapsstriemen of striae ontstaan. Meestal ontstaat striae rond de vijfde of zesde maand. Als je er aanleg voor hebt is er helaas niet heel veel aan te doen. Probeer de schade te voorkomen en te beperken door wisseldouches (koud/warm) en houdt je huid lekker soepel met speciale oliën en crèmes.

Echo’s

Er zijn verschillen per verloskundigenpraktijk maar meestal krijg je een echo rond de 9 tot 10 weken zwangerschap en een echo met 20 weken. Met een 20 weken echo kunnen bepaalde afwijkingen worden opgespoord waarna indien nodig uitgebreider onderzoek plaatsvindt. Deze worden ook vergoed door je zorgverzekeraar. Soms worden door de praktijk extra echo’s aangeboden: een groei echo rond de 30 weken en een echo bij 36 weken om te zien hoe de baby ligt.

Tip: vraag kinderopvang aan

Wil je blijven werken na de geboorte van je baby dan is het verstandig niet te lang te wachten met het zoeken en aanvragen van kinderopvang.

Tip: als je alleen zwanger bent

Een zwangerschap is zwaar, helemaal als je alleen bent. Of je nu bewust of onbewust alleen bent, veel vrouwen ervaren hun zwangerschap als een emotionele rollercoaster en daar kun je best wat hulp bij gebruiken. Zoek daarom een aantal vertrouwde mensen waar je terecht kunt voor praktische vragen, het delen van emoties en voor de begeleiding van je zwangerschap en bevalling. Er zijn diverse sites waar je meer informatie kunt vinden.

9 weken zwanger

10 weken zwanger: compleet maar nog niet levensvatbaar

Je baby is nu geen kikkervisje meer maar een minimensje. Het binnenoor is bijna af en ook het buitenoortje of oorschelp begint te groeien. Je baby heeft een boven- en een onderkaak met daarin de eerste aanleg van melktandjes en kiesjes. De enkels en polsen van je kindje zijn aangelegd. Alle organen zijn nu aanwezig en als ze goed gevormd zijn kan er niet veel meer fout gaan. Nu je 10 weken zwanger bent is het zaak om goed verder te groeien. Je baby krijgt alle voedingsstoffen via de navelstreng binnen. Hier zitten drie bloedvaten in die rechtstreeks met de placenta zijn verbonden. Zuurstofrijk bloed en voeding wordt naar de baby aangevoerd en zuurstofarm bloed en afvalstoffen worden afgevoerd.

Symptomen zwangerschap en jouw lichaam

De zon kan in de zomermaanden zorgen voor pigmentverkleuring in je huid. Hierdoor bestaat de kans op de vorming van een zwangerschapsmasker; bruine vlekjes op je gezicht en hals. Ga daarom niet in de volle zon zitten maar kies voor de schaduw met een hoed en smeer jezelf in met sunblock. Ook bezoekjes aan de zonnebank kun je beter uitstellen tot na de bevalling.

Tip: geen zin in sex tijdens de zwangerschap

Geen zin in sex tijdens deze eerste weken van je zwangerschap? Hoewel er geen reden is om niet te vrijen (je baby zit echt stevig vast!), hebben veel vrouwen de eerste weken van de zwangerschap niet zo veel zin om te vrijen. Je bent misschien bang voor bloedingen maar het kan ook zijn dat je je misselijk voelt, niet lekker bent of je voelt je misschien verre van sexy. Wees niet ongerust, dat verandert als je rond de 16 weken zwanger bent!

Kijk hier voor je zwangerschap in Week 11-20,  Week 21-30 en Week 31-40.
Illustraties: Copyright BabyWereld

10 weken zwanger