
Als je een miskraam krijgt, kan dat heel verdrietig zijn. Je verheugt je immers op je zwangerschap, hebt in gedachten al een baby in je armen en de babykamer ingericht, en dan is plotseling alles voorbij.
Wat is een miskraam
We spreken van een miskraam als het fout gaat met een zwangerschap tot 16 weken. Het komt veel voor, bij 10 tot 20 procent van alle zwangerschappen. Er zijn deskundigen die beweren dat het aantal miskramen veel hoger ligt omdat er ook sprake kan zijn van een miskraam voordat een vrouw weet dat ze in verwachting is.
Hoe herken je een miskraam
Meestal begint een miskraam met vaginaal bloedverlies en of buikpijn al kan de duur en hevigheid behoorlijk verschillen. Soms kan de pijn zo hevig zijn dat ze op weeën lijken. Het is belangrijk dat je bij deze signalen direct de verloskundige of gynaecoloog belt voor nader onderzoek. Met behulp van een echo wordt onderzocht of er sprake is van een miskraam. Er wordt gekeken of er nog een kloppend hartje te zien is en hoe de embryo en baarmoeder eruit zien.
Een miskraam, wat nu?
Is het inderdaad een miskraam dan word je meestal geadviseerd af te wachten totdat de vrucht spontaan wordt afgedreven. Soms worden medicijnen voorgeschreven om dit te bespoedigen. In sommige gevallen komt de vrucht niet spontaan los en moet je gecuretteerd worden, daarbij wordt de baarmoeder in het ziekenhuis schoon geschraapt. Bij het merendeel van de vrouwen wordt de vrucht spontaan binnen een week afgestoten. Het is belangrijk te weten of de vrucht er in zijn geheel is uitgekomen anders komen bloedverlies en buikpijn weer terug. Gaat het om een miskraam na meer dan 12 weken dan is het bloedverlies heviger en lijken de samentrekkingen van de baarmoeder op weeën.
In welke weken komen miskramen met meest voor?
Zo’n 90 procent van alle miskramen vindt plaats in de eerste 16 weken van de zwangerschap. En binnen deze periode valt 90 procent in de eerste 12 weken.
Wat zijn de oorzaken voor een miskraam?
Vaak gaat het om een verstoorde aanleg in de groei van de vrucht. Of er is bij de bevruchting iets niet goed gegaan. Dan regelt de natuur het zo dat de groei van de vrucht stopt en door het lichaam wordt afgestoten. Gaat het om een late afbreking van de zwangerschap vanaf de 12e week dan kan er meer aan de hand zijn en zal aanvullend onderzoek nodig zijn. Andere oorzaken voor een miskraam kunnen zijn:
- Een afwijking in de chromosomen. Deze kunnen na de bevruchting zijn ontstaan of erfelijk zijn bepaald door de moeder en vader.
- Lichamelijke afwijking van de baarmoeder, denk aan een tussenschot of vleesbomen, maar er zijn geen echte bewijzen gevonden dat dit tot een miskraam kan leiden. Er zijn namelijk ook vrouwen met een afwijkende vorm baarmoeder die toch negen maanden zwanger zijn geweest.
- Een vergiftiging met toxoplasmose of een besmetting met rode hond kan leiden tot een miskraam. Mocht je hiervan last hebben gehad dan ben je daarna wel immuun bij een volgende zwangerschap.
- Besmetting met lysteria-bacterie, deze komt voor in rauwe melk en vlees.
- Auto-immuun afwijkingen waarbij het lichaam van de vrouw antistoffen aanmaakt omdat er iets ‘niet lichaamseigen’ in de buik groeit.
Meer risico op een miskraam loop je:
- Als je op latere leeftijd zwanger wordt: je hebt 50 procent meer kans als je tussen de 40 en 45 jaar bent tegenover 15 procent als je onder de 35 jaar bent.
- Rook je? Bij roken is het risico op een miskraam 30 tot 50 procent groter.
- Ook bij overgewicht loop je meer kans op een miskraam.
Hoe kun je een miskraam voorkomen
In veel gevallen is de oorzaak niet te achterhalen en heeft het met de ontwikkeling van de vrucht te maken. Wat je wel kunt doen is goed voor jezelf zorgen voor een volgende zwangerschap: eet en drink gezond, rook niet, pas op met medicijngebruik en zorg dat je niet te zwaar bent.
Herhaalde miskramen
Treedt een miskraam vaker op, bijvoorbeeld bij drie miskramen of meer, dan spreekt men van herhaalde miskramen. Heb je 1 miskraam gehad dan is er geen verhoogde kans op herhaling in een volgende zwangerschap. Na 2 miskramen is de kans op weer een miskraam 25 procent en na 3 miskramen is dat 35 procent. Dat lijkt veel maar er is nog steeds 65 procent kans op een goede zwangerschap! Heb je meerdere miskramen gehad dan is dat reden voor verder onderzoek, bijvoorbeeld chromosoomonderzoek, al wordt de oorzaak maar in 15 tot 20 procent van de gevallen gevonden. Dan is het zaak om de moed erin te houden en door te gaan.
Verwerking miskraam
Iedere vrouw die het overkomt gaat er anders mee om, maar het is een ingrijpende gebeurtenis die je veel verdriet kan geven. Vrouwen die dit hebben meegemaakt hebben het over een rouwproces, het gevoel dat je droom uit elkaar is gespat, een innerlijke leegte. Ook kun je last hebben van schuldgevoelens en stel je jezelf misschien veel vragen: of je misschien niet had moeten gaan sporten, of misschien iets gegeten hebt dat dit heeft veroorzaakt. Het is fijn als deze gevoelens met je dierbaren kunt bespreken.