zwanger worden

Als je eenmaal hebt besloten om een baby te krijgen, wil je maar een ding: zo snel mogelijk zwanger zijn! Gelukkig is meer dan de helft van de vrouwen na een half jaar ‘proberen’ in verwachting. Andere stellen raken moeilijk zwanger, moeten er helaas langer op wachten of hebben er medische hulp bij nodig.

Ik wil zwanger worden

Om een baby te krijgen moet jouw eicel worden bevrucht met een zaadcel. Voorwaarden om in verwachting te raken zijn dat er een eisprong plaatsvindt, er voldoende beweeglijke zaadcellen zijn en je eileiders moeten toegankelijk zijn. Bij een regelmatige menstruatie komt er ongeveer 14 dagen voor het begin van de menstruatie een eicel vrij, dit heet de eisprong of ovulatie.

Hoe zwanger worden

Om in verwachting te raken wordt geadviseerd wordt om iedere maand om de twee of drie dagen te vrijen in de vruchtbare periode. Ieder dag vrijen mag maar hoeft niet omdat zaadcellen wel 72 uur in de baarmoeder blijven leven. De vruchtbare periode of symptomen van de ovulatie herken je aan meer helder slijm in de vagina of pijn in de onderbuik, deze kenmerken maken het gemakkelijk om je vruchtbare periode te bepalen.

Zwanger worden tips

  1. Leef en eet gezond voor en tijdens je zwangerschap. Stop met ongezonde gewoontes of zoek hulp als je te veel rookt, alcohol gebruikt of strenge diëten volgt.
  2. Start met het slikken van foliumzuur voordat je zwanger bent, dit is belangrijk voor de aanleg van de eerste organen van je baby.
  3. Controleer eventueel je medicijngebruik met de dokter.
  4. Probeer stress te voorkomen. Onderzoek toont aan dat veel stress kan leiden tot het moeilijker zwanger reken en een lager geboortegewicht van de baby. Langdurige stress kan zelfs leiden tot gedragsproblemen bij je kind zoals ADHD.
  5. Probeer extreem onder- en overgewicht te voorkomen, dat kan ervoor zorgen dat in verwachting raken niet gemakkelijk gaat.
  6. Sporten mag maar met beleid. Met extreme sporten zoals waterskiën, jumpen en kitesurfen kun je beter stoppen.
  7. Vermijd contact met schadelijke stoffen zoals gassen, agressieve schoonmaakmiddelen, chemicaliën, stralingen en extreme trillingen. Vraag indien nodig ander werk aan.

Ovulatie en zwangerschap berekenen

Met het berekenen van je ovulatie kun je de kans op een zwangerschap vergroten. Er zijn ovulatie calculatoren in de handel waarmee je kunt uitzoeken op welke dagen je het meest vruchtbaar bent. Ook kun je de uitgerekende datum van je zwangerschap berekenen. Maar pas op: deze is het meest betrouwbaar als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt, bij een onregelmatige cyclus is het verstandig om ook de symptomen van je ovulatie in de gaten te houden.

Meer lezen over: Je zwangerschap van week tot week