
Met de eisprong of de ovulatie wordt het moment bedoeld dat de eicel de eierstok verlaat. Dit is het moment dat je het meest vruchtbaar bent en zwanger kunt worden. Dit is meestal 14 dagen voordat je ongesteld wordt.
Hoe werkt een eisprong?
Eerst even een lesje biologie. Onderaan in de buik van de vrouw ligt de baarmoeder met aan iedere zijde een eierstok. In de eierstokken zitten alle onrijpe eitjes. Iedere maand rijpen er 1 of meerdere eiblaasjes, ook wel follikels genaamd, en uiteindelijk barst er 1 eiblaasje open. Dat is meestal ongeveer 14 dagen na je eerste menstruatiedag. Op het moment dat een rijpe eicel de eierstok verlaat is deze klaar om bevrucht te worden. Vlak voor de eisprong liggen de uitgewaaierde uiteinden van de eileiders klaar om de zwevende eicel te grijpen en door de eileiders te leiden. Nu is het zaak dat de eicel zo snel mogelijk, binnen 12 uur wordt bevrucht, want anders sterft deze af. Lukt het een zaadcel om de eicel te bevruchten dan nestelt de eicel zich in de baarmoeder. Zo niet, dan wordt je ongesteld en begint de hele cyclus opnieuw.

Ovulatie cyclus
Op de eerste dag van je menstruatie rijpen er alweer nieuwe eiblaasjes in beiden eierstokken. De groei van deze eiblaasjes wordt gestimuleerd door het FSH hormoon: follikelstimulerend hormoon. Een gemiddelde cyclus is ongeveer 28 dagen, de eisprong of ovulatie vindt ongeveer in het midden plaats. Maar niet iedere vrouw heeft zo’n strakke cyclus, maar 15 procent van de vrouwen heeft een cyclus van 28 dagen, anderen hebben een cyclus van bijvoorbeeld 24 of 34 dagen. En éénvijfde van alle vrouwen heeft last van een onregelmatige ongesteldheid. Dit maakt het zwanger worden moeilijker. Daarom is het belangrijk dat als je zwanger wilt worden, je signalen van je vruchtbare dagen kunt herkennen.
Eisprong herkennen, dit zijn de symptomen
Zaadcellen leven veel langer dan een eicel in het lichaam van de vrouw, gemiddeld wel drie dagen maar ze hebben ook tijd nodig om in de eileiders te komen. Omdat de eicel maar heel kort leeft is het belangrijk dat de zaadcellen in de buurt zijn als je zwanger wilt worden. Dat betekent dat je een paar dagen voor, tijdens of net na de eisprong seks moet hebben. Door symptomen van je ovulatie te herkennen ben je er hopelijk snel genoeg bij, we zetten ze op een rij:
1. Je cervix slijm verandert
Als je vruchtbaar bent heb je meer last van vaginale afscheiding, ook wel cervix slijm genoemd. Deze is transparant of eiwitachtig van kleur en draderig van vorm. De verandering van dit cervix slijm is gunstig voor zaadcellen, zij kunnen door dit slijm gemakkelijker door de baarmoedermond in de baarmoeder komen en daarna de eicel proberen te vinden om deze te bevruchten.
2. De baarmoedermond ligt anders en voelt anders
Bij een ovulatie ligt de baarmoeder hoger in de schede dan normaal. De baarmoedermond is moeilijker te voelen dan bijvoorbeeld direct na de menstruatie. Deze is wat meer geopend dan normaal en voelt zacht aan.
3. Je lichaamstemperatuur is iets hoger
Met de temperatuurmethode kun je het moment van je ovulatie bepalen. Maar het is wel precisiewerk. Je moet namelijk elke dag op hetzelfde tijdstip (bijvoorbeeld liggend in bed voor je opstaat) rectaal met een digitale thermometer je temperatuur opnemen. Je start met het temperaturen op de dag waarop je ongesteld wordt en noteert elke dag alle metingen in een temperatuurcurve of grafiek. Op het moment dat je temperatuur iets zakt met 0,2 tot 0,5 graden, vindt je eisprong plaats. Daarna stijgt deze weer, maar wacht je te lang dan ben je misschien al te laat.
4. Meer zin in sex
Rond de ovulatie krijgen vrouwen vaak meer zin in sex. Dit komt waarschijnlijk door het verhoogde hormoonlevel. Handig dat moeder natuur dit voor je regelt!
5. Eisprong voelen
Sommige vrouwen voelen hun eisprong met een zeurend gevoel in de onderbuik, veroorzaakt door het openspringen van de follikel, ofwel het eiblaasje. Maar dan nog is het lastig om het exacte tijdstip van de eisprong te bepalen. Daarom is het verstandig om rondom dit tijdstip vaker te vrijen.
6. Het LH hormoon neemt toe
Om een eicel in de eierstok te laten rijpen is het luteïniserend hormoon nodig. Ongeveer twee dagen voor de ovulatie stijgt dit hormoongehalte flink. Deze LH piek is op te meten met een ovulatietest.
7. Ovulatiebloeding
Er zijn vrouwen die een beetje last hebben van bloedverlies als ze ovuleren. Het gaat maar om een paar druppels of bruinige afscheiding.
8. Varentest
Vroeger werd ook gebruikgemaakt van een varentest of speekseltest. Onder de microscoop is als gevolg van verhoogd oestrogeengehalte in opgedroogd speeksel of vaginaal vocht een varenstructuur te herkennen. Ervaringen met deze varentest zijn echter heel wisselend en veel gebruikers vinden de test niet zo betrouwbaar als andere testen.
Ovulatie berekenen
Wil je zwanger worden dan is het belangrijk inzicht te krijgen in je cyclus en de momenten dat je ovuleert. Dat kan met behulp van een ovulatiekalender of slimme app.
Ovulatietest
Vind je het moeilijk te bepalen wanneer je nu precies vruchtbaar bent, dan kun je een ovulatietest gebruiken. Ze zijn verkrijgbaar van verschillende bekende merken maar er zijn ook huismerken te koop bij drogist of apotheek. Ze werken allemaal op dezelfde manier: ze meten de waarden van het LH hormoon en laten zien op welk moment je het meest vruchtbaar bent.
Meer lezen over: Je zwangerschap van week tot week: 0 tot 10 weken