schadelijke stoffen babyproducten

Als je zwanger bent, kun je contact met gevaarlijke, hormoonverstorende stoffen beter vermijden. Het kan het immuunsysteem, hormoonsysteem maar ook het zenuwstelsel van je ongeboren kind ernstig aantasten. Heb je een baby of peuter, dan zal deze de wereld met zijn zintuigen willen ontdekken. Door te sabbelen en te voelen kunnen kinderen zo ongemerkt schadelijke stoffen binnenkrijgen. Kinderen sabbelen niet alleen op voor hun bestemde bijtringen, maar ook op andere producten die niet voor hun zijn bestemd. Volgens het WECF, Women in Europe for a Common Future, gaat het om wel 200 stoffen die schadelijk voor onze gezondheid zijn. We noemen de belangrijkste:

Bisphenol A of BPA; pas op met voedsel uit blik, bepaalde plastics en kassabonnen

Deze gevaarlijke stoffen worden gebruikt voor het maken van polycarbonaat, een belangrijk materiaal in de verpakkingsindustrie. Denk aan waterflessen, frisdrankflessen en voorheen ook voor babyflessen! Volgens milieudeskundigen is deze hormoonverstorende stof ook in kleine hoeveelheden schadelijk voor jonge kinderen omdat het de hersenontwikkeling kan stagneren. Er is door de Europese Commissie in juni 2011 besloten dat deze stof niet meer in babyflessen mag worden gebruikt. Let bij het kopen op de logo’s BPA vrij of BPA free, of Bisphenol A. Via plastic verpakkingen en eten uit blik met een plastic coating aan de binnenzijde, krijgen we nog steeds Bisphenol A binnen. Je kunt tijdens je zwangerschap daarom beter geen eten uit blik eten en geen voedsel of dranken opwarmen die in plastic verpakkingen zitten. Gladde kassabonnen kunnen ook sporen van BPA bevatten die aan je huid kunnen kleven.

Ftalaten

Ftalaten zijn weekmakers en worden gebruikt om kunststof zacht te maken. We vinden deze stof in PVC vloeren, vinylbehang, douchegordijnen, tassen, kabels, lijmen, verven etc. Ook plastic poppen, waterspeelgoed, kinderbadjes en zwemvleugels kunnen Ftalaten bevatten. In de EU zijn de bepaalde Ftalaten in speelgoed verboden.

Gif in babykleding en babyschoentjes

Voor het produceren en reinigen van textiel wordt de stof nonylfenolethoxylaten (NFE) toegepast. Deze stof is in Europa verboden maar wordt nog steeds in Aziatische landen gebruikt voor het maken van babykleding en kinderkleding. Om leer van babyschoentjes en babyslofjes te looien worden vaak giftige stoffen gebruikt waaronder chroom. Let bij het kopen van schoeisel of het leer op een ecologisch verantwoorde manier is gelooid en vrij is van schadelijke verfstoffen. Dan kun je gerust zijn als je baby op zijn slofjes sabbelt.

Hormoonverstorende stoffen in babyverzorgingsproducten

Ook cosmetische producten bevatten ingrediënten die hormoonverstorend kunnen werken. Denk aan UV-filters in zonnebrandmiddelen en dagcrèmes, conserveringsmiddelen in douchegels, shampoos, lotions en ook babyverzorgingsproducten! In Denemarken zijn in 2011 een aantal conserveringsmiddelen in huidverzorgingsproducten voor baby’s en kinderen verboden.

Schadelijke stoffen billendoekjes

Billendoekjes, eigenlijk voor alles te gebruiken en superhandig. Wanneer je kindje vieze vingers, een vieze toet of vieze billetjes heeft wordt er vaak naar de vochtige babydoekjes gegrepen. Toch blijken er in babydoekjes vaak stoffen te zitten die helemaal niet zo fijn zijn voor baby’s huidje. Uit onderzoek in 2016 door de Franse consumentenbond Que Choisir blijkt dat veel billendoekjes schadelijke stoffen bevatten. Na deze schikbarende vondst dringt Que Choisir er op aan dat de Europese regelgeving omtrent dit soort producten veel strenger wordt. Belangrijke resultaten van het onderzoek zijn: de helft van de onderzochte producten bevatten stoffen die giftig zijn voor de lever, 14 van de 34 geteste producten bevatten bewaarmiddelen die eczeem kunnen veroorzaken, bijna de helft van de billendoekjes bevat stoffen die allergieën kunnen veroorzaken en 1 op de 5 billendoekjes bevat hormoonverstorende stoffen.

Onderzoek naar billendoekjes

De billendoekjes die in Frankrijk zijn onderzocht zijn niet in Nederland te koop. Dit betekent echter niet dat de situatie in Nederland veel beter zal zijn. De consumentenbond is na de vondst in Frankrijk direct een onderzoek gestart naar de billendoekjes in Nederland. In meer dan 75% van de doekjes werden conserveringsmiddelen gevonden zoals phenoxyethanol. Deze stof zorgt voor houdbaarheid maar kan ook leiden tot huidirritatie en ontvetting van de huid met roodheid als gevold. Daarnaast bevatten veel doekjes parfum.

Advies voor veilige billendoekjes

  • Het beste billendoekje voor je baby is en blijft een natgemaakt (wafel)doekje. Deze kun je makkelijk in een zakje meenemen. Je kunt er wat neutrale zeep of babyolie op doen, maar eigenlijk is goed nat afnemen al prima.
  • Bij een schrale huid van je baby is het belangrijk dat deze goed wordt ingesmeerd.
  • Maak gebruik van olijfzeep of olijfolie. Deze olie of zeep verwijdert bijna alle soorten vlekken en het is goed voor de huid.
  • Gebruik vochtige doekjes zonder parfum of parabenen, deze kunnen namelijk irritatie veroorzaken!
  • Kies in de winkel de billendoekjes met zo min mogelijk ingrediënten.

Tips voor een gifvrije omgeving

Sta stil bij de producten die je koopt, lees de etiketten, let op de keurmerken en termen zoals PVC vrij en BPA vrij. Kijk ook naar de lijst van duurzame keurmerken. In het algemeen kan gezegd worden dat voedselverpakkingen van glas, roestvrij staal en porselein beter zijn dan plastic verpakkingen. Probeer thuis regelmatig te luchten, verontreinigde stoffen hopen zich in de binnenlucht op.

Let op gifvrije babykleding en kinderkleding

  • Was kleding altijd voor het dragen.
  • Koop liever geen kleding met PVC delen of coating. Let op het logo ‘PVC vrij’ bij rubberen laarzen, plastic schoenen en slippers.
  • Koop liever kleding van biologisch katoen en natuurlijk vezels, let op het Öko-Tex logo.
  • Vraag in de winkel of het leer van babyslofjes op een ecologische manier, dus zonder chroom en giftige verfstoffen is bewerkt.

Tips voor een veilige verzorging

  • Koop geen babyverzorgingsproducten met propylparabenen, butylparabenen of BPA.
  • Vermijd zonnebrandproducten en huidverzorgingsproducten met hormoonverstorende UV-filters zoals benzophenone-1, benzophenone-2 , 3-benzylidene camphor en ethyl-4-aminobenzoate.

Tips voor een veilige voeding

  • Kies liever voor verse en biologische voeding zonder resten van bestrijdingsmiddelen.
  • Verpak voeding liever in glas, keramiek of roestvrijstaal.
  • Verwarm voeding (in de magnetron) liever niet op in plastic schaaltjes.
  • Gebruik geen voedsel uit blik met coating, vooral bij vette voeding komt BPA makkelijker vrij uit de coating.

Tips voor veilig speelgoed

  • Let bij het kopen van poppen en knuffels of ze gemaakt zijn van natuurlijke vezels, liefst met Öko-Tex label.
  • Was knuffels altijd voor je ze aan je baby of kindje geeft.
  • Geeft je baby geen zacht plastic speelgoed met het label ‘niet geschikt voor kinderen onder de drie jaar’.
  • Vertrouw op je zintuigen: ruikt het speelgoed onaangenaam dan kan dit duiden op het gebruik van onveilige stoffen of verfsoorten.
  • Op de site van WECF vind je veel gratis informatiegidsen over onderwerpen als babyverzorging, speelgoed, cosmetica, schoonmaakmiddelen en klussen.

Meer lezen over baby en veiligheid in huis
En: vergiftiging en gifwijzer
Lees ook: veilig je babykamer verven