gifwijzer

Kleine kinderen onderzoeken met hun mond. Op het moment dat ze gaan kruipen komen er behoorlijk wat dingen op hun pad die het onderzoeken meer dan waard zijn. Met deze ontdekkingsreis kan het gebeuren dat je kind een blaadje van een plant eet, van de wastabletten snoept of een batterij in de mond steekt. Met alle gevolgen van dien. De gifwijzer van VeiligheidNL helpt je hoe te handelen bij een vergiftiging.

Weet welke giftige stoffen je in huis hebt

Ouders onderschatten vaak hoeveel giftige producten ze in huis hebben. Wasmiddel, paracetamol en tabak zijn voor kleine kinderen giftig en vaak de aanleiding voor een bezoek aan het ziekenhuis. Jaarlijks komen 1.200 kinderen onder de 5 jaar op de Spoedeisende Hulp terecht nadat ze in aanraking gekomen zijn met een giftige stof. Het betreft vooral kinderen van 1 en 2 jaar.

Welke vergiftigingen komen het meest voor?

De grootste boosdoeners zijn medicijnen (28%), kinderen zien die vaak voor snoepjes aan. Gevolgd door huishoudchemicaliën (25%) voedsel (9%) en tabak (3%). 43% van de gevallen moet worden opgenomen in het ziekenhuis. Bij schoonmaakmiddelen gaat het vaak mis tijdens het gebruik. Bijvoorbeeld als de dop van de fles is tijdens het schoonmaken en vader of moeder even wordt afgeleid door de telefoon. Kleine kinderen denken een fles limonade te zien en willen graag een slokje. Ook liquid caps (wascapsules voor de wasmachine) zien er vaak erg lekker uit. Een kind die dat even wil proeven krijgt snel veel vloeistof binnen omdat de folie snel oplost als een kind eraan sabbelt. Daarom moet je altijd het etiket op de verpakking lezen, daar staan gevaarsymbolen op, zodat je weet wat je in huis hebt.

Giftige stoffen die gevaarlijk zijn voor je kind

De Gifwijzer bevat een overzicht van alle giftige stoffen en planten op alfabet. Met de gifwijzer kun je een vergiftiging herkennen, voorkomen (moet de ficus wel of niet de deur uit?) en weet je hoe te handelen mocht je kind wat hebben ingenomen.

Hoe kan ik de gifwijzer aannschaffen?

De Gifwijzer is verkrijgbaar bij de apotheek en te bestellen op gifwijzer.nl. Handig om aan de binnenzijde van een keukenkastje te hangen! Of kies voor de Gifwijzer in digitale vorm, de  app is te downloaden in de App Store en bij Google Play. De Gifwijzer wordt ondersteund door Het Nederlandse Rode Kruis en Het Oranje Kruis. Er wordt een bijdrage gevraagd voor de gifwijzer om deze actueel te houden.

Lees meer over hoe je je huis veilig maakt voor je baby
Meer lezen over de ontwikkeling van je kind
Lees meer over gevaarlijke stoffen in producten