
Een van de gevaarlijkste plekken in huis is de trap. Er gebeuren nog steeds veel ongelukken mee. Vooral kinderen van een en twee jaar oud lopen de meeste risico’s. Om te voorkomen dat je kind de trap opklimt, kun je het beste boven- en onderaan een traphekje plaatsen.
Traphekje kopen en gebruiken
Je kind gaat zich met 5 à 6 maanden omrollen en ontwikkelt zichzelf daarna snel met zitten, kruipen, staan en lopen. Dat zijn momenten dat je kind de wereld gaat ontdekken! Een bijzondere periode maar het is ook vermoeiend voor jou als ouder, want je kind kruipt of loopt overal naar toe!
Waarom is een traphekje nodig
Tweederde van alle kinderen die op een Eerste Hulpafdeling van een ziekenhuis terecht komen, is gevallen. Dat kan zijn van de commode, hoogslaper maar de meeste gevallen komen door een val van de trap. Doen ouders wel voldoende om dit te voorkomen? VeiligheidNL deed onderzoek hier onderzoek naar en de conclusie is dat ouders wel maatregelen willen nemen, maar er gewoon te laat mee zijn. Voordat je het weet loopt je kind de trap op of af, het is dus belangrijk om tijdig een traphekje te plaatsen!
Wanneer traphekje nodig
Het advies luidt om een traphekje te plaatsen zodra je kind gaat kruipen.
Welk traphekje kun je het beste kopen en waar?
Traphekjes zijn er in tal van vormen en materialen zoals van hout, metaal met spijltjes of met gaas. Ze zijn te koop bij babyspeciaalzaken en bij doe-het-zelf zaken. Hieronder gaan we verder in op de veiligheid en de verschillende modellen.
Wat is een veilig traphekje
Een traphekje moet voldoen aan de norm EN 1930 wil het veilig zijn. Toch slipt er af en toe een hekje tussen dat niet helemaal veilig is. Let bij het kopen van een hekje daarom goed op het volgende:
Sluit het hekje goed?
Een goede vergrendeling met een duidelijk hoorbare klik is belangrijk. Daarnaast moet het hekje ook gemakkelijk worden open- en dichtgemaakt. En er moet een kindveilige sluiting op zitten, dat houdt in dat er altijd 2 handelingen nodig zijn om het hekje te openen, deze sluiting krijgen kleine kinderen niet open. Als het traphek een sluiting heeft die je met één hand kunt bedienen, denk aan al die momenten dat je een kind op de arm hebt, dan is dat helemaal fijn.
Let op de spijlafstand, openingen en monteerafstand
De spijlafstand van een traphekje moet tussen de 4,5 en 6,5 cm liggen. Dit is een bewuste afmeting want anders bestaat de kans dat ledematen van je kind kunnen worden afgekneld. Ga je het hekje monteren dan mag de afstand van vloer tot onderzijde van het hekje niet groter dan 6,5 cm zijn. Ook de opening van hekje naar de muur mag niet groter zijn dan 6,5 cm.
Dan nog de hoogte, hoe hoog mag dez zijn? Het advies luidt dat een hekje minimaal 75 cm hoog is, dat is gemeten vanaf de vloer. In de norm staat dat de minimale hoogte 65 cm moet zijn, maar dit is voor Noord Europese kindjes een beetje aan de lage kant. Is het hekje te laag dan bestaat de kans dat je kind er overheen kan tuimelen.
Controleer de stevigheid
Bij het testen van hekjes komt vaak naar voren dat een hekje ondanks de norm, niet stevig genoeg is. Fabrikanten van traphekjes hadden veel kritiek op de laatste testen van de Consumentenbond omdat ze met testen veel verder zijn gegaan dan de Europese norm voorschrijft. Er zijn toen veel hekjes als onveilig betiteld. Er is bijvoorbeeld met 25 kg getest terwijl de norm 10 kg voorschrijft. Beoordeel zelf in de winkel of een hekje stevig genoeg is door er stevig tegen aan te duwen. Ook de montage is een aandachtspunt. Moet het hekje worden vastgeschroefd of worden vastgeklemd? Hekken die je vastklemt hebben als voordeel dat je niet hoeft te schroeven maar ze zijn wel iets minder stevig dan schroefhekken.
Soorten traphekjes
Voor ieder trapgat is wel een traphekje te vinden. Zelfs voor open wenteltrappen, extra brede of smalle trappen of trappen zonder leuning is er een oplossing.
Standaard hekjes worden aan één kant in de muur geschroefd, en hebben aan de andere kant een extra beveiligde sluiting. Het voordeel van dit soort hekjes is dat ze heel veilig zijn en dat er geen drempeltje aan de onderkant zit. Een nadeel is dat er geboord en geschroefd moet worden en dat ze niet voor elke trap te gebruiken zijn. Deze hekjes zijn meestal instelbaar van bijvoorbeeld 71 tot 118 cm breed.
Klemhekjes bieden het voordeel dat je niet hoeft te boren of schroeven. Je kunt deze hekjes ook goed plaatsen tussen de spijlen van bijvoorbeeld een balustrade. Nadeel van deze hekjes is dat er altijd een drempel aan de onderzijde zit, dat betekent opletten geblazen met het eroverheen stappen. Ze zijn ook iets minder stevig dan schroefhekjes. Klemhekjes zijn leverbaar met variabel in te stellen breedtes.
Hekjes van gaas en plexiglas
Er zijn ook hekjes die gemaakt zijn van een gaasachtig materiaal. Deze mogen een maaswijdte hebben van maximaal 7 mm. Er zijn ook hekjes te koop die gemaakt zijn van kunststof of plexiglas, Hier mogen dan geen openingen in zitten.
En dan zijn er nog systeemhekjes. Deze worden gebruikt voor als je een zeer brede trap in huis hebt, of een vrijstaande draaitrap. Deze hekjes kunnen van muur tot muur worden geplaatst of aan elkaar worden gekoppeld waarmee je een box creëert, of om de open haard af te schermen. Deze hekjes zijn variabel uit te breiden en te verlengen.
Harmonicahekjes zijn onveilig
De houten harmonicahekjes die vroeger veel werden gebruikt worden afgeraden, daar kan je kind gemakkelijk in en overheen klimmen. In de openingen kunnen hoofd, armen of vingers bekneld raken. Door de onstabiele constructie bestaat bovendien de kans dat je kind met hekje en al van de trap afrolt als deze tegen het hekje aanvalt.
Waar ga je een traphekje plaatsen?
Je plaatst een traphekje bovenaan en onderaan de trap. Je hebt er dus 2 nodig!
Wanneer kun je een traphekje weghalen?
Je kunt het hekje weghalen als je kind goed zelfstandig de trap op- en af kan lopen. Komen er misschien nog andere kindjes? Laat het hekje dan nog even zitten!
Extra tips voor het gebruik:
- Zorg dat je het hekje op de juiste manier monteert, lees de gebruiksaanwijzing voor montage daarvoor goed.
- Zorg dat je het hekje altijd achter je sluit.
- Kan je kind lopen? Oefen dan samen met traplopen, laat je kind altijd met één hand de trapleuning vasthouden.
- Loop altijd voor je kind de trap af, mocht je kind vallen, dan kun je hem of haar opvangen.
- Zorg ervoor dat de trap niet te glad is, plaats anders antislip strips op de treden.
- Let erop dat er geen spullen op de trap liggen.
- Geef je kind liever geen loopstoeltje, daarmee kan je kind van de trap afvallen.
- De trap is geen speelplek, houd je kinderen hier dus weg van.
- Laat je kind niet op sokken van de trap aflopen, maar doe je kind antislip sokken of schoentjes aan.
Speciale kinderleuning
Er zijn kinderleuningen zoals Stairtrainer in de handel die kinderen helpen bij het op- en aflopen van de vaste trap. Door een kind een eigen leuning te geven leert deze op een veilige, stabiele en zelfstandige manier traplopen. Je monteert de leuning onder de grote mensen leuning. Je kind kan de leuning goed vastpakken omdat deze smaller is.
Tot slot
Al schaf je nog zoveel veiligheidsartikelen aan, door verminderd toezicht en onjuist gebruik van producten kunnen toch gevaarlijke situaties ontstaan. De meeste privé-ongevallen met kinderen gebeuren als je als ouder net even uit beeld bent. Laat je dus niet verrassen en hou altijd een oogje in het zeil!
Meer lezen over baby en veiligheid in huis
Foto: Childhome