
Babyproducten, hoe veilig zijn ze? In ons land zijn er instanties die letten op de veiligheid zoals VeiligheidNL, de Consumentenbond en de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit. Deze ‘waakhonden’ houden de vastgestelde regels voor baby- en kinderproducten goed in de gaten en trekken aan de bel als de veiligheid in het geding komt. Maar internet gaat over deze grenzen heen. Niet alleen is het aantal babyspullen dat er te koop is enorm toegenomen, ook kun je tegenwoordig overal ter wereld online bestellingen plaatsen. En zo komen er steeds meer baby- en kinderproducten ons land binnen uit landen die het wat minder nauw nemen met de veiligheid. Daar zit een groot gevaar.
Let op bij online kopen babyproducten
Wil je babyproducten kopen, dan moet je je goed verdiepen in wat wel en niet veilig is. Soms is een product zelf helemaal veilig, maar wordt het onveilig door onjuist gebruik. Een voorbeeld is een badring, op zich een volstrekt veilig product, maar loop je weg dan kan een onveilige situatie ontstaan. Dan ligt het probleem dus niet bij de fabrikant, maar bij jou als ouder!
Pas op met deze 10 babyartikelen!
Hieronder 10 producten die onveilig kunnen zijn voor je baby. Ga je op safe, koop je babyspullen dan bij gereputeerde winkels in Nederland , dan kun je ook rekenen op deskundig advies.
1. Zitstoeltjes voor baby’s die nog niet kunnen zitten
Ze zien er geweldig leuk uit, die lage stoeltjes waar je baby lekker in kan zitten. Je kunt er ook baby’s in plaatsen die nog niet zelfstandig kunnen zitten. Kijk daar goed mee uit, want het is a) niet goed voor je baby’s ruggetje dat nog volledig in de groei is, en b) er zijn gevallen bekend dat kinderen zonder harnasje voorover zijn getuimeld. Zeker als je dit stoeltje op een verhoogd gedeelte gebruikt zoals een tafel. Deze stoeltjes dus alleen op de grond gebruiken, met harnasje en altijd onder jouw toezicht.

2. Sleep positioners of stabilisatierollen
In Engeland hebben diverse babyspeciaalzaken dit najaar besloten de slaaprollen, wigjes en andere stabilisatoren om een baby in een bepaalde positie te laten slapen, uit de verkoop te halen. Er zijn grote zorgen over het risico op verstikking; je kind kan zich omdraaien en met zijn gezichtje in het zachte materiaal komen te liggen. Deze beslissing is het gevolg van het advies van de gezondheidsinstantie in Amerika, de Food and Drug Administration (FDA), waarbij ouders gewaarschuwd worden deze producten niet te gebruiken. Grote retailers zoals Tesco, John Lewis en Mothercare hebben deze producten inmiddels uit hun assortiment gehaald.
VeiligheidNL raadt het gebruik van dit soort producten in Nederland al jaren af. De kans is te groot dat een kindje met zijn gezicht tegen het zachte materiaal kan komen te liggen waardoor kinderen niet meer vrij kunnen ademen. Meer lezen over veilig slapen en veilig een bedje opmaken.

3. Ledikantbeschermers
In het verlengde hiervan wordt het gebruik van ledikantbeschermers in ons land afgeraden. Deze worden door ouders aangeschaft om de hoofdjes van hun kinderen te beschermen tegen de harde houten spijlen, of om te voorkomen dat kinderen met een been of arm tussen de spijlen komen. Maar je kindje kan met zijn gezicht tegen het zachte materiaal aan komen te liggen en in ademnood komen. Ook kan je kindje niet de kamer inkijken en zich misschien een beetje opgesloten voelen.
In België en Frankrijk worden ledikantbeschermers overigens wel gebruikt.

4. Babynestjes
Steeds meer ouders schaffen een babynestje aan. Je kind ligt dan in een soort matrasje met opstaande randen. Ze kunnen worden gebruikt in het ouderlijk bed, in de box, in de wieg in het ledikant, op de bank…. Het probleem van deze nestjes is dat het geen volwaardige slaapplek is en daarvoor worden ze wel gebruikt. De opstaande randen zijn meestal gevuld met synthetisch materiaal en de kans is groot dat je kindje hier tegenaan komt te liggen met zijn gezicht, met kans op verstikking. VeiligheidNL raadt het gebruik van een babynestje als slaapplek af. En wil je de baby dicht bij je te slapen leggen, gebruik dan een co-sleeper of wieg. Wil je toch een babynestje aanschaffen, controleer dan goed of stof en de vulling voldoende lucht doorlaatbaar zijn en dat er geen gevaarlijke koorden aanzitten. Laat je kindje er even op liggen, maar niet lang slapen en houd je kind altijd in de gaten.

5. Badzitjes en badringen
Badzitjes en badringen zijn volkomen veilig om te gebruiken voor jou en je kindje, mits je er bij blijft! Je plaatst je kind in het zitje en hebt je handen vrij om je kindje te wassen en hij of zij kan lekker badderen en spelen. Het gevaar van badringen is wel dat je het idee hebt dat je kind op een veilige manier in bad zit. Maar waakzaamheid is geboden, je bent als ouder snel geneigd om even weg te lopen, bijvoorbeeld om de telefoon aan te nemen. Maar je kindje kan eruit klimmen, voorover vallen, en omdat het hoofdje het zwaarste is, met zijn neus en mond onder water terecht komen en verdrinken. Dat kan al in 5 cm water! Meer lezen over je baby in bad.

6. Jumpers voor in de deurpost
Je ziet ze niet zo veel in ons land en dat is niet voor niets. Er zijn namelijk veel ongelukken mee gebeurd. Deze jumpers die aan de deurpost worden bevestigd geven kleintjes flinke springkracht en daar kan het mee misgaan. Je kind kan tegen de deurpost aankomen, de jumpers kunnen onjuist worden bevestigd met kans op breken van de ophanghaken en banden. Veel van deze jumpers zijn in het buitenland door instanties teruggeroepen omdat kindjes er flink letsel mee hebben opgelopen.
Wil je je kindje toch lekker laten springen kies dan voor een mini jumper waarin je kindje in een hangend stoeltje zit in een klein frame, of nog beter: oefen het springen met je kindje zonder apparaat!

7. Loopstoeltjes
Vroeger zag je ze vaker en in het buitenland worden ze nog regelmatig gebruikt: loopstoeltjes. Kleintjes kunnen hier hun eerste loopoefeningen doen, maar ze kunnen er ook in ‘snelwandelen op wieltjes’ en op plekken komen die jij niet hebt voorzien. Denk aan afstapjes, stoepranden en trapgaten. Daar zijn helaas enorm veel ongelukken mee gebeurd. Deskundigen zijn dan ook geen voorstander van deze loopstoeltjes, niet alleen zijn ze gevaarlijk, je kind leert er ook niet eerder of beter door lopen! Kies liever voor een activity center met een geïntegreerd stoeltje.

8. Omvallende kasten
Je kind ontwikkelt zich sneller dan je denkt en voor je het weet klimt je zoon of dochter in ladenkasten en andere open kasten. Als deze niet aan de muur is bevestigd kan deze omvallen en op je kind terecht komen. Soms loopt het goed af, soms niet…Zet daarom kasten in de baby- en kinderkamer altijd goed vast aan de muur. Dit moet ook duidelijk op de gebruiksaanwijzing van de kast zijn aangegeven. In Amerika heeft dit tot torenhoge schadeclaims door ouders geleid waarvan hun kind is verwond of gedood. Ze stelden dat ze niet goed waren geïnformeerd over de instabiliteit van de kast en wisten ook niet dat ze deze moesten vastzetten. Claims van deze omvang zijn bij ons in Nederland niet aan de orde, maar voorkomen is beter dan genezen. Zit er geen kit bij waarmee je de kast kunt vastzetten, dan kun je deze voor heel weinig kopen bij speciaalzaak of bouwmarkt. Foto van video van Kayli Shoff.

9. Grote knuffels
Het ziet er leuk uit: een knuffel in wieg of ledikant! Maar grote knuffels hebben hetzelfde effect als een kussen in het bed. Je kind kan met zijn gezichtje in het pluche terecht komen en stikken. Wil je je kindje met een knuffel laten slapen kies dan voor een kleine, zachte knuffel of een knuffeldoekje. Let op dat er geen onderdelen kunnen losraken zoals een oogje of een etiketje. Ook mag er geen plastic in verwerkt zijn waarin je kindje zich kan vastzuigen. Meer lezen over knuffels.

10. Co-sleepers
Bedding-in, ofwel slapen met je baby in het ouderlijk bed wordt afgeraden. Je kunt ongewild op je kindje rollen en je kind kan onder het beddengoed terecht komen. Een co-sleeper die je aan het ouderlijk bed vastzet of aanschuift, biedt uitkomst en deze winnen dan ook aan populariteit. Toch zijn hier helaas ook ongelukken mee gebeurd. Je baby kan zich omrollen en tussen de schuimkanten terecht komen en stikken. Bij sommige co-sleepers zit een hogere opstaande rand tussen de co-sleeper en het ouderlijk bed, dit is niet veilig. Er zijn gevallen bekend dat kindjes met hun hals op deze opstaande rand terecht zijn gekomen en zijn overleden. Zorg ervoor dat een co-sleeper goed aan het ouderlijk bed vastzit en dat de matrassen op gelijke hoogte zijn afgesteld. Of schuif gewoon een wiegje naast je bed!
Alle afbeeldingen zijn, voor zover bij de redactie bekend, van producten die niet bij Nederlandse winkels verkrijgbaar zijn.
Meer lezen over de baby uitzetlijst!

Meer lezen over baby en veiligheid in huis