
Ga je wel of niet een wieg aanschaffen? Misschien ben je van mening dat een wiegje een dure aanschaf is omdat baby’s er maar zo kort in liggen. Er zijn ook moeders die liever geen wieg aanschaffen omdat ze bang zijn dat hun kindje daarna moeite heeft met de overgang naar het ledikant. Voor alle twijfelaars: lees beslist verder, want een wieg biedt veel voordelen!
Waarom eerst een wieg
Stel je eens voor: je baby heeft negen maanden in je buik gezeten in een heerlijk coconnetje. Voor een pasgeboren baby kan een ruim ledikant echt een maatje te groot zijn. Je baby kan zich in een ledikant verloren voelen en gevoelige kindjes kunnen daar moeite mee hebben. Dat kan zich uiten in spartelende armpjes en beentjes waarmee ze zichzelf wakker kunnen houden en jullie als ouders dus ook!
De voordelen van een wieg
Een wieg biedt verschillende voordelen, hieronder zetten we ze op een rijtje:
- Een wieg is een mooie tussenoplossing voor als je baby net geboren is, de kleinere maat past veel beter bij baby’s lijfje.
- Je kunt lakentje en dekentje goed en strak instoppen zodat je kindje zich veilig en geborgen zal voelen.
- Wiegjes kunnen heel makkelijk naast het ouderlijk bed worden gezet met de baby binnen handbereik. Je hoort je kindje ademen en als je kindje huilt ben je er snel bij om hem of haar te troosten. Ook voelt je baby jouw aanwezigheid en zal zich veilig voelen.
- Voor het geven van borst- of flesvoeding is het fijn dat je je bed niet uit hoeft, je baby ligt in een wiegje aan je zij, superpraktisch als je net bevallen bent! Het scheelt in ieder geval heel wat keren lopen naar het ledikant in de babykamer…
- Sommige wiegen bieden nog wat extra’s zoals wieltjes waarmee je deze ook naar een andere ruimte kunt verplaatsen of een bodem die je in lichte hellingstand kunt zetten; ideaal voor als je een kindje hebt dat veel melk teruggeeft na het voeden (reflux).
Wat kost een wieg
Voor iedere portemonnee is er een wieg te vinden. Je kunt al een wiegje aanschaffen voor rond de 60 euro. Daarnaast zijn er diverse andere modellen oplopend in prijs tot de meest luxe exemplaren van rond de 400 euro. Hou ook rekening met de kosten voor het matras en het beddengoed.
Welke soorten wiegen
Er zijn wiegen van hout, van hout en textiel, van riet, van rotan, van aluminium, van kunststof… Draagwiegen zijn handig omdat je ze op een standaard kunt plaatsen maar ook los in de box of andere kamer kunt zetten. Er zijn ook hangwiegen die je aan het plafond kunt bevestigen. Wiegen met wieltjes zijn makkelijk omdat je de wieg ook naar een andere ruimte kunt rijden. Heb je een kindje met reflux dan is het slim om een wieg met hellingstand te kopen. Ga je voor een wiegje met bekleding, kijk dan of je de bekleding zelf kunt wassen. Sommige wiegen worden geleverd met handige draagtas, dat is fijn voor op vakantie of als je kindje uit logeren gaat! De standaard wiegmaat is 40 x 80 cm, de afmeting van een wiegdeken of wieglaken is 70 of 75 x 100 cm.
Wieg: hoe lang gebruiken?
Een wieg kun je zeker tot de eerste 3 maanden gebruiken, en misschien zelfs tot 6 maanden. Daarna is het oppassen geblazen, want je kindje wordt steeds beweeglijker en kan op de zij gaan rollen. Zodra je kindje zich omrolt, zich kan optrekken of gaat zitten, is het verstandig over te stappen naar een ledikant.
Co sleeper of aanschuifwieg
Een nieuwe trend zijn de aanschuifwiegen of cosleepers, deze bevestig je met riempjes of schroeven aan het ouderlijk bed en ze bieden het voordeel dat je heel dicht bij je baby bent, dus altijd een oogje in het zeil kunt houden! Door een zijde van de wieg naar beneden te klappen kun je nog makkelijker bij je kindje, superhandig in de kraamtijd als je veel moet voeden en verzorgen! Let er bij het kopen op of je de wand bij het slapen weer omhoog kunt zetten, daarmee voorkom je dat de baby in jouw bed rolt of dat beddengoed van het ouderlijk bed in baby’s bedje terecht komt. Let er ook op dat de co sleeper in hoogte verstelbaar is, zodat deze altijd op gelijke hoogte van jullie ouderlijk bed kan worden ingesteld. Kies je voor een co sleeper dan is het slim om er een te kopen die ook als losstaande wieg kan worden gebruikt, dan heb je er langer plezier van.
Matras voor de wieg
Bij een wieg hoort een goed matrasje met een afritsbare, wasbare hoes van tijk stof. Let er bij het kopen op dat het matras goed aansluit aan de wanden van de wieg. Er zijn matrassen in ovale of rechthoekige vorm, dat hangt af van de vorm van de wieg. Heb je een bijzondere wiegmaat dan kun je via een babyspeciaalzaak een matrasje op maat laten maken.
Een veilig wiegje, waar moet je op letten?
Hoe mooi je wieg er ook uitziet, het is belangrijk dat je wieg veilig is. Hieronder een checklist van VeiligheidNL voor het kiezen van een veilige wieg!
- De wieg moet spijlen hebben of zijkanten met een open structuur, zoals open geweven stof. De spijlafstand tussen de spijlen of diameter van de gaten in de wanden van de wieg moet liggen tussen de 4,5 en 6,5 cm.
- Een veilige wieg is maximaal 90 cm lang en 27,5 cm diep.
- Koop alleen een wieg met een goed ventilerende bodem, kinderen slapen veel en verliezen veel vocht in hun slaap. De bodem moet stevig en vlak aanvoelen.
- Als er (ventilatie)gaten in de bodem of zijwanden zitten, dan mogen deze niet groter zijn dan 2,5 cm.
- Bezuinig niet op het matrasje. Deze moet goed aansluiten op de wanden.
- Wiegbekleding is niet gemaakt van te zachte materialen en is goed en strak vastgemaakt.
- Controleer de wieg op scherpe randen, vooral rieten of rotan wiegen moet je goed nalopen.
- Zorg voor een stevig onderstel dat niet kantelt als een broertje of zusje aan de rand trekt.
- Heb je een schommelwieg? Dan moet je het schommelen kunnen blokkeren.
- Wieltjes onder de wieg moet je kunnen vastzetten.
Meer lezen: slapen kan je baby leren
Foto: Witlofforkids