reflux

Je hebt vast gemerkt dat je baby heel gemakkelijk een beetje melk terug kan geven na de voeding, dat heet reflux.

Wat is reflux bij een baby

Als je baby last heeft van reflux dan stroomt er een beetje melk terug van de maaginhoud in de slokdarm. Er kan sprake zijn van normale reflux; dan spuugt je kindje regelmatig. Ook verborgen reflux komt voor. In dat geval komt de maaginhoud naar boven tot bijvoorbeeld de keel. Je baby spuugt de melk niet uit maar deze zakt weer terug naar de maagstreek. Geeft je baby af en toe een beetje melk terug, dan hoef je je geen zorgen te maken. Dat hoort erbij en je baby heeft er meestal niet veel last van. Maar is er sprake van het volgende dan is er meer aan de hand en kan er sprake zijn van refluxziekte: het in golven teruggeven van melk, veel huilen, niet goed willen drinken, zich veel verslikken, kokhalzen, niet groeien en zelfs afvallen.

Wanneer ontstaat reflux bij een baby

Het teruggeven van melk wordt meestal veroorzaakt omdat het maag- en slokdarmkanaal nog niet goed is afgesloten. De sluitspier tussen maag en slokdarm is nog niet voldoende ontwikkeld, dat gebeurt namelijk in het eerste levensjaar. Andere oorzaken voor reflux zijn een vernauwing van de maaguitgang (komt meer bij jongetjes voor) door een verdikte kringspier van de maag. Maar ook allergie voor koemelkeiwitten kan leiden tot reflux. In dat geval kan je kind ook last hebben van darmkrampjes, eczeem en galbulten. Tot slot kan er sprake zijn van een aangeboren afwijking van de maag- of het darmstelsel, deze kan door onderzoek worden aangetoond. Zowel baby’s die met de fles worden gevoed als baby’s die met de borst worden gevoed kunnen last krijgen van reflux.

Wanneer is reflux voorbij?

Het teruggeven van voeding wordt in de eerste maanden steeds minder. Bij de meeste kinderen gaat het teruggeven van voeding over als de baby tussen de zes en twaalf maanden oud is. Dat is precies de periode dat je kindje vaste voeding krijgt toegediend. Bovendien gaat je baby meer staan en zitten en dat voorkomt ook je kindje spuugt.

Problemen bij reflux

Als de melk in de keel terugloopt kan dit leiden tot hoesten en ademhalingsproblemen bij je baby. Komt de voeding vanuit de maag omhoog dan kan je kindje zich verslikken. Het loopt paars aan en heeft problemen met ademen. Het is een angstige situatie voor jou als ouder en je kind waarvoor vaak bij de eerste hulp wordt aangeklopt. Door reflux kan je baby zuur ruiken en last hebben van een viesruikende adem.

Wat doen met een reflux baby

  1. Het kan helpen als je je kindje iets meer rechtop houdt als je deze de fles of borst geeft. Zo zorg je ervoor dat je kindje tijdens het voeden zo weinig mogelijk lucht binnen krijgt.
  2. Leg je baby na het voeden niet direct neer in zijn bedje of in de box maar hou hem of haar nog even in de voedingshouding. Hou je kindje daarna nog even rechtop om te zien of er een boertje komt.
  3. Kies voor een anti-reflux fles die luchtvorming in de fles voorkomt, dat scheelt al een stuk. Dit zijn flessen met een gebogen vorm of een speciaal ventiel die voorkomen dat je baby te veel lucht naar binnen zuigt. Hou de fles altijd gekanteld zodat de speen met melk is gevuld.
  4. Kijk ook kritisch naar het gat in de speen; een te klein of te groot gat in de speen kan leiden tot te veel lucht happen door je kindje.
  5. Geef je borstvoeding? Dan kan het zijn dat je melk met kracht toeschiet en je baby een grote golf melk te verwerken krijgt. In dat geval is het verstandig eerst een beetje melk af te kolven voordat je je baby de borst geeft. Let ook op een goede techniek bij het aanleggen van de baby. Je baby mag niet te veel lucht naar binnen krijgen bij het drinken. Raadpleeg anders een lactatiekundige.
  6. Zorg ervoor dat je kindje niet te snel drinkt en voorkom wilde bewegingen tijdens en na het voeden. Houd je kindje na het voeden goed rechtop voor zijn boertje.
  7. Geef je baby een zuigspeen. Baby’s met reflux moeten veel slikken om te voorkomen dat de zure maaginhoud omhoog komt en dat gaat gemakkelijker als ze op een speen zuigen.

Boertje laten

Het is normaal dat je baby een beetje lucht naar binnen krijgt bij het drinken uit de borst of fles. Door je baby rechtop bij je schouder te houden na een voeding ontsnapt de lucht weer met een boertje. Leg hiervoor een spuugdoekje over je schouder en klopt je kindje zachtjes op zijn ruggetje. Het zijn dat je baby met het boertje een beetje melk opgeeft. Het kan ook zijn dat er geen boertje komt. Kijk gewoon of je baby tevreden is na het drinken.

Welke voeding bij reflux

In overleg met een arts kun je de voeding (flesvoeding en afgekolfde melk) verdikken met Johannesbroodboompitmeel of rijst-amylopectine. Deze voeding is dikker en vloeit minder gemakkelijk terug dan normale melkvoeding. Kies hiervoor een speen met een groter gaatje of speciale papspeen. Observeer je kindje de komende weken goed, sommige kindjes krijgen namelijk last van verstopping en darmkrampjes omdat baby’s deze wat dikkere voeding niet altijd goed kunnen verteren.

Hulpmiddelen voor reflux baby’s

Hou bij het voeden van een baby, en helemaal bij een baby die veel last heeft van reflux altijd een spuugdoekje bij de hand, liefst eentje die goed absorbeert om de kleding van jezelf en je baby te beschermen. Ga je op pad, neem er dan meer mee! Tijdens het slapen kun je een handdoekrol onder het hoofdeinde van het matras leggen zodat je kindje met zijn hoofdje iets hoger in zijn wieg of ledikant ligt. Er zijn ook speciale, schuine matrasverhogers verkrijgbaar die je onder het matras legt. De meeste baby’s vinden het prettig iets hoger met hun hoofdje te liggen, vooral als er sprake is van spijsverteringsproblemen, reflux maar ook  bij verkoudheid of een oorontsteking zorgt een hellend kussen voor verlichting.

Wanneer naar de dokter met een reflux baby

Raadpleeg de huisarts als spugen meer op braken gaat lijken en als je kindje koorts heeft. Er wordt gesproken over refluxziekte als je kindje niet meer goed drinkt, niet goed groeit en zelfs afvalt. Door het steeds terugstromen van de maaginhoud raakt de slokdarm geïrriteerd en kan gaan ontsteken. In dat geval heb je een baby die veel huilt en slecht slaapt. Soms wordt je baby opgenomen in het ziekenhuis. Met behulp van een sonde kan de zuurgraad in de slokdarm worden gemeten. Prematuur geboren kindjes lopen iets meer kans op het krijgen van refluxziekte.

Medicijnen tegen reflux

In ernstige gevallen kunnen artsen medicijnen voorschrijven die de maagzuurproductie remmen. Met maagzuurremmers moet voorzichtig worden omgegaan. Het is niet voldoende bewezen of deze specifieke medicijnen (protonpompremmers ofwel PPI’s) effect hebben en bepaalde stoffen zouden voor problemen kunnen zorgen zoals gewenning. Veel deskundigen stellen: reflux is een veelvoorkomend en normaal proces. De meeste klachten zijn met 18 maanden meestal verdwenen.

Projectiel braken

Soms spuugt je baby met zo’n grote kracht de melk uit, dat deze in een krachtige boog wordt uitgespuugd. Dat heet projectielbraken. Gebeurt dit af en toe, dan is er geen reden tot zorg, maar als dit regelmatig gebeurt, dan moet je de huisarts waarschuwen. Projectielbraken kan namelijk worden veroorzaakt door een vernauwing van de maaguitgang. Het kan zijn dat je kindje erover heen groeit, maar soms is een operatie nodig.

Foto: KipKep