babyvoeding zelf maken

Babyvoeding zelf maken is leuk om te doen, gezond voor je baby en voor je portemonnee! Met wat afsluitbare potjes of bakjes, tips op internet of handige kookboeken maak je de lekkerste en gezondste babyhapjes helemaal zelf! Voor het maken van je baby’s eerste babyhapje zijn veel handige apparaten verkrijgbaar, van eenvoudige staafmixer, babycook, foodprocessor of keukenmachine die kan stomen en blenden.

Waarom zelf babyhapjes en babyvoeding maken

Zelf babyhapjes maken is een leuk klusje, kost minder dan potjesvoeding en je kunt zelf bepalen hoe dik of dun de babyvoeding moet worden. In de meeste gevallen is zelfgemaakte babyvoeding vezelrijker dan al die super gepureerde kant en klare hapjes die je in de supermarkt koopt. En omdat je zelf babyvoeding maakt, weet je ook wat er in zit!
In veel babyvoeding zoals avondpapjes zitten bijvoorbeeld glucosestroop en suikers. In een avondpapje vonden deskundigen zelfs vier suikerbronnen: glucosesiroop, fructose, lactose en melisse extract. Suikers beïnvloeden de bloedsuikers van onze kinderen negatief en hebben geen voedingsstoffen, maar ontwikkelen bij kinderen wel een andere smaakbeleving en zo wennen ze aan suikers. Goed voor de industrie maar niet goed voor de gezondheid van onze kinderen. Na alle berichten over te dik wordende kinderen, calorierijke pyjamapapjes en kinderen die niet of nauwelijks eten omdat ze te veel kant en klare babyhapjes hebben gekregen wordt het zelf maken van babyvoeding ook aanbevolen door het Nederlands Centrum Jeugdgezondheidszorg.

Voordelen van een blender en stomer

Je kunt zelf babyvoeding maken door het met een vork fijn te prakken, maar daar krijg je niet zo’n fijne structuur mee als een staafmixer. Ben je van plan zelf veel babyhapjes te maken dan is de aanschaf van een blender een goede zet. Groente, vlees, vis, aardappel en zelfs pasta en rijst, alles is te bereiden met zo’n super baby keukenmachine! Dit zijn de voordelen:

  1. Je kunt er babyvoeding in bereiden met stomen. Daarmee behoud je alle vitamines en mineralen, evenals de smaak en het aroma.
  2. Na het stomen kun je de voeding in hetzelfde apparaat met behulp van een speciaal mes naar wens mixen, pureren of fijnhakken.
  3. Door het afmeten van het kookvocht bepaal je zelf of de structuur van de voeding grof of fijner moet zijn.
  4. Uitgebreide foodprocessors bieden nog veel extra’s zoals de mogelijkheid om babyvoeding te ontdooien, een potje of flesje op te warmen en zelfs het steriliseren van spenen.
  5. Deze apparaten werken snel, zijn gebruiksvriendelijk en sommige zijn een sierraad op je aanrecht!
  6. De nieuwste eco-modellen hebben een glazen kom en gebruiken minder water en energie.

Welke blender of stomer kiezen?

Het kiezen van een goede blender of stomer hangt af van het budget dat je ervoor over hebt. Hoe meer mogelijkheden er op zitten, des te hoger de prijs. Misschien is het alleen kunnen mixen, pureren en stomen voor jou voldoende. Kijk bij de aanschaf of je de onderdelen goed kunt reinigen, het liefst in de vaatwasser. Ook belangrijk is de grootte van het apparaat. Wil je deze een keer meenemen op vakantie of heb je niet veel plaats op het aanrecht? Dan is een compacter model handig.

Hoe babyvoeding zelf maken

Voor het maken van babyvoeding heb je nodig vers fruit of groente, een snijplank en een scherp mes. Voor het prakken of pureren gebruik je een vork, staafmixer of een keukenmachine. Zorg altijd voor een goede hygiëne; was altijd je handen voordat je babyvoeding gaat maken, zorg voor een schoon aanrechtblad, snijplank en mes en was alles steeds goed schoon na gebruik (met de hand of in de vaatwasser).
Je wast het fruit of de groente en snijdt het daarna in kleine stukjes, daarna voeg je wat kookvocht toe om het te pureren. Voor een fijnere puree voeg je wat extra water of (moeder)melk toe. Zachte fruitsoorten hoef je niet te koken maar kun je direct pureren, denk aan banaan, aardbeien, mango en avocado. Hardere fruitsoorten zoals appel kun je zachter maken door deze eerst te koken.
Lees hier welke groente en fruitsoorten geschikt zijn voor jouw kindje.

Hoe dik moet de voeding zijn?

Het voordeel van zelf babyvoeding maken is dat je zelf kunt bepalen hoe fijn of hoe grof de voeding moet zijn. Koop je een potje voeding dan is dat al bepaald door de fabrikant. Hoe kleiner de baby hoe fijner de structuur van de voeding is, oudere baby’s krijgen voeding met wat meer stukjes erin. Hieronder een handige richtlijn:
– 4 maanden oud: zachte, fijne puree, geen stukjes. Voeg voor een wat smeuïgere puree wat water of (moeder)melk toe.
– 5 maanden oud: dikkere puree maar wel zacht en glad.
– 6 tot 9 maanden oud: in deze puree mogen stukjes fruit of groente zitten.
– 9 tot 12 maanden oud: grotere stukjes voeding, grof gestampt of gehakt.

Bewaren babyvoeding in koelkast en vriezer

In het begin houd je zeker wat extra voeding over omdat je kindje nog weinig vaste voeding krijgt, maar het is sowieso handig om babyvoeding in meerdere porties te maken, dat scheelt werk. De extra porties kun je bewaren in speciale bakjes voor babyvoeding met afsluitbare gedeeltes, ze zijn er van plastic, siliconen of glas. Of kies voor simpele, kleine huishoudbakjes met goed afsluitbare deksels. Richt er een speciaal plekje in de koelkast voor in. De voeding kun je 1 tot 2 dagen in de koelkast vers houden, de rest vries je in. Je kunt hier ook ijsblokjeshouders of diepvrieszakjes voor gebruiken. Schrijf de datum en inhoud erop met wat je wanneer hebt klaargemaakt. Bewaar ingevroren babyhapjes niet langer dan 3 maanden.

Ontdooien en opwarmen van babyhapjes

Wil je een ingevroren babyhapje geven, haal deze dan de avond ervoor uit de vriezer en zet deze afgedekt in de koelkast. Je kunt ook een hapje in de magnetron ontdooien. Het wordt afgeraden om babyvoeding buiten de koelkast te laten ontdooien vanwege besmettingsgevaar. Het opwarmen van babyhapjes kan op verschillende manieren: in de magnetron, au bain-marie door het bakje in een pan of kom heet water te zetten, of met behulp van een flessenwarmer die ook voeding kan opwarmen. Gebruik je een magnetron, kijk dan uit dat de voeding niet te warm wordt en roer de voeding goed door om eventuele ‘hotspots’ op te laten lossen. Proef zelf altijd even of de voeding niet te heet of toch te koud is als je de kindje gaat voeden!

Foto: BEABA