
Misschien heb je wel eens gehoord dat een baby geboren is met een tandje, maar dat is echt een uitzondering. Baby’s worden op een enkeling na, geboren zonder tandjes. Als je met je vinger over het tandvlees gaat, kun je de eerste maanden wel al wat bobbels voelen; daaronder zit de aanleg van het melkgebit. Hoe weet je nu of er tandjes aan het doorkomen zijn en waar heeft je baby dan last van?
Wanneer krijgen baby’s tandjes?
Zo rond de zes maanden verschijnen bij de meeste baby’s hun eerste tandjes. Maar dat kan natuurlijk ook eerder of later zijn. Je herkent het doorkomen van de tandjes aan het tandvlees, dat ziet er wat rood en opgezwollen uit. Uiteindelijk zie je een wit puntje in het tandvlees verschijnen: je baby’s eerste tandje!
Melkgebit, welke tandjes komen het eerst?
Een compleet melkgebit bestaat uit 20 tanden en kiezen. Het duurt ongeveer een paar jaar voordat alle tanden en kiezen door zijn gekomen. Als je kind ongeveer drie jaar oud is, is het melkgebit compleet. Meestal komen eerst de onderste voortandjes door, daarna de twee boventanden, zie de illustratie hiernaast. Als je baby 12 tot 15 maanden oud is komen de eerste kiezen door, gevolgd door de hoektanden en laatste kiezen.

Last van doorkomende tandjes
Baby’s kunnen er flink last van hebben als hun eerste tandjes doorkomen, al verschilt dat wel van kind tot kind. Over het algemeen is het doorkomen van kiezen en hoektanden pijnlijker dan het doorkomen van tanden, omdat ze groter zijn.
Wat zijn de signalen van doorkomende tandjes? Hoe kun je helpen de pijn te verzachten?
- Je herkent het tandjes krijgen omdat je baby een grote behoefte heeft om op zijn vingers te sabbelen of op een speelgoedje of knuffel te bijten. Een bijtring of koud, nat washandje biedt dan uitkomst. Er zijn ook bijtringen die gevuld zijn met een speciale vloeistof die je in de koelkast kunt leggen (let op: geen vriezer!). Een gekoelde bijtring is fijn om op te kauwen en geeft je kindje direct verlichting.
- Bij het bijten en kluiven wordt flink gekwijld, een slab of speciale kwijldoek omdoen in deze periode kan helpen, dan hoef je niet steeds het truitje te verschonen.
- Misschien heeft je baby in deze periode minder trek in eten omdat hij pijn in zijn mondje heeft. Je kunt je kindje iets gezonds geven om op te kauwen zoals een stukje fruit, of een korstje brood. Ook een flesje gekoeld water kan helpen.
- Het kan zijn dat de wangen van je baby rood zijn en warm aanvoelen. Soms heeft je kind wat verhoging. Je kind is meestal ook wat hangerig.
- Baby’s die tandjes krijgen kunnen flink last krijgen van diarree (de bekende spuitluiers) en schrale billen! Je zult je kindje dus wat vaker een schone luier moeten geven.
Nog een paar tips voor als je baby tandjes krijgt
Er zijn diverse medicijnen te koop die wat verlichting kunnen geven zoals Chamodent en Dentinox en andere homeopatische middelen. Ze verdoven het tandvlees een beetje. Mocht je wat willen geven, let er dan op dat deze middelen geen suiker bevatten. Wat ook helpt is het tandvlees een beetje masseren met een schone vinger. Als je baby erg veel last heeft kun je paracetamol geven speciaal voor baby’s. En tot slot: een beetje afleiding in de vorm van knuffelen, boekje lezen of een spelletje kan natuurlijk ook helpen! Heeft je kindje langer dan 2 dagen koorts, raadpleeg dan de huisarts.
Wanneer tandjes baby poetsen
- Leer je kind dat tandverzorging er helemaal bij hoort! Vanaf het eerste tandje mag je dagelijks één keer poetsen. Gebruik hiervoor een peuterfluoride tandpasta en poets twee minuten lang. Deze tandpasta is speciaal gemaakt voor de allerkleinsten; zij hebben namelijk moeite met het uitspugen van de tandpasta en kunnen deze tandpasta rustig doorslikken.
- Het is handig om je baby op de commode te leggen als je de tandjes poetst, of neem je kindje lekker bij je op schoot en zing er een liedje bij.
- Er zijn kleine tandenborsteltjes verkrijgbaar voor baby’s en peuters. Voor de eerste periode kun je ook een vingertandenborstel of washandje gebruiken.
Pas op met dranken in zuigflessen
Ondanks alle voorlichting zie je dit nog veel te vaak: baby’s en peuters met zuigflesjes in hun buggy gevuld met zoete drankjes zoals limonade of vruchtensapjes met te veel zuren. Het sabbelen aan zo’n flesje betekent een constante aanval op het glazuur van je baby’s melkgebit en zorgt al snel voor gaatjes en zwarte tandjes! Een zuigflesje met water of thee zonder suiker is het beste!
Gebruik een speen niet te lang
Als je kindje te lang op een speen of duim zuigt kan dit gevolgen hebben voor de kaakstand, ook kan het zorgen voor spraakproblemen. Lees meer over speengebruik, lees meer over duim en speen afleren.
Foto boven: Nûby