slab laessig

Leren eten gaat helaas niet zonder dat je kindje knoeit. Wil je voorkomen dat je baby’s kleding onder de vlekken van spinazie-, macaroni-, aardbeien- of andere moeilijk uitwasbare vlekken komt te zitten, dan is een goede slab een must!

Wat is een slab?

Volgens Van Dale is een slab of slabbetje een morsdoekje voor kinderen. Dat klopt helemaal, maar wat er bij deze omschrijving mist is dat deze om de hals wordt vastgezet met verstelbare drukknoopjes, met bandjes die je in de hals kunt strikken, of een klittenbandsluiting. Er zijn ook slabben met een elastieken band als halssluiting die je over het  hoofdje van je kindje aantrekt. De slab kan gemaakt zijn van een langwerpig stuk stof, maar ook van siliconen. Het fijne van dit simpele hulpmiddel is dat het de kleding van je kindje schoonhoudt terwijl jij je kindje een fruit- of groentehapje geeft, of als je kindje zelf aan het eten is! Is je kindje klaar met eten? Dan gaat de slab af en in de was, of je maakt de siliconen slab schoon met een sopje.

Welke slabben zijn er?

Er zijn veel soorten slabben die je kunt kopen, ieder met hun eigen bijzondere eigenschappen.

Slabbetje van stof

Slabben zijn oorspronkelijk gemaakt van stof en worden nog steeds veel gebruikt. Een stoffen slab heeft het voordeel dat deze zacht aanvoelt en ook comfortabel zit rond de hals van je kindje. Badstof was altijd een veel gebruikte stof voor een slab, omdat dit materiaal goed vocht opneemt. Nieuwe materialen zijn jersey, flanel of velours. Sommige slabben hebben een nylon achterzijde bedoeld om geen vocht door te laten. Een nieuw materiaal is ook neopreen, dat ook voor wetsuits wordt gebruikt. Om vlekken van groente en fruit goed te verwijderen is het handig als je slabben kunt wassen op 40 graden in de wasmachine. Foto: Trixie Baby.

slab laessig

Slab met opvangbakje

Een siliconen slab of kunststof slab met opvangbakje kan handig zijn als je kindje veel knoeit bij het leren eten. De stukjes fruit, groente en koek die niet in je baby’s mondje terechtkomen vallen dan in de kruimelvanger. Als je kindje klaar is met eten spoel je de slab gewoon met heet water of in een sopje schoon. Kies je voor deze slab pas dan op dat het materiaal zacht genoeg is, anders snijdt dit in je baby’s nekje. Er zijn ook slabben met een stoffen opvanggedeelte, dit wordt een Pocketslab genoemd. Foto: BabyBjörn.

slab met opvangbakje

Slabben met mouwen

Is je kindje een giga knoeier? Dan is een slab met mouwen handig omdat deze nog meer babykleding bedekt, dat betekent minder kans op vieze kleding en een verschoonbeurt! Om deze slab goed passend te krijgen strik je de lintjes aan de zijkanten vast om de taille van je kindje. Een slab met mouwen is ook handig voor grotere kinderen als ze bijvoorbeeld gaan vingerverven of knutselen! Deze slab wordt ook wel een eetschort genoemd. Foto: Silly Billyz.

slab met mouwen

Kwijlslab of bandana

Er zijn ook speciale slabben die je bij je kindje om kunt doen als deze veel kwijlt omdat deze last heeft van het doorkomen van tandjes of kiezen. Deze kwijlslabben of bandana’s hebben niet dezelfde vorm als een gewone slab maar lijken op een kort sjaaltje dat je om de nek van je kindje knoopt. Deze sjaaltjes zijn een mode accessoire die passen bij de kleding van je kindje en zijn daarom verkrijgbaar in veel leuke dessins en prints. Foto: Trixie Baby.

kwijlslab

Wegwerpslab

Voor onderweg, op vakantie of bij opa en oma zijn wegwerp slabbetjes handig. Ze zijn voorzien van een waterdichte laag dat doorlekken van eten en drinken voorkomt. Sommige zijn handig uitgerust met een opvangbakje. Na een eetbeurt gooi je het slabbetje weg. Foto: Difrax.

wegwerpslab

Slab vergeten?

Geen slab bij de hand en je wilt toch je kindje voeden? Een goed alternatief voor een slab kan ook een hydrofielluier zijn. Deze dunne doek vouw je tot een driehoek waarna je de lange uiteinden om de hals van je kleintje knoopt!

Tot wanneer gebruik je een slab?

Een slab kun je gebruiken net zolang jij en je kindje dat willen. Lukt het je kindje goed om te eten zonder al te veel knoeipartijen, of vind je het niet erg om een vies shirtje of broekje steeds in de was te moeten doen, dan is een slab niet meer nodig. En dat moment is voor iedere ouder en kind weer anders.

Tips voor het kopen en gebruiken van een slab

  1. Er zijn slabben voor kleine baby’s en grotere kindjes, maar kies je een slab met verstelbare sluiting, dan gaat deze lang mee, omdat je de maat van de hals van je kindje zelf kunt bepalen!
  2. Kies altijd voor een paar slabben in huis, er zitten er altijd wel een paar in de was en zo grijp je nooit mis!
  3. Kies liever voor een wat grotere slab, die kun je langer gebruiken en houden baby’s kleding beter schoon.
  4. Valt er steeds veel eten naast de kinderstoel op de grond? Leg dan een stuk plastic of kleed onder de stoel, of een plaat voor een bureaustoel die je na het voeden kunt uitschudden en schoonmaken.

Een slab is geen spuugdoekje, lees het verschil!

Foto boven: Laessig