
Dit kan wel eens je beste vriendje worden: een voedingskussen is ideaal voor het geven van borst- en flesvoeding, maar ook tijdens de zwangerschap kan een voedingskussen zijn dienst bewijzen!
Wat is een voedingskussen?
Dit kussen, ook wel een zwangerschapskussen genoemd, is gemaakt in de vorm van een hoefijzer, C-vorm of anders en is gevuld met zacht materiaal. Je gebruikt het kussen als je zwanger bent om te ontspannen, tijdens het voeden en je kunt het ook na de bevalling gebruiken.
Is een voedingskussen nodig en handig?
Daar kunnen we kort over zijn: ja! Dankzij de vorm, buigzaamheid en soepelheid kun je een voedingskussen prima gebruiken in de zwangerschapsperiode om het lichaam tot rust te laten komen. Het zorgt er ook voor dat je ontspannen kunt voeden zonder dat je nek en schouders verkrampen. En als jullie allebei ontspannen zijn, gaat het voeden een stuk makkelijker! Een voedingskussen mag dus wat ons betreft zeker op het babyuitzet lijstje.
Hoe gebruik je een voedingskussen?
Een zwangerschapskussen kun je op verschillende manieren gebruiken:
- Voor het geven van borstvoeding. Daarbij is het belangrijk dat je het kussen goed strak tegen je aan legt op de juiste hoogte zodat je baby met het mondje goed bij de tepel kan om te drinken. Dus niet te hoog en niet te laag, het is even uitproberen wat voor jullie het beste werkt. Maar ook voor het geven van flesvoeding is een steuntje onder één van je armen prettig.
- Voor ondersteuning aan het bekken, buik, rug en benen. Neem ‘m mee in bed en leg een gedeelte tussen de enkels, knieën, of leg deze achter je rug zodat je lekker kunt ontspannen.
- Als je baby gaat zitten kun je het voedingskussen gebruiken om je kindje een steuntje in de rug te geven. Soms zijn extra hoezen beschikbaar waarmee je het kussen verandert in een poefje! Zo kun je het voedingskussen nog veel langer door gebruiken!
Welk voedingskussen moet je kopen?
Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten als je een voedingskussen gaat aanschaffen.
- Waar ga je deze voornamelijk voor gebruiken? Ontspanning? Voeding of beiden? Bepaal daarna het juiste formaat.
- Kijk welke stof je prettig vindt aanvoelen. Heb je een gevoelige huid, kies dan voor een stof die zo weinig mogelijk reacties geeft. Een rekbare, biologisch katoenen of jersey hoes is wel zo prettig voor mens en milieu.
- Controleer of de hoes afneembaar is zodat je deze gemakkelijk kunt wassen en check op welke temperatuur dit kan. Is de hoes kleur- en vormvast?
- Met welk materiaal is het kussen gevuld? Dat is belangrijk voor de vorm en houding, hieronder gaan we daar dieper op in.
Vulling van zwangerschapskussens
De vulling van de kussens verschilt van merk tot merk. Luxe zwangerschapskussens zijn gevuld met microbolletjes. Die zijn meestal iets duurder dan andere kussens maar een goede vulling is belangrijk! Een goed positioneringskussen past zich namelijk aan de contouren van je lichaam aan en een goede vulling zorgt voor een juiste temperatuur en vochtigheidsbalans waardoor het kussen aangenaam voelt en het lichaam ook echt ontspant. Dit zijn de mogelijke vullingen:
- Microparels, dit zijn zeer kleine, lichtgewicht korreltjes die met lucht zijn gevuld en geruisloos bewegen. De vulling zorgt voor een goede ondersteuning en behoudt een goede vorm.
- Piepschuim bolletjes, deze vindt je vaak in de wat goedkopere varianten. De bolletjes behouden hun vorm niet, gaan op een bepaald moment aan elkaar plakken, worden statisch en maken ook een ritselend geluid.
- Polyester vulling voelt zacht aan en wordt ook in hoofdkussens verwerkt. Nadeel van dit materiaal is dat het niet zo goed ventileert als andere soorten vulling en dus zweterig kan aanvoelen.
- Traagschuim of memory foam heeft de eigenschap dat het materiaal na het indeuken na een paar seconden weer naar zijn oorspronkelijke vorm terugveert. Het is een stevig kussen maar wel vrij massief en zwaar en het materiaal ventileert niet zo goed.

Voedingskussen groot voor algehele ontspanning

Voedingskussen middelgroot voor borst- en flesvoeding

Klein voedingskussen als ondersteuning van bekken, buik, rug en benen

Voedingskussen als babysteuntje
Verschillende formaten en vormen
Zwangerschapskussens zijn er in veel soorten en maten. Van hele grote kussens (total body) die je om je lichaam heen kunt krullen om volledig te ontspannen, tot middelgrote kussens die je wat gemakkelijker onder de armen zet voor het voeden, kussens die je tussen de benen kunt plaatsen voor de ontspanning van buik en bekken, tot kleinere kussens die je gemakkelijk mee kunt nemen op reis. We noemen hierbij de belangrijkste vormen en hoe je ze kunt gebruiken:
U-vormige (hoefijzervormige) of C-vormige kussens kun je op verschillende manieren gebruiken. Leg bijvoorbeeld de onderzijde tussen de enkels of knieën en je hoofd op het andere uiteinde. Of leg je hoofd op de ronding van de U en duw één zijde van het kussen tegen je rug en de andere onder je buik ter ondersteuning.
Het kleine zwangerschapskussentje of wig is een handig kussentje voor verschillende vormen van ondersteuning; leg ‘m tussen je enkels of tussen de knieën voor ontspanning van benen, buik en bekken, achter je rug als extra rugsteuntje zodat je goed op je zij blijft liggen, of onder je steeds zwaarder wordende buik. Of gebruik dit kussentje als extra hoofdkussentje.
Wanneer koop je een voedingskussen?
Een voedingskussen kun je tijdens je hele zwangerschap gebruiken! Het is een goed moment om er een halverwege de zwangerschap te kopen, dat wordt je buik zwaarder en krijg je meer last van je enkels, knieën en bekken. Ben je van plan een voedingskussen alleen voor het geven van voeding te gebruiken, dan is het kopen aan einde van de zwangerschap een goed idee.
Welk voedingskussen is het beste?
Hier is moeilijk een antwoord op te geven. Luxere varianten hebben een betere vulling en zijn vormvaster, maar zijn ook duurder. Goedkopere varianten bieden misschien niet de steun die je wilt. Het is een kwestie van het assortiment in de winkel bekijken, voelen, beoordelen en uitproberen!
Voedingskussen als babynestje
Sommige voedingskussens kunnen worden gebruikt als babynestje, toch willen we hier voor waarschuwen. Het is van groot belang dat een baby niet tegen de wanden aan komt te liggen met neus en mond met kans op verstikkingsgevaar. Bij goede babynestjes zijn de wanden gemaakt van ventilerend materiaal en dan nog moet je er altijd bij blijven. Koop dan liever een apart babynestje! Je mag een nestje ook nooit als volwaardige slaapplek gebruiken.
Foto’s: doomoo