babynestje kopen

Ze staan lief, ogen zacht en voelen comfortabel: een babynestje! Er is veel te vertellen over dit redelijk nieuwe babyproduct, qua uitvoering, veiligheid en gebruik.

Wat is een babynestje?

Een babynestje is een soort matrasje of mandje met een dunne bodem en opstaande randen gemaakt van zachte stof waar je de baby inlegt om even te rusten of te spelen. De opstaande randen of bumpers zijn gemaakt van kussenachtig materiaal en aan de onderzijde zit een opening en een touwtje of riempje waarmee de afmeting kunt aanpassen aan de lengte van je kindje. De naam zegt het al: in een babynestje ligt je baby als in een ‘nestje’. Ze vinden hun oorsprong in Scandinavië en er zijn dan ook veel modellen te vinden van Zweedse, Noorse of Deense merken.

Voordelen van een babynestje

In zo’n mandje ligt je kindje hygiënisch op zijn eigen plekje en de bumpers zorgen voor een zachte bescherming tegen bijvoorbeeld hard speelgoed maar ook om ervoor te zorgen dat je kindje niet van het nestje afrolt. In een babynestje kan je kindje even rustig, zonder veel afleiding en drukte rustig liggen of een dutje doen. Ze zijn licht en kunnen makkelijk worden opgevouwen als je ergens op bezoek of op vakantie gaat.

Gebruik babynestje

Je legt je baby op de rug met zijn hoofdje bij het meest ronde gedeelte en de voetjes komen dan bij de twee uiteinden die met een koord of strik bij elkaar worden gehouden. Het is verstandig om een hydrofiele luier onder het hoofdje te leggen mocht je kindje een keer moeten spugen. Babynestjes worden gebruikt in de box, op de grond, in de kinderwagenbak, in de wieg of in het ledikant en tussen de ouders in het grote bed. Maar dit is helaas niet altijd de veilige manier. Hoe kun je een babynestje wel veilig gebruiken? Dat leggen we hieronder uit.

Is een babynestje veilig?

Een nestje kan zeker zijn dienst bewijzen; maar het probleem van deze nestjes zit ‘m in het feit dat ze ook als volwaardige slaapplaats worden gebruikt, zoals in het ouderlijk bed, in wiegen en ledikanten. En dat kan gevaarlijk zijn. Want de opstaande gevulde randen met, soms zelf gemaakte dikke, synthetische vulling zijn een risico voor je kind omdat de kans bestaat dat hij of zij met zijn gezichtje hier tegenaan kan komen te liggen met het risico op ademnood of stikken. Ook de koorden kunnen gevaarlijk zijn voor je kindje. Deze moeten kunnen worden opgeborgen in een vakje of achter een stoffen flapje.
Er zijn er (nog) geen wettelijke richtlijnen voor babynestjes. Dat betekent dat er veel babynestjes op de markt verschijnen die niet allemaal even veilig zijn. VeiligheidNL is geen voorstander is van rollen, bollen en grote knuffels in bed en raadt het gebruik van een babynestje als volwaardige slaapplek af. Ook het gebruik in het ouderlijk bed wordt afgeraden. Er zijn betere oplossingen zoals een wiegje naast het bed of cosleeper die je aan het bed schuift.

Hoe gebruik je een babynestje?

Gebruik een babynestje dus niet als slaapplaats en alleen in de box, in de kinderwagenbak of op de grond en dan altijd onder jouw toezicht! En hoe beschermend een babynestje ook mag lijken, zorg dat je altijd een oogje in het zeil houdt, zeker als je kindje gaat draaien! Let verder op het volgende:

  • Leg het babynestje altijd op een vlakke ondergrond.
  • Leg je baby er op zijn rug in met de voetjes bij het openingsgedeelte.
  • Houd je baby altijd in de gaten als je een babynestje gebruikt.
  • Leg je baby er alleen in om te spelen of als rustplekje, wil je baby slapen, leg je baby dan in de wieg.
  • Gebruik een babynestje niet als slaapplek en zeker niet om je baby ’s nachts in te leggen.
  • Gebruik geen babynestje meer als je kindje zich kan omrollen.
  • Een babynestje is geen vervoermiddel, dus haal je baby eruit als je een babynestje verplaatst.

Welk babynestje kopen, waar op letten

Er zijn talloze babynestjes in omloop in verschillende uitvoeringen en kleuren. Omdat er geen richtlijnen zijn, kunnen leveranciers niet beweren dat ze voldoen aan bepaalde wettelijke eisen. Ook is VeiligheidNL kritisch over het gebruik van deze nestjes. Mocht je toch een babynestje willen kopen, let dan goed op het volgende:

  •  Controleer of de stof en vulling van de zijwanden zijn gemaakt van ventilerend materiaal. Er zijn gelukkig fabrikanten die exemplaren hebben ontwikkeld die gemaakt zijn van ventilerende stoffen!
  • Controleer of de koorden niet te lang zijn, je kindje zou zich hierin kunnen verstrikken, en of de koorden goed kunnen worden weggestopt.
  • Wordt er in plaats van een koord een riempje gebruikt? Check dan of deze geen scherpe randen heeft.
  • Controleer de stiksels, puilt er geen vulling ergens uit en zijn er geen losse draadjes te vinden?
  • Check of je de hoes makkelijk zelf kunt wassen. Een extra hoes is handig mocht de bekleding vies zijn geworden.

Wanneer gebruik je een babynestje?

Een babynestje is te gebruiken vanaf het moment dat je kindje geboren is tot ongeveer 6 maanden oud. Kan je baby zichzelf omrollen? Dan is het verstandig het babynestje niet meer te gebruiken

Hoe babynestje wassen

Of je een nestje goed kunt schoonmaken hangt af van het materiaal waarvan het is gemaakt. Het is verstandig om er een te kiezen met een verwisselbare hoes, dan kan de vieze in de was en heb je een reserve hoes. Op het stoffenetiket moet de wasbaarheid van het materiaal staan aangegeven en ook op hoeveel graden je deze kunt wassen. Ben je niet zeker van de juiste temperatuur, kies dan voor lagere temperaturen om model en kleur te behouden.

Babynest zelf maken

Iets voor de baby maken is altijd leuk en er zijn op internet diverse ‘do it yourself’ patronen te vinden om zelf zo’n nestje te maken. Ook hiervoor geldt: kies alleen doorlaatbare stoffen, besef dat een synthetisch gevulde rand gevaarlijk kan zijn en zorg dat eventuele koorden niet te lang zijn dan de wettelijke richtlijn.

Meer lezen over babybed opmaken en veilig slapen

Foto: doomoo cocoon