
Voor moeders die borstvoeding geven of last hebben van lekkende borsten zijn er zoogcompressen. Ze absorberen lekkende moedermelk en voorkomen dat je beha en kleding nat worden. De nieuwste compressen zijn licht, dun, nauwelijks zichtbaar als je kleding draagt en absorberen toch als de beste!
Wat zijn zoogcompressen
Zoogcompressen zijn zachte pads in een ronde of ovale vorm die je op het tepelgebied van je beiden borst legt. Je draagt ze in je voedingsbh. Je kunt kiezen uit wegwerp en wasbare exemplaren of van siliconen, er zijn vele merken en materialen. Om te voorkomen dat ze verschuiven in je beha zit er soms een plakstrip aan de buitenzijde, daarmee plakt het compres aan je beha vast en hoef je niet bang te zijn dat het zoogcompres verschuift.
Lekkende borsten, wat is dat?
Al tijdens de zwangerschap kun je last krijgen van lekkende borsten. Dat gebeurt meestal in de laatste maanden. Dan zie je ineens wat gelige druppels uit je tepels komen, bijvoorbeeld als je onder de warme douche staat. Dit is niets om je zorgen over te maken, het betekent gewoon dat je borsten zich aan het voorbereiden zijn voor het geven van borstvoeding. Zodra je baby geboren is komt de borstvoeding op gang en kun je meer last krijgen van lekkende borsten. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je aan het voeden bent. Als jouw baby aan je linkerborst drinkt, komt er ook wat moedermelk uit de rechterborst en andersom. De toeschietreflex zorgt er namelijk voor dat er een signaal naar beide borsten gaat.
Nog meer oorzaken van lekkende borsten
Ook is het mogelijk dat je alleen al door het denken aan je baby last kunt krijgen van lekkende borsten of als je je baby hoort huilen. Ook ’s nachts kun je last hebben van lekkende borsten door de warmte in bed en de druk die er op je borsten wordt uitgeoefend. Sommige vrouwen hebben de hele dag door last van lekkende borsten. Dat is vervelend want je hebt dan steeds last van natte plekken bij je borsten en bent constant waakzaam of er niet wat is doorgelekt.
Overproductie borstvoeding
Je kunt ook last krijgen van lekkende borsten als je last hebt van overproductie, dat wil zeggen dat je te veel moedermelk produceert. Overproductie lijkt geweldig want je maakt immers genoeg moedermelk aan, maar de moeders die hiervan last hebben zijn hier niet blij mee. Het zorgt voor een ongemakkelijk gevoel en je loopt iets meer kans op het krijgen van een borstontsteking. Overproductie komt omdat de borstvoeding zich moet afstemmen op het vraag en aanbod tussen jou en je baby. Soms duurt het gewoon even voordat je lichaam zich heeft aangepast aan de hoeveelheid melk die jouw kindje wil drinken.
Wat kun je doen als je last hebt van overproductie
Heb je veel last van overproductie dan zijn er een paar dingen die je zelf kunt uitproberen. Zoals het achteroverleunend borstvoeding geven waardoor de baby zelf het drinktempo kan bepalen en even kan stoppen als hij of zij dat wil. Ook kun je voor tijdelijke verlichting je borsten kort afkolven met de hand of een kolf. Dit mag geen grote hoeveelheid zijn omdat je borsten anders de boodschap krijgen meer melk te moeten aanmaken, en dat wil je juist niet. Pas ook op met het thee en supplementen die de borstvoeding juist stimuleren! Lukt dit allemaal niet, neem dan contact op met een lactatiekundige. Soms wordt dan in overleg met jou de blokvoeding geadviseerd. Dat is een methode waarbij je je baby steeds voor een periode van 4 uur aan één borst laat drinken. De andere borst stroomt vol en zo krijgen je borsten het signaal dat er niet meer melk hoeft te worden aangemaakt.

Zoogcompressen Carriwell
Wat kun je doen aan lekkende borsten
Het lekken van moedermelk is normaal in de eerste zes weken na de bevalling. Er is helaas geen middeltje dat lekkende borsten voorkomt of tegenhoudt. Je kunt je wel beschermen tegen het lekken met behulp van borstcompressen of zoogcompressen.
Wanneer zoogcompressen gebruiken?
Je gebruikt borstcompressen als je merkt dat er melk uit je borsten druppelt, dit kan aan het einde van de zwangerschap zijn, als je borstvoeding geeft, of als je net bevallen bent.
Welke zoogcompressen zijn het beste?
Bijna alle fabrikanten die producten maken voor borstvoeding hebben zoogcompressen in hun assortiment. Of kies voor een huismerk van de drogist. Er zijn pads met lagen van katoen, wol, zijde of polyester, of een mengeling en soms voorzien van een materiaal (polymeer) waardoor vocht omgezet wordt in gel. Op de vraag welke zoogcompressen het beste zijn is niet 1-2-3 een antwoord te geven. Het is een kwestie van uitproberen welk type en merk je het beste bevalt.
Waar op letten bij kopen zoogcompressen
We kunnen je wel vertellen waar je op moet letten als je borstcompressen gaat kopen:
- Zijn ze gemaakt van natuurlijk en ventilerend materiaal? Dat is belangrijk om broeiplekken en kans op infectie te voorkomen.
- Heb je een zeer gevoelige huid? Kies dan voor pads met een ultrazachte binnenkant zoals zijde.
- Absorberen ze voldoende? Zo niet, kies dan in het vervolg dikkere exemplaren met meer lagen of pads die beter absorberen.
- Controleer of ze fijn zitten in je beha en niet irriteren. Goede compressen vormen zich aan de moederborst en zijn zacht voor het tepelgebied.
- Kijk naar de maatvoering, welke is voor jou geschikt? Handig als je grote of kleine borsten hebt.
- Wil je niet dat de compressen te veel doorschijnen in je beha en shirt, kies dan voor dunne exemplaren. Draag je veel zwart? Kies dan voor zwarte pads.
- Heb je erg veel last van lekkende borsten en wil je absoluut geen doorlekken, kies dan voor borstcompressen met een bewezen vochtwerende buitenste laag.
- Met plakstrip: voor extra zekerheid kun je kiezen voor een compres met een plakstrip aan de buitenzijde. Dan blijven ze goed vastzitten in je beha en verschuiven niet.
- Ga je veel op pad, kies dan voor een opbergetui waarin je ze hygiënisch kunt meenemen of koop exemplaren die per stuk hygiënisch verpakt zijn.
- Niet onbelangrijk: kijk naar de prijs, hoeveel geld wil je aan de pads uitgeven?

Zoogcompres ultradun wegwerp, Medela

Zwarte wegwerp zoogcompressen van Nuby

Wasbare zoogcompressen van bamboe van Mom&e

Zoogcompres van wol van Lanacare, wasbaar
Hoe vaak moet je compressen verschonen?
Wees voorzichtig met je borsten. Vrouwen die veel last hebben van lekkende moedermelk lopen een wat grotere kans op infecties en een borstontsteking. Zorg voor een goede hygiëne van je handen en vervang de compressen regelmatig als ze vochtig aanvoelen. Volle pads zorgen voor een broeierige omgeving met kans op irritatie en infectie. Kies je voor wasbare compressen, verschoon ze dan ook op het moment dat ze vochtig aanvoelen.
Wegwerp of wasbare zoogcompressen?
Heb je moeite met het weggooisysteem van de vele pads, kies dan voor wasbare zoogcompressen. Dit zijn zoogcompressen die je kunt wassen en steeds opnieuw kunt gebruiken. In sommige wegwerpcompressen zitten stoffen waar je misschien niet helemaal achter staat zoals super absorberende polyacrylaten (SAP) en polymeer. Wil je dit niet dan kun je ook kiezen voor pads met biologisch afbreekbare stoffen.
Waar bestaan wasbare zoogcompressen uit?
Herbruikbare compressen bestaan net zoals wegwerp exemplaren uit meerdere lagen. De laag die op je borst ligt is gemaakt van materiaal dat goed absorbeert maar ook snel weer droogt zoals fleece of zijde. De binnenste laag is vaak gemaakt van biologisch katoen of bamboe dat juist vocht vasthoudt en de buitenste laag houdt het vocht juist tegen om lekkage te voorkomen. Deze laag is vaak gemaakt van PUL.
Tip: koop je wasbare zoogcompressen koop er dan een waszakje bij om ze bij elkaar te houden, dan raken ze niet zoek tussen de hoeslakens. Ga je starten met wasbare borstcompressen, was ze dan een paar keer van te voren voor een goede absorptie en gebruik geen wasverzachter omdat ze dan minder goed absorberen. Behandel wasbare borstcompressen met zorg en doe ze ook niet in de droger omdat ze daar eerder van slijten.
LilyPadz siliconen zoogcompressen
Graag noemen we nog even de siliconen zoogcompressen van LilyPadz. Deze absorberen niet maar zorgen voor een constante druk op de tepels waardoor het lekken minder wordt of stopt. Je kunt LilyPads overdag maar ook ’s nachts gebruiken omdat ze op je borst plakken. Ze zijn herbruikbaar, je kunt ze gewoon wassen in een sopje en na het drogen opnieuw gebruiken.
Lekschalen voor opvangen van melk
Je kunt overtollige melk ook opvangen met een lekschaal. Deze gebruik je dan in plaats van een zoogcompres. Moderne lekschalen zijn gemaakt van zachte siliconen en draag je in je beha. Het voordeel is dat je de inhoud van de schaal kunt overgieten en de opgevangen melk op een ander tijdstip kunt geven aan je baby. Daarna maak je de lekschaal schoon voor hergebruik.
Foto boven: Mushie

LiliPads herbruikbare siliconen borstcompressen

Haakaa lekschaal van siliconen