borstontsteking

Bijna iedere vrouw is er wel bang voor bij het geven van borstvoeding: een borstontsteking. Hoe wordt deze veroorzaakt, wat zijn de signalen van een dreigende ontsteking en wat kun je eraan doen?

Wat is een borstontsteking?

Een borstontsteking wordt veroorzaakt doordat de melk in de borsten niet goed doorstroomt en er restjes achterblijven. Zo kunnen er bacteriën in de melkgangetjes of in de borstklieren komen. De ontsteking ontstaat meestal na de zevende dag na de bevalling. Je kraamhulp is dan meestal net weg, let daarom goed op deze signalen: je borst wordt helemaal of plaatselijk rood, hard en pijnlijk. Je kunt binnen een paar uur overvallen worden door hoge koorts, krijgt rillingen en voelt je beroerd alsof je griep hebt. Denk je dat je een borstontsteking hebt, neem dan altijd contact op met de kraamzorg of arts!

Hoe krijg je borstontsteking

Het is mogelijk via een bacteriële infectie van buitenaf een borstontsteking op te lopen. Het risico daarop is groter als je last hebt van pijnlijke tepels of tepelkloven of als je baby last heeft van spruw. Andere oorzaken zijn: een verstopt melkkanaaltje, oververmoeid of stress. Maar ook te strak zittende beha, stuwing, en een overproductie van melk kunnen de boosdoeners zijn. Of misschien heb je je borst een keer flink gestoten of heb je een operatie gehad? Borstontsteking loop je meestal aan één kant op, heel af en toe is er sprake van twee ontstoken borsten. Vreemd maar waar: je kunt ook een borstontsteking krijgen als je geen borstvoeding geeft.

Behandeling van borstontsteking

Een borstontsteking is heel vervelend en pijnlijk, maar is wel goed te behandelen:

  1. Blijf juist nu doorgaan met borstvoeding geven! Je zult het advies krijgen om vaker te voeden.
  2. Laat de baby je borsten goed leegdrinken, leg de baby eerst aan de pijnlijke borst aan, de baby is dan het meest hongerig en zal sterker zuigen. Is dit te pijnlijk, dan kun je ook eerst de melk laten toeschieten en de baby aan de goede kant laat drinken waarna je wisselt.
  3. Masseer de pijnlijke plek naar de tepel toe tijdens het voeden als dit lukt.
  4. Je melkproductie kan wat afnemen, maar je legt vaker aan, dus maak je daar geen zorgen om.
  5. Leg voor de voeding warme kompressen op je borsten, daarmee gaan de kanaaltjes open staan en vloeit de melk beter.
  6. Is je borst leeggedronken dan kun je de borst koelen, maar niet te koud en tot het moment dat de borst weer goed aanvoelt qua temperatuur.
  7. Belangrijk: neem rust en ga naar bed! In overleg kun je paracetamol slikken of een koortsremmer en ontstekingsremmer nemen zoals Ibuprofen. Drink voldoende.
  8. Let op een goede hygiëne, zoals handen wassen, schone beha, kompressen etc.
  9. Is de koorts na 24 uur nog niet gedaald, raadpleeg dan je arts. Deze kan je dan een antibioticum kuur voorgeschreven krijgen. Deze is ongevaarlijk voor je baby. Maak de kuur helemaal af.

Homeopatie bij borstontsteking

Het homeopatische middel Phytolacca Decandra D6 schijnt te helpen bij een beginnende of aanwezige borstontsteking. Sommige vrouwen hebben baat bij koelte: dan kan een kwarkkompres helpen. Vul een schone doek of washandje met kwark en leg deze ongeveer 20 minuten op de zere plek.

Terugkerende borstontsteking

Soms komt een borstontsteking terug… dat heb je wel enorme pech. Het kan zijn dat de kuur te kort is geweest, of dat een ander type antibioticum nodig is. Zorg in ieder geval voor een goede hygiëne, voorkom dat je borsten overvol worden, ziek goed uit en neem extra rust. Laat voor de zekerheid ook je ijzergehalte even nakijken.

Verstopt melkkanaal

Als de melk niet goed kan doorstromen kun je last krijgen van een verstopt melkkanaal.  Als je last hebt van een verstopt melkkanaaltje dan kan dit een signaal zijn voor het ontstaan van een borstontsteking, dus meld dit altijd even bij je kraamverzorgster of arts. Je borst voelt pijnlijk aan en het voelt alsof er harde schijven in je borst zitten, soms zie je een rode plek, maar er is geen sprake van koorts.

Behandeling verstopt melkkanaaltje

Het is dus zaak dit euvel zo snel mogelijk te verhelpen. Een verstopping kan veroorzaakt worden door te strak zittende kleding, het overslaan van voedingen of als je je borst flink gestoten hebt. Het kan ook zijn dat je veel melk produceert, moeders met een overproductie hebben namelijk meer kans op verstoppingen en een borstontsteking.

  1. Leg regelmatig aan en zorg dat je borsten goed worden leeggedronken.
  2. Leg warme kompressen voor de voeding op je borsten om de kanaaltjes goed open te laten staan en de melk beter te laten vloeien.
  3. Begin met voeden altijd met de pijnlijke borst, deze wordt beter geleegd omdat je baby hongerig is.
  4. Masseer de pijnlijke plek richting tepel terwijl je voeding geeft.
  5. Sla geen voedingen over.

Foto: Medela