voedingsbh

Ga je borstvoeding geven na de geboorte van je kindje, dan heb je een voedingsbh nodig. Er zijn tegenwoordig gelukkig genoeg modellen en kleuren dat je dit ook helemaal in stijl kunt doen. Een voedingsbh gebruik je zo lang als je borstvoeding geeft.

Wat zijn voedingsbh’s?

Een voedingsbh is wat anders dan een zwangerschapsbh. Een voedingsbh heeft aan de voorzijde van elke schouderband een voedingsclip, waarmee je de voorzijde van de cup kunt openen voor het geven van borstvoeding.

Hoeveel voedingsbh’s heb je nodig?

Wij zouden zeggen: koop er minimaal twee. Je begint met eentje en bekijkt dan hoe deze zit en bevalt. Bevalt een bepaald model je goed, dan is het verstandig om er nog eentje te kopen. Zo kun je er een dragen en ligt de andere in de was of in de kast. Een goed zittende voedingsbh is misschien niet goedkoop, maar je draagt deze zeer intensief en dan heb je het geld er zo uit. Omdat je een voedingsbeha in de beginperiode ook ’s nachts draagt, kun je overwegen om er een bij te kopen die gemaakt is van heel zacht materiaal, zonder beugels of clips, die borstcompressen op hun plek houden en waarbij je de cups kunt wegschuiven voor het geven van borstvoeding.

Welke voedingsbh zit prettig?

Dat is echt een persoonlijke keuze! Niet alle borsten zijn hetzelfde. Dus is het een kwestie van verschillende merken en modellen uitproberen. Er is veel keuze: van modellen gemaakt van glad materiaal die je ook onder strakkere kleding kunt dragen tot modellen met kant. Ze zijn er in wit, zwart en nude tinten, maar ook in rood, lila, blauw, roze…

Waar let je op bij het kopen van een goede voedingsbh?

Let bij het kopen van een goede voedingsbh op het volgende: zijn de schouderbanden verstelbaar en zijn ze breed genoeg? Door het groeiende melkklierweefsel worden je borsten zwaarder en heb je echt goede ondersteuning nodig. Met een goede voedingsbh kun je het risico op striae helpen voorkomen! Let er verder op dat er geen scherpe naden in de cups zitten, deze kunnen je gevoelige borstweefsel flink irriteren. Controleer de clips: kun je deze makkelijk met een hand openen? Dat is wel zo prettig als je de baby met de andere hand vasthoudt. Kijk ook goed naar het materiaal: is het comfortabel (je draagt deze soms ook ’s nachts!), passen borstkompressen er goed in? Controleer tenslotte ook of je de bh makkelijk kunt wassen.

Wanneer kun je het beste een voedingsbh kopen?

Sommige vrouwen dragen de voedingsbeha ook in de laatste maanden van hun zwangerschap in plaats van een zwangerschapsbh. Het is verstandig te wachten met het kopen van een voedingsbeha tot zeker de achtste maand van je zwangerschap. Nog beter is het om te wachten tot na de bevalling. Je weet van tevoren namelijk niet hoe je borsten gaan groeien (denk aan stuwing!) en welke maat voedingsbh je nodig hebt, dat kan wel eens een maatje groter zijn!

Wanneer doe je een voedingsbh aan?

Als je borstvoeding geeft draag je een voedingsbh de hele dag door, ook ‘s nachts! Met een voedingsbh blijven de zoogcompressen netjes op hun plek overdag en ’s nachts. Voor de nacht kun je eventueel ook een ander exemplaar voedingsbh kopen, die zachter aanvoelt en waarvan je de cups kunt wegschuiven voor het geven van borstvoeding. Deze nachtbh’s geven helaas niet veel ondersteuning.

Is een voedingsbh noodzakelijk?

Het kopen van een voedingsbh is echt nodig. Hoe moet je anders je baby de borst geven? Dan zou je steeds je beha uit moeten trekken, of een van de cups naar beneden moeten trekken om een borst vrij te maken. Grote kans dat deze jouw borst dan afknelt en je baby niet goed kan aanhappen met kans op tepelkloven.

Voedingsbeha’s voor grote cupmaten

Voor vrouwen met grotere borsten zijn er tegenwoordig speciale bh’s op de markt die ervoor zorgen dat je borsten in positie blijven als je de cups opent. Ook is er een deel van de borsten bedekt zodat je niet hoeft te hannesen met sjaals of doeken. Dat is belangrijk omdat je baby voor borstvoeding goed moet aanhappen om tepelkloven te helpen voorkomen.

Voedingsbh met en zonder beugel

Een beugel zorgt voor goede support, en dat is vooral fijn als je wat grotere borsten hebt. Vroeger hadden voedingsbh’s geen beugel omdat de metalen beugels je borstweefsel zouden kunnen beschadigen. Bij het intensief dragen prikte de beugel dan door de stof heen. Tegenwoordig zijn de beugels van goede voedingsbh’s helemaal veilig. Wil je het zekere voor het onzekere nemen dan kun je ook kiezen voor een voedingsbh met een gelbeugel. Deze zijn helemaal veilig te dragen en er komt geen druk op het melkklierweefsel te staan.

Waar kun je een voedingsbh kopen?

Een goede voedingsbh koop je in lingeriewinkels, winkels die gespecialiseerd zijn in zwangerschapsmode of bij grotere babyspeciaalzaken met een afdeling voor zwangerschapslingerie. Het is verstandig om dit in een fysieke winkel te doen zodat je advies kunt vragen over verschillende merken en modellen. Online kopen is alleen handig als je precies weet welk model en maat je wenst.

Lees meer over zwangerschapbh en het gebruik van een buikband
Afbeelding: Anita maternity