
Als je zwanger bent en je buik steeds groter en zwaarder wordt, kun je last krijgen van lage rugpijn, bandenpijn en bekkenpijn. Dan kan een ondersteunende buikband verlichting geven. Er zijn verschillende modellen buikbanden, hieronder bespreken we verschillende modellen en hoe je ze het beste kunt gebruiken.
Welke buikbanden zijn er
Een buikband wordt ook wel bekkenband of zwangerschapsriem genoemd. Er zijn 3 type buikbanden verkrijgbaar. Er zijn buikbanden gemaakt van tricot stof die je over je kleding draagt. Dit type buikbanden ziet er leuk uit en je accentueert je buik ermee, maar ze bieden nauwelijks steun. Heb je echt behoefte aan meer steun omdat je klachten hebt, dan kun je voor een ondersteunende buikband kiezen. Nog een stapje verder in de ondersteuning zijn de bekkenbanden of braces. Door de sluitriem stevig aan te snoeren worden de bekkengewrichten tegen elkaar aangedrukt en worden je bekkenspieren ontlast. Deze banden behandelen we hier niet en we adviseren je om deze bekkenbanden niet zomaar te gebruiken, maar altijd een deskundige te raadplegen zoals een bekkenfysiotherapeut.
Wat is een ondersteunende buikband?
Een ondersteunende buikband is een brede band van stevig elastisch materiaal die je onder je groeiende buik draagt. Er zijn ook banden die gecombineerd zijn met een inzetstuk van rekbaar materiaal die je over de buik draagt. Deze buikband helpt je groter en zwaarder wordende buik te ondersteunen en de band geeft verlichting bij vermoeide spieren in je onderrug, bandenpijn of harde buiken. Vooral in de laatste maanden van de zwangerschap of als je een tweeling krijgt, kun je meer klachten krijgen. Een buikband heeft een breed vlak van klittenband. Je sluit de band op het klittenbandvlak op de stand die voor jou het meest comfortabel is en ondersteuning biedt. De buikband groeit dus met je buik mee. Een goede buikband is verkrijgbaar in verschillende maten van XS tot en met XL, je koopt deze in je gewone kledingmaat.
Waar is een buikband tijdens zwangerschap voor?
Als je zwanger bent, wordt je buik iedere maand een stukje groter en zwaarder. Sommige vrouwen hebben geen klachten, maar er zijn ook vrouwen die last krijgen van rugpijn, bandenpijn of bekkenpijn. Rugpijn of pijn in het bekken kan veroorzaakt worden doordat je lichaam de zwaarte van je groeiende buik probeert te compenseren. In dat geval kan een buikband voor de zwangerschap verlichting geven, dat is fijn als je bijvoorbeeld veel moet staan, gaat sporten of ver moet lopen.
Hoe moet je een buikband dragen
Je draagt een ondersteunende buikband over je ondergoed en onder je kleding. Een decoratieve buikband (die niet veel steun biedt maar er wel leuk uitziet) draag je over de kleding.
Wanneer buikband dragen zwangerschap
Heb je klachten zoals bekkenpijn en rugpijn, dan kun je vanaf 5 tot 6 maanden zwangerschap een buikband gaan dragen. Het is verstandig om de buikband niet de hele dag te dragen, maar alleen als dat nodig is, bijvoorbeeld alleen als je veel moet staan, lopen of gaat sporten. Draag geen buikband als je rust in bed of liggend op de bank. Het is niet de bedoeling dat je afhankelijk wordt van een buikband. Draag je een buikband heel intensief, dan kunnen je rug- en buikspieren flink verslappen terwijl je ze juist nodig hebt in je zwangerschap en voor de bevalling!
Veel rugpijn of bekkenpijn
Een buikband kan verlichting geven maar is geen wondermiddel. Ervaar je veel klachten raadpleeg dan een deskundige zoals een bekkenfysiotherapeut. Je klachten kunnen namelijk ook door andere dingen komen zoals een verkeerde houding en het gebruik van je spieren. Deskundigen kunnen je helpen met het geven van oefeningen om bepaalde spieren te trainen die je bekken ondersteunen.
Waar kun je een buikband kopen?
Je kunt een buikband kopen bij winkels die zwangerschapslingerie verkopen en babyspeciaalzaken. Wil je graag advies dan kun je het beste bij een fysieke winkel kopen en niet online. Let bij het kopen op het volgende: is de band stevig en toch rekbaar genoeg? Neem liever geen tweedehands band over tenzij deze nauwelijks is gebruikt, door het vele dragen kan de rek uit het elastiek zijn gegaan.
Welke buikband na bevalling
Voor extra support kun je sommige buikbanden ook na de bevalling dragen. Heb je een keizersnede gehad of wil je wat extra’s doen om weer in vorm te komen? Naast buikbanden zijn er nog andere hulpmiddelen verkrijgbaar zoals steunslips, pantyslips of shapewear. Informeer hiernaar in de winkel!
Afbeelding: Anita Maternity
Lees meer over lingerie: zwangerschapsbh en voedingsbh