Met deze fraai geïllustreerde zwangerschapskalender kun je van week tot week goed zien hoe je baby groeit en hoe je lichaam verandert tijdens de zwangerschap. We hebben deze opgedeeld in 4 perioden, hier vind je week 31 tot 40. Verder vind je in deze zwangerschapskalender praktische tips en handige informatie voor de hele zwangerschapsperiode, van het vasthouden van vocht, oefeningen voor het trainen van je bekkenbodemspieren, onverklaarbare trek in chocola of augurken tot en met het aanvragen van kraamzorg. Kijk hier voor je zwangerschap in Week 0-10, Week 11-20, en Week 21-30.
31 weken zwanger: afweerstoffen beschermen je baby
De laatste drie maanden van de zwangerschap geef je je baby via de placenta veel afweerstoffen mee. Daarmee is de baby de eerste maanden na de geboorte goed beschermd tegen ziektes. Na zes maanden verdwijnen deze afweerstoffen weer, dan is je kindje meestal gezond genoeg om zichzelf tegen infecties te beschermen.
Het hoofdje van je baby is nu goed gegroeid. De afstand tussen de slapen meet zo’n acht centimeter. De hersenen van je baby groeien nog verder door, ook na de geboorte. Om daarvoor ruimte te maken zitten de vijf schedeldelen nog niet aan elkaar vast. De tussengelegen delen heten fontanellen. Door deze naden en fontanellen is het mogelijk dat de schedel zich aan het nauwe geboortekanaal aanpast; ze schuiven dan een beetje over elkaar heen.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
Door de groei van je kindje komen je zenuwbanen en bloedbanen soms een beetje in de verdrukking. De gevolgen hiervan zijn tintelende vingers en kramp in je benen. Leg je benen omhoog wanneer dat kan en slaap met een kussen of voedingskussen onder je knieholtes. Je kunt ook last krijgen van een benauwd gevoel. Dit komt waarschijnlijk doordat de bovenzijde van je baarmoeder tegen je ribbenboog drukt. Daalt je baby straks in, dan verdwijnt dit gevoel weer.
Tip: let op je voeding
Gemiddeld kom je 14 kilo aan tijdens je zwangerschap. Als je daar ver boven zit, dan eet je waarschijnlijk te veel of te vet. Als je teveel aankomt is dat niet goed voor je bloeddruk en gewrichten en je loopt meer kans op spataderen. Ook moet je er straks voor zorgen dat je die kilo’s er weer kwijtraakt… Daarom kun je beter je voeding een beetje in de gaten houden.

32 weken zwanger: bijna klaar voor de bevalling
Je baby meet nu 40 centimeter en weegt tussen de 1500 en 1800 gram. Daarmee is alle ruimte in je baarmoeder opgevuld. Je baby gaat nu zijn definitieve positie innemen al kan hij of zij zich nog omdraaien tot de 34e week. Veel kinderen liggen eerst in een stuit: niet met het hoofdje maar met de beentjes in het onderste gedeelte van de baarmoeder maar kiezen er later toch voor om te draaien. 97% van alle kinderen wordt met een hoofdligging geboren. De 2-3% stuitliggertjes worden bij voorkeur meestal in het ziekenhuis geboren vanwege de risico’s. Een half procent baby’s ligt helemaal dwars in de baarmoeder. Als het niet meer lukt om de baby te draaien wordt dit een ziekenhuisbevalling en meestal een keizersnede.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
Raar maar waar; zwangere vrouwen kunnen flink snurken! Dit komt doordat de slijmvliezen in je neus licht opgezwollen zijn waardoor je minder lucht naar binnen kunt ademen. Als je op je zij ligt wordt het snurken minder en voorkom je tegelijk dat je baarmoeder op je ingewanden drukt.
Tip: angst voor de bevalling?
Als de bevallingsdatum nadert kun je angst krijgen voor de bevalling. Pijn en een mogelijke medische ingreep zijn nu ook niet iets om naar uit te kijken. Het probleem is ook dat je bij de bevalling niet weet wat je te wachten staat. Angsten zijn heel begrijpelijk en je hoeft je niet flink te houden. Bespreek je angsten en mogelijkheden voor pijnbestrijding bij de bevalling met je partner en verloskundige. Gelukkig beginnen bevallingspijnen altijd met oefenweeën zodat je kunt wennen aan het idee. In een later stadium worden ze krachtiger en heftiger. Maar met hulp en goede ademhalingstechnieken kun je deze vaak goed onder controle houden.

33 weken zwanger: je baby droomt
Je baby slaapt nog steeds veel, maar zijn ogen bewegen wel vergelijkbaar als in de REM slaap. In deze slaapfase wordt veel gedroomd dus hopelijk heeft jouw baby ook veel zoete dromen! In wakkere toestand kan je baby volop geluiden horen zoals het suizen van je bloedvaten, het kloppen van je hart en het geluid van je stem. Het lukt je baby nu ook om deze geluiden te herkennen en te onderscheiden want er worden nu miljarden verbindingen in de hersenen aangelegd.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
Als je je nu inspant merk je dat je lichaam begint te protesteren. Bukken wordt lastig met je dikke buik net als opstaan uit een stoel. Je bent sneller moe, na inspanning snel buiten adem zijn en je kunt last krijgen van hartkloppingen. Je lichaam legt je beperkingen op en je zult er aan moeten toegeven. Bedenk dat je je baby nu nog heerlijk bij je draagt en geniet ervan. Als je baby geboren is, is er nog meer werk aan de winkel!
Tip: babyshower!
Een babyshower is een verrassingsfeestje voor de aanstaande moeder en haar ongeboren baby. Meestal wordt een babyshower rond de 30e week van de zwangerschap georganiseerd door een vriendin, zus of collega. Een babyshower is echt een vrouwenaangelegenheid waarbij moeder, schoonmoeder, zussen, schoonzussen, vriendinnen, tantes en nichten worden uitgenodigd. Tijdens de babyshower wordt de aanstaande mama verwend met leuke cadeautjes en lekkernijen.

34 weken zwanger: kraakbeen worden botjes
Je baby blijft beetje bij beetje kraakbeen omzetten in botjes. Het kan zijn dat hij of zij daarvoor kalk aan jouw lichaam onttrekt. Je baby is nu ongeveer 42,5 centimeter lang en weegt 2250 gram. Het echte haar van je kindje wordt langer en dikker.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
Vanaf deze week zou je zwangerschapsverlof in kunnen gaan. Je mag naar keuze vier tot zes weken voor de bevalling stoppen met werken. Het is niet verkeerd om eerder dan vier weken te stoppen met werken, de periode tot je bevalling is anders erg kort en veel baby’s maken nog een groeispurt op het moment dat je meer rust neemt.
Tip: slapen op je zij is beter
Slapen wordt steeds lastiger, op je rug drukt het gewicht teveel op je longen en buikslapers hebben het allang opgegeven. Op je zij slapen blijkt nu het enige alternatief. Een voedingskussen of een kussentje hier en daar kan het allemaal net even wat comfortabeler maken.

35 weken zwanger: huidsmeer laat los
Je baby is nu 44 centimeter lang en weegt zo’n 2250 gram. In deze maand vormt je baby geheugenbeelden. Bekende muziekjes en geluiden zal je baby na de geboorte herkennen. Kleine stukjes huidsmeer of vernix laten los van de huid en komt in het vruchtwater terecht. Je baby slikt steeds slokjes vruchtwater in, daarmee wordt het darmstelsel getraind. Deze afvalstoffen worden na de geboorte in de vorm van de eerste ontlasting, meconium genaamd en bestaande uit een zwarte, teerachtige ontlasting, uitgepoept. Komt het meconium in het vruchtwater terecht, dan kleurt het vruchtwater groen, een teken dat je baby het benauwd heeft en snel geboren moet worden. Met 35 weken zwangerschap lukt het je baby goed te slikken, te zuigen, adem te halen en te coördineren. Je kindje legt een speciale vorm van glucose aan in organen zoals lever, hart en nieren maar ook in de spieren. Dit reservevoorraadje heeft je baby nodig tijdens de geboorte omdat hij dan veel minder zuurstof tot zich kan nemen.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
Als je gevoelens van twijfel, onzekerheid of angst voor pijn hebt, kun je last krijgen van angstige dromen, dat is echter gewoon een manier om alle emoties te verwerken. Ook kun je vanaf deze week al oefenweeën voelen. Deze voelen aan als een harde buik maar houden iets langer aan. Echte weeën komen om de drie tot vijf minuten en duren ongeveer 1,5 minuut.

36 weken zwanger: indalen baby
Je baby’s hoofdje is nu als het goed is, in het bekken ingedaald. Het koppie van je kindje is helemaal gevormd met goed gevulde wangen en krachtige spieren om straks goed te kunnen zuigen. Je kindje haalt snel en oppervlakkig adem. Als het goed is zijn de zaadballetjes ingedaald en anders kan dit na de geboorte nog gebeuren.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
Acht tot vier weken voor de bevalling kun je last krijgen van indalingsweeën. Dit komt omdat je kindje dieper in je bekken komt te liggen. Meestal heb je daar alleen last van bij je eerste zwangerschap.
Tip: regel de laatste dingetjes
Het is nu zaak om de laatste dingen te regelen. Leen klossen bij de Thuiszorg of gebruik bierkratjes om je bed te verhogen. Dat spaart de rug van je kraamhulp en verloskundige maar is ook prettig voor jezelf. Heb je het kraampakket al van je verzekeraar ontvangen? Koop er anders zelf eentje bij drogist of apotheek.

37 weken zwanger: weinig ruimte in je buik
Je hoeft niet te schrikken als je je baby minder voelt bewegen; er is gewoon niet zoveel ruimte meer. Maak je je toch ongerust, meldt het dan bij je verloskundige. Je baby weegt nu ongeveer 2,7 kilogram. Je baby drinkt vruchtwater en plast urine. Gelukkig wordt het vruchtwater om de paar uur ververst!
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
Deze laatste maanden van je zwangerschap staan vaak in het teken van veel kwaaltjes. Brandend maagzuur is zo’n kwaaltje. Dit komt omdat je maag en darmen behoorlijk in de verdrukking zijn gekomen. Kijk uit met vet en te gekruid eten, koffie, sinaasappelsap en koolzuurhoudende dranken. Neem liever kleinere porties verdeeld over de dag. Wat ook kan helpen: een beetje melk drinken of wat vla eten.
Tip: zelf babydoekjes maken
Leuk klusje voor straks; babydoekjes maken! Meng 2 theelepels vloeibare babyzeep met 2 theelepels babyolie met 5 dl heet water. Stop hier in tweeën geknipte papieren handdoekjes van een rol bij en sluit de luchtdicht afgesloten doos goed af. Door deze zelf te maken bespaar je geld, kies je zelf de ingrediënten die geen allergische reacties opleveren en het is leuk om te doen!

38 weken zwanger: belangrijke navelstreng
De navelstreng van je baby is wel anderhalf tot twee centimeter dik en 60 centimeter lang. Er lopen drie bloedvaten doorheen voor de toevoer van zuurstofrijk bloed, voeding en de afvoer van afvalstoffen. Na de geboorte van de baby wordt even gewacht met het doorknippen van de navelstreng en niet voor niets: je baby krijgt zo nog wat zuurstof toegediend. Pas bij de eerste ademhaling pompt je baby’s hartje zuurstof naar de longetjes en houdt de bloedcirculatie via de placenta en navelstreng op. Je baby komt nu nog maar 20- tot 30 gram per dag aan voor een extra vetlaagje waarmee je baby zijn lichaam op temperatuur kan houden. Hiermee bouwt je baby een reserve op voor na de geboorte en dat is handig omdat je kindje nog moet wennen aan borstvoeding of flesvoeding.
Tip: aandacht voor je voeten
Je voeten hebben het tijdens je zwangerschap zwaar te verduren. Soms is het nodig om wijdere schoenen te dragen omdat je voeten zo opgezwollen zijn. Leg daarom waar het maar kan je benen en voeten even omhoog en drink veel water. Door je bolle buik is het ook lastig om je voeten goed te verzorgen. Daarom is een bezoekje aan de pedicure, liefst met voetenmassage en inclusief teennagels lakken, een feestje. Dan heb je straks in je kraambed in ieder geval mooi verzorgde voeten!

39 weken zwanger: klaar voor de start
Je baby ligt nu met zijn hoofdje voor de baarmoedermond. Aan het vruchtwater is straks te zien of de baby op de juiste tijd geboren wordt. Kraakhelder vruchtwater zonder vlokjes huidsmeer betekent: te vroeg geboren. Helder vruchtwater met vlokjes betekent: op tijd en bij melkwit vruchtwater waarin alle vlokjes zijn opgelost is de baby laat geboren. Baby’s die later dan 40 weken worden geboren hebben geen huidsmeer meer, een beetje uitgedroogde handjes en voetjes met langere nageltjes. Als de baby nog niet is geboren, functioneert de lever anders dan na de geboorte. Zo breekt de lever de stof bilirubine af, een stof die giftig is voor het lichaam. Als je baby straks geboren is en er geel uitziet, duidt dit op te hoge hoeveelheden bilirubine. Grote hoeveelheden bilirubine kunnen worden afgebroken door je baby in het zonlicht te slapen te leggen (achter glas) of onder een blauwe lamp. Heel zelden is soms een bloedtransfusie noodzakelijk.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
Hoe lang zal de bevalling duren? Tja dat is moeilijk te voorspellen en iedere bevalling is anders. Word je voor het eerst moeder dan is de gemiddelde duur van de bevalling vanaf het moment dat je weeën krijgt tot volledige uitsluiting 10 tot 14 uur. Mag je persen, dat is de tweede fase van je bevalling, dan duurt dit gemiddeld 1 tot 2 uur. De derde fase, de fase nadat je baby geboren is totdat de placenta eruit is gekomen, duurt normaal zo’n 15 tot 30 minuten.

40 weken zwanger: de bevalling
Dit is officieel het moment dat de baby mag worden geboren. Maar een bevalling kan ook daarvoor of erna plaatsvinden! Geen enkele bevalling is hetzelfde. De bevalling kan beginnen met het verliezen van de slijmprop die de baarmoedermond heeft afgesloten of met het breken van je vliezen. Vanaf het moment dat de vliezen zijn gebroken moet de bevalling snel plaats vinden vanwege infectiegevaar.
Meestal begint de bevalling met weeën. De bevalling zelf bestaat uit de ontsluiting, de overgangsfase en het persen. De persweeën zijn voor je baby niet prettig: het hartje gaat sneller kloppen en de zuurstoftoediening komt in het gedrang waardoor je baby zich wat duizelig kan voelen. Na de bevalling kan de baby zich weer vrij bewegen en ademen! Direct na de geboorte checkt de verloskundige of gynaecoloog je baby met de APGAR test. Je baby wordt nagekeken op spierspanning, hartslag, de reactie op prikkels, de kleur van de huid en de ademhaling. De maximale score is 10 punten, voor elk van de onderdelen 2 punten.
Tip: stel je open voor alles
Van te voren is nooit te zeggen hoe een bevalling zal verlopen. Je kunt je er nog zo goed op voorbereiden, soms loopt het gewoon anders. Daarom is het verstandig je niet al te druk te maken voor de bevalling en probeer de dingen te nemen zoals ze komen.
Kijk hier voor je zwangerschap in Week 0-10, Week 11-20, en Week 21-30.
Illustraties: Copyright BabyWereld
