
Dit uit Amerika overgewaaide feestje is inmiddels flink ingeburgerd in ons land: een babyshower! Een babyshower is een beetje vergelijkbaar met het bij ons bekende kraamfeest maar is toch wezenlijk anders omdat dit feestje gegeven wordt als de baby nog niet geboren is. Hieronder tips voor een strak georganiseerd feestje.
Waarom worden babyshowers gehouden?
Bij een babyshower is het de bedoeling om de aanstaande moeder te verrassen. Van oudsher was dit een goed moment om de mama in spe wat babyspullen te geven die aanstaande ouders nodig hebben voor de verzorging van hun baby. Deze gedachte is inmiddels achterhaald, zeker als je als je al die voorbeelden van uitbundige feestjes en luxe cadeautjes ziet! Zo duur en luxe hoeft een babyshower gelukkig beslist niet te zijn.
Wanneer geef je een babyshower?
Zo tussen de 30e en 35e week van de zwangerschap wordt een babyshower gegeven. Dat is de periode dat de aanstaande moeder zich goed voelt; de meeste klachten van de zwangerschap zijn voorbij en de dikke buik zit nog niet te veel in de weg. Als bekend is of het om een jongetje of meisje gaat is dat natuurlijk weer leuk voor de versiering (roze of blauw) en het geven van cadeautjes.
Wie organiseert een babyshower?
Het is handig als een goede vriendin, of zus of moeder dit feestje voor de zwangere organiseert. In ieder geval iemand die dicht bij de aanstaande moeder staat en weet wat ze wel en niet leuk vindt om te krijgen.
Wie nodig je uit op een babyshower?
Op een babyshower zijn vriendinnen, zussen en moeders van de aanstaande mama welkom. Over het algemeen komen er alleen vrouwen.
Waar kun je het beste een babyshower houden?
Een babyshower wordt meestal in het huis van de zwangere gegeven maar dat is geen must. Het is ook mogelijk een klein zaaltje af te huren bijvoorbeeld waar je eventueel gebruik kunt maken van de catering. Een slimme zet, want dan hoeft er straks niets te worden opgeruimd, maar het kost natuurlijk wel meer dan een feestje thuis.
Hoe ga je een babyshower organiseren?
Zorg voor een verrassingseffect, dus probeer het feestje voor de aanstaande moeder geheim te houden! Houdt de aanstaande moeder niet van verrassingen, kondig het dan liever van te voren aan. Verzamel de adressen van directe familie en vriendinnen van het feestvarken, prik een datum en tijd en verstuur een originele uitnodiging per post of email. Het is niet vreemd om een kleine bijdrage in de kosten te vragen voor het organiseren voor deze babyshower voor versiering, cadeaus en prijzen maar kondig dit dan tijdig aan, dus voor of in de uitnodiging.
Zorg voor leuke versiering zoals bekertjes, servetten, ballonnen en slingers als je het geslacht van het kindje weet, kun je de versiering daarin aanpassen. Of kies een speciaal thema dat bij de zwangere past. Er is veel kant en klaar via internet verkrijgbaar. Wil je kosten besparen: een boel versieringen kun je zelf maken!
Hapjes en drankjes voor de babyshower
Geen feest zonder lekkere hapjes en drankjes. Is het geslacht van de baby bekend dan is het een goed idee om daarbij een link te maken naar het geslacht van de baby. Dus een roze of blauwe geglazuurde taart of cupcakes, blauw of roze gekleurd alcoholvrij welkomstdrankje etc. Maar je kunt ook denken aan andere lekkernijen die je bij een high-tea serveert zoals spekjes in roze of blauw, (mini) tompoucen, roze koeken, roze of blauwe flikken, of kies voor lange vingers, soesjes of mini stroopwafels gedoopt in glazuur en daarna in roze of blauwe muisjes. Meer lezen over beschuit met muisjes en alternatieven. Weet je het geslacht van de baby niet, kies dan voor genderneutrale kleuren zoals groen, geel, zilver of goud.
Naast zoetigheden kun je ook hartige hapjes presenteren, zoals een knackworstje in een stukje bladerdeeg (symbool voor: een ‘baby in een dekentje’), een quiche, stukjes fruit op een prikker, stukjes komkommer en wortel, snacktomaatjes.
Er zijn diverse bedrijven waar je hapjes kunt bestellen, maar je kunt ze natuurlijk ook zelf maken. Of vraag alle gasten of ze iets mee willen nemen; een kleine moeite voor elke gast en je betrekt je gasten tegelijk meer bij het feestje. Dan kun jij je als organisator op andere zaken richten.
Babyshower spelletjes en activiteiten
Tussen het kletsen door en het gezellig samenzijn is het een goed idee om een paar spelletjes te spelen. Regel een paar grappige, kleine prijsjes voor de winnaar van elk spel. Ook het geven van de cadeautjes aan de zwangere kun je in de vorm van een spelletje doen. Hieronder noemen we wat favoriete spellen:
1. Omvang schatten van de babybuik
Laat iedereen op een kaartje schrijven hoeveel cm omvang ze denken dat de babybuik van de aanstaande mama groot is. Daarna wordt de buik met een meetlint opgemeten, degene die er het dichtste bij zit heeft gewonnen!
2. Babyfoto raden
Laat alle gasten een babyfoto van zichzelf meenemen en zet deze vast op een prikbord of hang ze aan een waslijntje. De aanstaande moeder moet raden ‘wie wie’ is en kan hiermee punten verdienen, of ze mag een cadeau uitpakken als ze goed raadt.
3. Rompertjes of slabbetjes versieren
Koop voor elke gast een wit rompertje of slabbetje bij Zeeman of Hema, textielverf of textielstiften. Een leuke tijdvullende crea-bea invulling voor iedereen. Na afloop krijgt de aanstaande moeder de rompertjes of slabben natuurlijk mee naar huis.
4. Babyshower quiz
Organiseer een quiz! Verwerk hierin vragen die te maken hebben met bijzondere weetjes over de zwangerschap en babytijd, maar je kunt er ook een financiële quiz van maken met meerkeuzen antwoorden: wat kost een kinderwagen gemiddeld, een wipstoeltje, een jaar lang luiers? etc.
5. Babyvoeding proeven
Koop een paar potjes babyvoeding en plak de etiketten af. Nu mag iedereen een hapje proeven en raden wat er in het potje zit. Degene met de meeste punten krijgt een prijsje. Of laat alleen de aanstaande mama proeven en als ze goed raadt, mag ze een cadeau uitpakken.
6. Babyshower 30 seconds spel
Maak kaartjes en zet daarop bijvoorbeeld 5 begrippen die te maken hebben met zwangerschap en de babytijd. Deze begrippen moet degene die het kaartje getrokken heeft zo snel mogelijk uitleggen aan de andere gasten zonder daarbij de begrippen te noemen. Kijk wie de meeste woorden raadt binnen de 30 seconds!
7. Voorspellingen doen
Geef alle gasten een voorspelkaart met vragen die de gasten moeten invullen. Denk aan: hoe de baby zal heten, wordt het een jongetje of meisje? hoe veel zal de baby na de geboorte wegen? Hoe lang zal de baby zijn? Welke kleur haar het zal hebben? Stop de kaartjes daarna in een mooi versierd doosje en geef dit aan de aanstaande mama. Zij kan straks kan kijken wie de beste voorspellingen heeft gedaan!
8. Kinderliedjes raden
Speel een stukje van een kinderliedje af, of noem een regel uit het lied. Laat de gasten raden om welk liedje het gaat.
9. Producten voelen
Stop een paar echte baby items in een stoffen, dichte zak zoals een speen, speenkoord, luier, tuitbeker, borstkompres, bijtring, rammelaar, slab etc. Daarna mag iedereen de producten met één hand voelen en opschrijven welke items ze denken dat er in de zak zitten.
10. Baby Bingo
Geef iedere gast een bingokaart. Elke gast schrijft in elk vakje een cadeautje op waarvan ze verwacht dat de zwangere dit zal krijgen. Wordt er een cadeau geopend die op de bingokaart staat, dan kan het worden afgestreept. Wie heeft de eerste 5 of 6 kruisjes?
Tips voor de organisatie van een babyshower:
Als jij de organisatie op je neemt vraag dan iemand anders om foto’s of filmpjes te maken als herinnering. Nog leuker is het als deze persoon bereid is om een digitaal fotoboekje te maken, dat is dan gelijk een cadeautje! Er zijn ook grappige photobooth props te koop in verschillende feestelijke kleuren.
Hou het feestje op een dagdeel, dus een ochtend of middag of een avondje, dat is meer dan genoeg voor de zwangere.
Misschien is het een leuk idee om een kleine attentie aan alle gasten te geven als dank voor hun komst. Is het budget geen issue dan kun je zelfs overwegen een leuk gevulde goodybag te geven.
Wat zijn leuke cadeautjes om te geven?
In Noord- en Zuid-Amerika is het gebruikelijk om geld te geven maar dan wel leuk verpakt zoals een zelfgemaakte luiertaart. Bij ons is het meer gebruikelijk om leuke en praktische cadeautjes te geven. Misschien vind je het moeilijk om een babyshower cadeau te verzinnen, daarom hierbij wat ideeën:
- Babykleding zoals mooi babyrompertje, boxpakje, een eerste zwempakje of zwembroekje, pyjamaatje of leren slofjes.
- Praktische cadeautjes zoals een babyfoon, wipstoeltje, keukenmachine voor het maken van babyvoeding, handige reisdeken, heerlijk voedingskussen of mooie verzorgingstas die de moeder ook na de babytijd nog kan gebruiken. Deze kun je dan gezamenlijk geven.
- Een mooi bewaarartikel voor later zoals een zilveren spaarpot, fotoalbum voor het toekomstige kindje, bestekje, mooi boek of mooie handdoek al dan niet gepersonaliseerd.
- Ook handig: cadeaubonnen voor het kopen van babyspullen van een babywinkel. Maar ook een tegoedbon voor het maken van een familie- of babyfoto is een goede zet. Minder chic maar wel superpraktisch is een tegoedbon of geld voor het kopen van luiers of babyvoeding.
- Kom je er dan nog niet uit kijk dan beslist even op onze lijst originele kraamcadeautjes, daar vind je beslist een origineel cadeautje!
- Of denk aan een verwencadeautje voor de aanstaande mama, zoals een tijdelijk abonnement op een tijdschrift, een lekker geurtje, douchegel etc.