onderweg slider

Het is niet je meest goedkope aanschaf, maar wel een onmisbare: de kinderwagen. Voor welk model ga jij? Ga je je oriënteren in de winkel of op internet, dan duizelt het je vast bij het zien van al die geweldige kinderwagens. Driewielers, vierwielers, travelsystemen in compact of robuust formaat, met een lief, stoer, trendy, stijlvol of klassiek uiterlijk. De kinderwagen die je kiest zegt zeker wat over jezelf! En je boft dat je in Nederland woont omdat we veel eigen merken hebben waar ze in het buitenland jaloers op zijn. Denk maar aan topmerken zoals Mutsy, Quinny, Easy Walker, Bugaboo en Joolz!

Welke kinderwagen kiezen?

De meeste kinderwagens zijn combimodellen: ze hebben een frame waarop je zowel een reiswieg als een wandelwagenzitje kunt bevestigen. Dat maakt deze kinderwagens geschikt om ze langere tijd (ongeveer tot vier jaar) te gebruiken. De eerste zes tot negen maanden ligt je baby in het reiswiegje. Als je kindje goed kan zitten, verruil je de wieg voor het wandelwagenzitje. Je kunt kiezen uit een driewieler, een vierwieler, een hoge kinderwagen of een travelsysteem. We leggen ze graag even kort uit:

Soorten kinderwagens

De driewieler werd in de jaren 90 geïntroduceerd als een sportieve kinderwagen met een wendbaar voorwiel, sportief uiterlijk, snel op te vouwen mechanisme en hip gekleurde zittingen. Het werd een rage! Inmiddels hebben de vierwielers de driewielers qua populariteit weer ingehaald. Want vierwielers anno nu zijn ook uitgerust met handige zwenkwielen, zijn compact op te vouwen, hebben een sportief of fashionable uiterlijk en bieden daarnaast de grote voordelen waar vierwielers om bekend staan: stabiliteit en comfort.

Bij een hoge kinderwagen – denk aan Stokke Xplory of Joolz – zit of ligt je kindje hoog in de wieg- of wandelwageninzet en dat heeft voordelen: een beter uitzicht, boven de uitlaatgassen en nieuwsgierige honden en je schuift de kinderwagen zo aan tafel op bijvoorbeeld een terras. Bovendien belast je je rug minder en heb je beter contact met je kind.

Travelsysteem

Koop je een travelsysteem, dan koop je een kinderwagen met reiswieg, wandelwageninzet en een autostoel die je met adapters op het frame kunt bevestigen, ineen. Travelsystemen worden veel verkocht in Zuid-Europa, maar wij Nederlanders blijken toch een voorkeur te hebben voor een frame én een reiswieg en bepalen liever zelf welk merk autostoel we daarnaast willen hebben. Toch kan een travelsysteem door zijn compactheid grote dienst bewijzen als je in een stadse omgeving woont. Verwar een travelsysteem niet met een buggy, al zijn er tegenwoordig buggy’s te koop die zoveel comfort en accessoires bieden dat ze met recht ‘minikinderwagens’ worden genoemd!

Is een kinderwagen nodig?

Bepalend voor je keuze is je eigen reisgedrag. Dus ga goed bij jezelf na: ben je veel onderweg in de auto, bus of trein en woon je niet op de begane grond? Kies dan een lichtgewicht wagen die je snel, makkelijk en compact in kunt klappen. Hou je van lange wandelingen en denk je veel boodschappen te gaan doen met de kinderwagen, dan is een robuuster model veel geschikter voor jou!

Deze tips helpen bij de aankoop van een vierwieler

Waar moet je nu op letten als je een kinderwagen gaat kopen? Je begint met oriëntatie, in de winkel en op internet. Bedenk dat je in een winkel met goed verkooppersoneel meestal prima advies en demonstraties kunt krijgen en dat ze je kunnen wijzen ze op de positieve en minder positieve punten van elk merk. Het is geen broodje wat je koopt dus neem de tijd voor deze grote aanschaf om teleurstellingen te voorkomen.

1. Probeer de kinderwagen uit

Probeer de kinderwagen zelf uit in de winkel (met wieg- en wandelwageninzet). Kijk of je de duwstang kunt verstellen. Controleer of deze voldoende stabiel is voor je (ook als er een kind aan hangt). Rijd een stukje, check de loopruimte, neem een stoeprand en maak wat bochtjes. Kortom: hoe gedraagt de kinderwagen zich in beweging?

2. Check de veiligheid van de kinderwagen

De rem is ook geen onbelangrijk punt: deze moet op minimaal twee wielen werken. Kijk waar deze zit en hoe je deze kunt bedienen. Kies bij voorkeur voor een model waarbij het zitje in meerdere standen verstelbaar is, zodat je baby daarin zowel comfortabel kan zitten als liggen. Kinderwagens moeten voldoen aan de Europese Veiligheidsnorm NEN-EN 1888 maar check voor de zekerheid of er geen scherpe randen aan zitten of gaten waar je kindje zijn vingers in kan beknellen.

3. Controleer bekleding en banden van je kinderwagen

Controleer of de bekleding afneembaar en wasbaar is. Kijk ook of de banden opblaasbaar zijn en of ze wel of geen profiel hebben. Banden zonder profiel zijn handig voor stadse ritjes en gemakkelijk te reinigen. Banden met profiel lenen zich beter voor oneffen oppervlaktes maar zijn lastig schoon te maken.

4. Kun je de kinderwagen makkelijk in- en uitvouwen?

Kun je de kinderwagen zelf gemakkelijk in- en uitvouwen en in de auto leggen? Dat is een handeling die je straks honderden keren moet maken, dus jouw lengte en het gewicht van de kinderwagen speelt daarbij een grote rol.

5. Wil je klein en compact of liever groot?

De mooiste kinderwagens hebben soms de kleinste boodschappenmandjes. Ontwerpers vergeten vaak dat moeders boodschappen moeten doen en dat er in de boodschappenmand meer moet passen dan een portemonnee en een verschoningssetje. Denk aan een paar pakken melk en een pak luiers!

6. Kijk verder dan design

Kinderwagens waren vroeger groot, ze hadden niet voor niets de bijnaam ‘koets’! Moeders van deze generatie gebruikten de kinderwagens voor een boodschap om de hoek en een wandeling in het park, niet meer en niet minder. Baby’s uit die tijd hadden alle ruimte om zich vrij te bewegen in de kinderwagenbak. Maar ouders van vandaag willen graag mobiel zijn en daar spelen fabrikanten op in met kleine en compacte kinderwagens. Het woord ‘kinderwagenbak’ werd ingeruild voor ‘reiswieg’. De keerzijde is wel dat je baby steeds minder bewegingsvrijheid heeft. Design is heel belangrijk geworden in kinderwagenland, maar hoe voelt een baby zich in zo’n knap maar krap design? Toch wel iets om even bij stil te staan als je een kinderwagen kiest.

Kinderwagens voor lange mensen

Het is bekend dat Nederlanders behoorlijk lang zijn vergeleken met de rest van de wereld. Een goede loophouding, dus zonder gebogen rug achter de kinderwagen kunnen lopen en zonder dat je daarbij steeds tegen de achteras aanschopt, is belangrijk. Zijn jij en/of je partner langer dan gemiddeld kies dan niet voor een Zuid-Europees merk. Zuid-Europeanen zijn minder lang en daarom zijn de kinderwagens en de duwstangen minder hoog. Hieronder tips voor het kiezen van een kinderwagen voor lange ouders:

  1. Kies liever voor een Noord-Europees merk. Inmiddels hebben bijna alle Noord-Europese merken een goed verstelbare duwstang die je naar wens kunt instellen naar een comfortabele positie.
  2. Kijk naar de positie van de wieg of wandelwageninzet. Zitten deze hoog genoeg? Het is behoorlijk belastend voor je rug om steeds te diep te bukken om je kind in en uit de wieg of wandelwageninzet te halen!
  3. Er zijn tegenwoordig kinderwagens te koop waarbij je het zitje in hoogte kunt verstellen, dat is handig om de kinderwagen aan een tafel te schuiven, maar ook ideaal voor als je wat langer dan gemiddeld bent!
  4. Probeer de kinderwagen altijd samen met je partner in de winkel uit, loop stukjes, draai rondjes, rij een stoepje op en af. Moet je veel duwen tijdens het sturen of loopt de wagen juist soepel?
  5. Kijk in hoeverre je de wagen met één hand kunt bedienen, juist als je lang bent, is het fijn om zo min mogelijk te bukken (met een kind op de arm) en je rug te belasten.
  6. Check of je kinderwagen makkelijk kunt in- en uitvouwen en of je deze soepel in de auto kunt plaatsen.
  7. Woon je klein of woon je op een verdieping? Bedenk dat je dan veel moet sjouwen, in-, uitvouwen en tillen! Dan is een lichtgewicht kinderwagen misschien veel handiger dan een robuuster model!

Kinderwagens van de toekomst

De ontwikkelingen in kinderwagens staan niet stil, er zijn al elektrische aangedreven kinderwagens. Een andere trend zijn duurzame kinderwagens, gemaakt van gerecycled materiaal of met onderdelen of bekleding van gerecycled materiaal. Ideaal is ook als er schroeven zijn gebruikt in plaats van klinknagels zodat je kapotte onderdelen zelf makkelijk kunt (laten) herstellen.

Tweedehands kinderwagen kopen

Kinderwagens zijn zo gemaakt dat ze een tweede of derde kindje kunnen vervoeren en voor elke portemonnee is wel een model te vinden, variërend van 350 euro tot over de 1000 euro. Een alternatief is een tweedehands kinderwagen maar controleer wel of de kinderwagen niet in een vochtige schuur of op een stoffige zolder heeft gestaan met schimmel en roest als gevolg. Absoluut onhygiënisch. Loop bij een tweedehands koop de kinderwagen goed na op slijtage van het frame. Het is reuze irritant als de wielen niet meer lekker lopen of nog erger: de rem niet meer goed werkt.
Vraag of er nog een gebruiksaanwijzing is en garantie op zit. Bedenk dat bij de meeste tweedehands kinderwagens de garantieperiode al is verstreken met als gevolg dat fabrikanten en winkels soms moeilijk kunnen doen over het repareren van kapotte onderdelen. Ze zijn natuurlijk niet blij met een tweedehands koop, maar soms zijn onderdelen gewoon niet meer verkrijgbaar. Leuk te weten is dat er reparatiecentra zijn waar je bepaalde A-merken kinderwagens kunt laten repareren en reinigen! En denk ook eens aan de mogelijkheid om een kinderwagen te leasen.

In de praktijk

En dan is het moment aangekomen dat je jouw mooie kinderwagen in huis hebt! Ieder merk heeft weer zijn eigen techniek en opvouwmechanisme. Dus is het handig om voordat je op stap gaat, veel te oefenen met in- en uitvouwen. Je zult niet de eerste zijn die met het zweet op het hoofd hulp aan anderen moet vragen omdat je niet meer weet hoe je de kinderwagen moet in- of uitvouwen…

Hoe warm kleed je je baby in de kinderwagen?

Voor het eerst op stap met je baby is toch best even spannend. Veel mensen weten niet hoe warm ze hun kindje moeten kleden. Te warm kan leiden tot warmtestuwing en te koud tot onderkoeling. Maar dat is natuurlijk lastig in ons land met die wisselende seizoenen! De kraamzorg stelt dat je een kind net zo warm moet aankleden als jezelf met een laagje extra, maar daar is geen bewijs voor gevonden. Over het algemeen worden baby’s veel te warm aangekleed. Wist je dat het in Scandinavië heel normaal is om je baby in een kinderwagen even buiten de winkel te laten staan, ook bij stevige vrieskou? Onderkoeling komt niet vaak voor. Is het erg koud buiten dan kun je de kinderwagenbak van tevoren even opwarmen met een kruik. Ga je wintersporten? Kijk dan goed uit dat je baby niet onderkoeld raakt in kinderwagen of drager. Bedenk dat je baby stilzit of ligt en zich amper opwarmt. Als het regent is een regenhoes praktisch, maar schijnt de zon, dan werkt deze als een kas. Zorg dan ook voor de toevoer van voldoende frisse lucht.

Dit is voldoende qua babykleding in de zomer

Welke babykleding doe je je baby aan in de zomer? In de zomermaanden is een rompertje, een lakentje en een parasol tegen de zon voldoende. Let op: onder de kap kan veel warmte blijven hangen, zoek tijdens je loopje dus af en toe een koele plek op en doe de kap naar beneden voor toevoer van frisse lucht. Je kunt de temperatuur van je baby controleren via de nek. Voelt je kindje daar te warm of zie je zweethaartjes, dan is dat een duidelijk signaal dat je baby het te warm heeft.

Ook interessant om te lezen: Welke luiertas kies je?

Foto: Maxi-Cosi