babykleding

Wat heb je precies nodig voor de babyuitzet en waarom moet je babykleding wassen? Waarom zijn rompertjes zo handig? Je vindt hier alle antwoorden op je vragen over de babygarderobe!

Welke babykleding heb je nodig?

Het allerbelangrijkste bij babykleding is het comfort. Dit betekent dat babykleding soepel en zacht moet zijn. Vooral tijdens de eerste periode wordt tussen de nacht- en dagkleding van newborn kleding haast geen verschil gemaakt. Zo voelt je baby zich, ook in zijn meest luxueuze setje, het prettigst en kan het comfortabel slapen. Babykleding houdt je pasgeboren baby warm en daarom is het belangrijk voor de geboorte babykleertjes klaar te hebben liggen. Misschien weet je van te voren wat het geslacht van je baby wordt, dan is het kopen van kleertjes een stuk gemakkelijker. Kies anders voor neutrale kleuren zoals wit, ecru, zachtblauw of -grijs en gele of groene tinten. Hier volgt het lijstje van de kraamzorg met de minimale hoeveelheden babykleertjes. Hou er rekening mee dat kindjes regelmatig spugen of een vieze broek krijgen waarbij je de babykleertjes vaak moet wassen, dus wat meer kleding kan handig zijn!

Rompertjes: 6x

Het is handig om 3 x maat 56 en 3 x maat 62 in de kast te hebben liggen. Je kunt kiezen uit rompertjes zonder mouwen of met korte of lange mouwtjes, afhankelijk van het seizoen dat je baby wordt geboren. Er zijn ook overslagrompertjes met drukkertjes aan de zijkant, handig want deze hoef je niet over het hoofdje aan te trekken! Tegenwoordig kun je ook rompertjes laten bedrukken met leuke teksten. In plaats van rompertjes kun je kiezen voor 6 hemdjes en 6 broekjes.

De voordelen van rompertjes

Een rompertje is een typisch babykledingstuk en biedt veel voordelen. Met een romper heeft je baby nooit een blote buik of rug en blijft dus lekker warm. Een ander voordeel is dat baby rompertjes ervoor zorgen dat een luier op zijn plaats blijft zitten. Tenslotte is een rompertje ook handig bij het verschonen: je trekt de drukkertjes aan de onderzijde gemakkelijk open en kan zo snel de luier verschonen. De envelopsluiting op de schoudertjes is speciaal voor het verschonen ontworpen. Zo kun je de romper ook over de schoudertjes naar beneden trekken en hoef je deze niet over het hoofdje te halen. Wel zo prettig als je baby een poepbroek heeft!

Mutsje: 2x

Een baby verliest veel warmte via zijn hoofdje! Daarom is een mutsje zeer belangrijk, helemaal als het om een zorgenkindje of premature baby gaat. Meestal zijn babymutsjes gemaakt van zachte, rekbare katoen.

Babykleding of boxpakjes: 6x

Kies deze in de maat 56/62. De setjes kunnen bestaan uit een broekje en een shirtje of truitje. Wordt je baby in de zomermaanden geboren dan zijn shirtjes met korte mouw en een paar korte broekjes te adviseren, in de wintermaanden heb je meer aan truitjes of sweaters met lange mouwen en lange broekjes. In plaats van babybroekjes met sokjes kun je ook kiezen voor sokbroekjes (broek en sokjes aan elkaar).
Ook boxpakjes (een soort jumpsuit met mouwen en sokken eraan vast) houden baby’s beentjes en armpjes lekker warm, je kunt ze net na de geboorte goed gebruiken en ze staan natuurlijk superlief! Kies bij het kopen van babykleding het liefste kleertjes die gemaakt zijn van soepele en comfortabele stoffen en gemakkelijk te openen en te sluiten zijn, dus bijvoorbeeld met drukknoopjes.

Babysokjes: 4 paar

Babysokjes houden je baby’s voetjes goed warm. Welke maat heb je nodig? Bekijk onze handige maattabel! Bij sokjes wordt soms in plaats van een maat een maandindicatie gegeven zoals 0 tot 3 maanden, maar ga maar uit van een sokmaat 10-12 bij pasgeboren baby’s en 13-15 voor wat oudere baby’s.

Babyjasje of vestje: 1x

Een babyjasje of -vestje is handig voor als je in het ziekenhuis bent bevallen en je je baby weer mee naar huis gaat nemen! Maar natuurlijk ook voor alle dagen daarna als je met je baby naar buiten gaat en het weer wat frisser is.

Omslagdoek of  badcape: 1x

Na een lekker warm badje is een badcape heel handig in het gebruik. Je kunt je baby er lekker in wikkelen en de capuchon houdt je baby’s hoofdje warm. Kies er een die lekker zacht aanvoelt, goed vocht opneemt en snel droogt. Omslagdoeken zijn er in veel soorten en maten en kunnen multifunctioneel worden gebruikt.

Let op kwaliteit van babykleertjes

Bij bovenkleding en ondermode is het verschil in kwaliteit snel te zien: bij een mindere kwaliteit minder zwabbert een broekje bijvoorbeeld al snel om de billen. Goede mode sluit mooi aan en knelt benen, armen en hals niet af. Met andere woorden: het moet een goede pasvorm hebben. Hiervoor zorgen speciale breimachines en een juiste materiaalkeuze zoals katoen elastaan, een materiaal dat goed mee rekt. Wol en katoen zijn nog altijd prima keuzes voor babykleding; deze stoffen zijn ademend en vochtregulerend houden zich goed in de was. In warme periodes is katoen een goede optie, voor koude seizoenen leent wol of wolmengsels zich beter. Wol isoleert goed maar kan de huid ook irriteren. Babykleertjes kunnen ook worden gemaakt van andere materialen zoals linnen, viscose en zijde.

Kleuren: pastel of wat feller?

Veel babykleding is verkrijgbaar in pastelkleuren zoals roze, blauw, zacht geel of groen en daarnaast natuurlijk wit en ecru. Deze lichte kleurtjes passen prima bij baby’s huidje en benadrukken de tederheid en kwetsbaarheid van kleine baby’s. Je kunt kiezen uit mooie uni-kleuren maar ook mooie printjes zoals uiltjes, vogels, walvisjes en vosjes.

Jongenskleding en meisjeskleding

Krijg je een baby jongetje dan kun je deze kleden in babybroekjes, babyshirts en babytruitjes. Bij een babymeisje kun je nog extra kiezen uit lieve babyjurkjes, babyleggings en babyrokjes. Tegenwoordig kun je kiezen uit enorm veel kleuren en bijzondere prints. Roze en blauw raken nooit uit de mode en zijn vanwege hun pasteltinten geliefd voor boxpakjes, rompertjes, truitjes, jurkjes, broekjes en babysokjes.
Vroeger hadden ouders niet zo veel keuze! Eeuwen geleden leken kinderen vooral op volwassenen en werden ze in volwassen kleding in een kindermaat gehuld waardoor de verhouding tussen hoofd en lichaam zoek leek.

Blauw voor jongens en roze voor meisjes?

Begin 20e eeuw was roze een kleur voor jongens is en blauw voor meisjes, dus andersom! Hoe komt dat? Roze is een rode tint, is de kleur van oorlogsgod Mars en het kindje Jezus wordt vaak in het roze afgebeeld en past daarmee beter bij jongens, terwijl de kleur blauw bij godin Venus en Maria hoort en dus beter past bij meisjes. In de praktijk werden deze pastelkleuren tot na de Tweede Wereldoorlog door elkaar gebruikt voor jongens- en meisjeskleding. Door het drukken van geboortekaartjes (die voor jongens vaker lichtblauw werden gedrukt en voor meisjes roze) en de publieke opinie werd roze meer en meer geaccepteerd als kleur voor meisjes en blauw voor jongens.

Unisex kleding

Unisex kleding betekent dat babykleding en kinderkleding door zowel jongens als meisjes kan worden gedragen omdat ze qua ontwerp en kleurstelling door beiden gedragen kunnen worden.

Fair trade kinderkleding

Steeds meer modemerken breiden hun aanbod uit met artikelen van ecologische materialen. De eigenschappen van deze gebruikte stoffen zoals biologische katoen of bamboe, lenen zich namelijk prima voor baby’s tere babyhuidje: minimale kans op irritatie en allergie. Voor het maken van fair trade kleding worden alleen milieuvriendelijke, biologische en duurzame materialen en stoffen gebruikt die op een verantwoorde manier zijn geteeld en geproduceerd.

Waar moet je op letten bij het kopen van babykleding

  • Elastieken onderdelen kunnen gaan knellen aan armen, benen, nek of middel. Ook ritsen, knopen en applicaties zijn een aandachtspunt: als je baby nog klein is dan ligt of slaapt je baby daar natuurlijk niet lekker op! Wordt je kind groter, dan kunnen deze er misschien afgetrokken worden met alle gevaren van dien.
  • Kijk uit voor koordjes, houd deze zo kort mogelijk of naai ze vast, maar nog beter is het om deze te verwijderen. Stoppertjes aan koordjes moeten verwijderd worden.
  • Controleer de afwerking: alle binnennaden moeten zacht en vlak zijn. Loszittende draadjes bij het hand- en voetengedeelte kunnen de vingertjes en teentjes afklemmen.

Nog meer aandachtspunten voor het kopen van babykleding

  • De meeste baby’s hebben een grote hekel aan truitjes die over hun hoofdje getrokken worden; een uitkomst zijn dan ook truitjes met een wijde hals en handige sluitingen, waarmee de kleding van voren of opzij geopend en gesloten kan worden.
  • Er zijn strenge afspraken gemaakt over het brandgevaar van baby- en nachtkleding en verkleedkleren waar fabrikanten zich aan dienen te houden. Dunne synthetische materialen zijn veel brandgevaarlijker dan bijvoorbeeld wol of katoen.
  • Ten slotte is de wasbaarheid belangrijk; je baby zal heus wel eens spugen of een lekkende luier krijgen!

Babykleertjes wassen

Het is echt nodig om alle babykleding van te voren te wassen. In ongewassen kleding kunnen namelijk stoffen zitten (denk aan verfstoffen, verpakkingsstoffen etc) die irriterend kunnen zijn voor je baby’s tere huidje. Kies bij voorkeur voor een wasmiddel waar geen parfum of kleurstoffen inzit, ook wel ph neutraal genoemd. Hoe hoger de wastemperatuur, hoe meer bacteriën er gedood worden. Controleer van te voren wel even het waslabel. Het gebruik van wasverzachter wordt afgeraden vanwege de geur- en kleurstoffen. Wil je zeker weten dat de wastrommel goed schoon is, laat de wasmachine dan een keer zonder wasgoed draaien op 90 graden. Probeer de babykleding zo heet mogelijk te wassen. Na het strijken: strijk de kleertjes zo heet mogelijk om alle bacteriën te doden en berg de gewassen kleertjes op in kast of lade.

Meer lezen over babyslofjes en babyschoentjes

Maattabel voor babykleding

babykleding maattabel

Foto: musli