geslachtsbepaling

Van tevoren bepalen of je een jongetje of meisje krijgt, dat zouden veel mensen wel willen! Nu heeft de natuur het zo geregeld dat de verdeling van het mannelijk en vrouwelijk geslacht 50/50 is. Wist je dat er statistisch gezien iets meer jongensbaby’s worden geboren dan meisjesbaby’s? Dat komt omdat er meer jongensbaby’s overlijden bij of na de geboorte dan meisjes, zo houdt de natuur het evenwicht in stand.

Geslacht baby bepalen: luxe of noodzaak

Als je al twee of drie jongens hebt, kan de wens naar een meisje heel groot zijn en omgekeerd is hetzelfde het geval. Sommigen noemen dit een luxe probleem, maar het kan een heikel punt zijn voor de ouders. Ook kan het zijn dat jij of je partner belast zijn met een erfelijke ziekte of aandoening wat vaak wordt ontdekt na de geboorte van een eerste kindje. Voor een volgende zwangerschap is het van te voren kunnen bepalen van het geslacht van een baby dan geen luxe maar noodzaak.

Methodes om geslacht baby te bepalen

Er zijn verschillende theorieën en methodes waarbij je het geslacht van de baby van tevoren kunt bepalen. We zetten ze op een rijtje:

Speciaal dieet voor een jongen of meisje

Het volgen van een bepaald zoutarm en calciumrijk dieet door de aanstaande moeder zou volgens GenderConsult de kans op een meisje vergroten. Maar een kleine steekproef in samenwerking met de Universiteit van Maastricht om dit wetenschappelijk aan te tonen leidde nog niet tot de gewenste resultaten. Er waren te weinig proefpersonen voor representatieve cijfers. Veel deelnemers vielen ook af omdat ze het strenge dieet niet konden volhouden.

Vrijen voor of na de eisprong

Een andere mogelijkheid om het geslacht van je baby te bepalen is om op het juiste moment te vrijen. De man bepaalt het geslacht van kind en een zaadcel draagt een X of een Y chromosoom. Een Y zorgt voor een jongen, een X voor een meisje. Aanhangers van deze theorie beweren dat een zaadje met een X chromosoom trager beweegt dan een Y chromosoom die sneller zwemt maar ook eerder afsterft. Vrijen vlak voor de eisprong zou de kans op een jongen vergroten en drie tot vijf dagen vrijen voor de eisprong de kans op een meisje omdat vrouwelijke cellen langer leven. Wetenschappelijk bewijs voor deze theorie is er helaas niet, maar je kunt natuurlijk je kans wagen!

Embryo selectie

Embryo selectie ook wel pre-implantatie genetische diagnostiek (het terugplaatsen van een bevruchte eicel van het vrouwelijke of mannelijke geslacht via IVF) is de enige wetenschappelijk aangetoonde methode waarbij je van tevoren het geslacht van de baby kunt bepalen. Maar het is een dure methode en er zijn discussies of deze methode wel of niet ethisch verantwoord is. In Nederland is wettelijk bepaald dat deze techniek alleen mag worden toegepast bij paren met een verhoogd risico op kinderen met een ernstige erfelijke aandoening. Er zijn wel commerciële organisaties die deze methode aanbieden, de uitvoering ervan is kostbaar en vindt niet in Nederland plaats.

Meer lezen over: Je zwangerschap van week tot week