Bevalling begin

Hoe weet je nu wanneer je bevalling begint? De eerste tekenen kunnen zijn dat je veelvuldig last hebt van harde buiken of er is sprake van echte weeën. Maar ook het breken van je vliezen en licht vaginaal bloedverlies zijn signalen dat de bevalling kan gaan beginnen!

Prematuur, op tijd of over tijd?

Geen enkele bevalling is hetzelfde, je kunt je er nog zo goed op voorbereiden, maar iedere bevalling is anders. Van alle zwangere vrouwen bevalt 75% tussen week 38 en het einde van week 41, dat is mooi op tijd. De andere 25% van de zwangeren bevalt ervoor of erna. Richt je ook niet teveel op de uitgerekende dag: maar 5% bevalt op de uitgerekende datum! Als je bevalling korter dan 37 weken duurt dan wordt je baby prematuur genoemd en beval je in het ziekenhuis. Als je baby langer dan twee weken na de uitgerekende datum nog niet is geboren, is je ‘baby over tijd’ en beval je eveneens in het ziekenhuis. Nog een paar wetenswaardigheden: de meeste bevallingen beginnen in het weekeinde of ’s nachts. Waarschijnlijk komt dit omdat het dan rustig in huis is en je je lekker ontspannen voelt!

Harde buiken

In de laatste weken van je zwangerschap kun je al last krijgen van harde buiken. Deze weeën zijn wel voelbaar maar doen nog geen pijn. Omdat je baby vanaf deze tijd geboren kan worden is het verstandig om alles te hebben geregeld: dus tas voor het ziekenhuis klaar, voldoende eten en drinken in de koelkast en voorraadkast en natuurlijk heb je beschuit met muisjes in huis!

Is de bevalling begonnen?

Je bevalling begint met ontsluitingsweeën al zijn deze in het begin nog niet zo heftig en zit er nog veel tijd tussen zodat je nog het een en ander kunt doen en regelen. Tip: Hou met een stopwatch op je telefoon of weeëntimer app de tijd van de wee en de tussentijd bij. Als je om de vier tot vijf minuten een wee hebt en dit al langer dan een uur duurt, is het tijd om de verloskundige te bellen! Lees meer over het verschil tussen een harde buik, voorweeën, ontsluitingsweeën en persweeën.

Slijmprop en vruchtwater

Het kan zijn dat je dagen of uren voor de bevalling al wat bloederig slijm verliest uit de ingang van de baarmoedermond. Dit heet een slijmprop of tekenen. Ook kan het zijn dat je opeens wat vruchtwater verliest, dat betekent dat je vliezen gebroken zijn. Tijdens het persen kunnen de vliezen spontaan breken, daarbij verlies je wat vruchtwater maar meestal niet veel, want je baby’s hoofd zit strak voor de geboorteopening als een dop op de fles. Dit vruchtwater hoort helder te zijn en ruikt wat zoetig. Als het vruchtwater groen is heeft je baby in het vruchtwater gepoept, het kan zijn dat je baby het benauwd heeft. In dat geval moet je baby binnen 24 uur geboren worden vanwege kans op infectie.

Volledige ontsluiting

Als de weeën elkaar steeds sneller opvolgen betekent dit dat het grote werk van de bevalling echt gaat beginnen. Bij elke wee wordt de baarmoedermond weker en zachter en gaat deze een stukje verder open. Een bevalling kan behoorlijk pijnlijk zijn. Goede ademhalingstechnieken en andere methodes voor pijnbestrijding bij de bevalling kunnen je helpen om de pijn te verlichten. De verloskundige of gynaecoloog controleert af ten toe vaginaal hoe ver je ontsluiting is gevorderd. Als er geen rand van de baarmoedermond wordt gevoeld heet dat volledige ontsluiting, dan is de baarmoedermond zo’n 10 centimeter geopend en mag je persen. Met een volgende wee mag je meepersen, dit zijn de persweeën of uitdrijvingsweeën. Bij een eerste baby duurt het persen ongeveer drie kwartier tot een uur. Bij een tweede en volgende kindje gaat dit vaak veel sneller.

De geboorte

Bij de persweeën daalt het hoofdje van je baby steeds verder in totdat het hoofdje met haartjes te zien is. Op een bepaald moment ‘staat’ het hoofdje, dit kan een behoorlijk branderig gevoel geven maar je baby zal na een volgende perswee worden geboren. Je zult je afvragen hoe het mogelijk is dat je baby’s hoofd door zo’n smalle opening moet?  Maar de vijf onvolgroeide schedelbeenderen van je baby’s hoofd kunnen tijdens de geboorte over elkaar heen schuiven. Daarmee helpt je baby jou een handje bij het geboren worden! Het duurt wel negen tot achttien maanden voordat de schedeldelen zijn vastgegroeid en de tussenruimtes, de fontanellen, zijn gesloten.

Meestal met achterhoofdje naar voren geboren

De meeste baby’s worden geboren met het achterhoofd naar voren, je baby kijkt dus naar beneden als je op je rug ligt. Na de geboorte van het grootste lichaamsdeel, het hoofdje, wordt deze naar beneden bewogen zodat het schoudertje tevoorschijn kan komen, daarna komt de rest van het lichaam van je baby er meestal in een keer vlot uit. Een enkele keer zit de navelstreng om het nekje van je baby, mocht dit het geval zijn dan haalt de verloskundige deze snel weg.

Je baby wordt geboren

Hoera, je baby is geboren en wordt snel bij jou op je warme buik gelegd! Eventueel teveel aan huidsmeer wordt weggeveegd. Kort na de geboorte wordt de navelstreng afgebonden en doorgeknipt en wordt je kindje van top tot teen gecontroleerd met de APGAR score. Binnen een half uur komt de placenta uit je baarmoeder, deze wordt zorgvuldig gecontroleerd of deze compleet is. Dit kan met naweeën gepaard gaan.

Complicaties bij de bevalling

Het kan zijn dat er medisch moet worden ingegrepen met een knip, een tangverlossing, vacuümpomp of zelfs een keizersnede. Deze complicaties bij de bevalling zijn niet fijn en je kunt daardoor flink door worden overvallen. Als het nodig is kun je er maar beter aan overgeven, het zijn tenslotte maatregelen om je kind veilig geboren te laten worden. In deze fase is het belangrijk met je partner te bespreken wat er tijdens of na de ingreep wel of niet mag gebeuren en dit kenbaar te maken. Is je bevalling heel anders gelopen dan verwacht door ingrepen of anders dan is het voor de verwerking belangrijk dat je eventuele vragen waarmee je zit aan je arts of verloskundige kunt stellen. Dan kun je deze periode goed afsluiten en je richten op je baby!

Welk ondergoed en kleding draag je bij bevalling?

Het is niet zo handig om de uren voor je bevalling gekleed te zijn in een strakke string of hipster en sexy nachtponnetje… Ga je bevallen dan is het belangrijk dat je kleding aan hebt die lekker zit en comfortabel aanvoelt. Kies bijvoorbeeld een groot t-shirt of nachthemd van zachte stof en ondergoed dat niet knelt. Koop een paar slips in een grotere maat en in een wat hoger model dan dat je gewend bent. Bedenk dat je na de bevalling de eerste dagen veel bloed kunt verliezen en dat kraamverband en maandverband goed vast moet zitten! Ook naadloze boxershorts zitten prettig, sommige vrouwen kopen zelfs een herenmodel. Omdat je dit ondergoed maar voor een korte periode nodig hebt, hoef je hier niet de hoofdprijs voor te betalen. De HEMA of Zeeman bieden voldoende keuze. Er zijn ook speciale ziekenhuisbroekjes met korte pijpjes verkrijgbaar. Deze zijn gemaakt van gaasachtig, dus luchtig materiaal die lekker zitten en waarin het kraamverband goed blijft vastzitten.

Meer lezen over harde buiken en weeën
Meer lezen over bevalling zelf opwekken