vacuumpomp, tangverlossing, knip

Er stierven vroeger veel vrouwen in hun kraambed omdat de baby om wat voor reden dan ook niet goed of niet snel genoeg door het geboortekanaal kwam. Ruim 400 jaar geleden werd daarom een soort tang ontwikkeld om de baby geboren te laten worden. Het was een grote sprong voorwaarts in de verloskunde. Maar ook de vacuümpomp en een knip zijn allemaal hulpmiddelen als er problemen zijn bij de bevalling met maar een doel: om de baby sneller en gezond geboren te laten worden.

Tangverlossing bij bevalling

Bij een tangverlossing worden twee metalen lepels in de vagina gebracht, aan elkaar geklikt en aan weerszijden van baby’s hoofdje gelegd. Daarna probeert de gynaecoloog voorzichtig aan het hoofdje mee te trekken met een wee. Dit mag een gynaecoloog alleen maar doen als het hoofdje diep is ingedaald en als de baarmoedermond helemaal openstaat. Meestal wordt er van tevoren ook een knip gegeven om meer ruimte te maken. Deze ingreep wordt toepast als de baby snel moet worden gehaald omdat de harttonen van de baby minder worden. De tang is direct klaar voor gebruik en mag alleen door een gynaecoloog in het ziekenhuis worden gebruikt. Het kan zijn dat er een afdruk van de lepels op baby’s hoofdje te zien is, maar deze verdwijnen binnen een paar dagen. Ook kan het zijn dat een injectie met vitamine K nodig is.

tangverlossing

Vacuümpomp

Eind jaren 50 kwam de vacuümpomp op de markt, ontwikkeld door een verloskundige in Zweden. Als je al heel lang zonder resultaat hebt moeten persen of als de baby het benauwd krijgt, wordt in West Europa vaak een vacuümpomp gebruikt. De pomp bestaat uit een zuignap die op baby’s hoofdje wordt geplaatst. Een pompje zorgt ervoor dat de lucht tussen hoofd en zuignap weg wordt gezogen en er een vacuüm ontstaat. Door voorzichtig bij een wee mee te trekken kan de baby op deze manier gehaald worden. Je baby kan er wel een punthoofd aan over houden maar deze zal na een paar dagen wegtrekken. Ook kan een vitamine K injectie worden gegeven om kleine bloedinkjes bij je baby te verhelpen. Deze ingreep mag alleen door een gynaecoloog in het ziekenhuis worden verricht.

vacuumpomp bevalling

Inknippen of de knip tijdens bevalling

Deze ingreep mag door je verloskundige thuis worden uitgevoerd. Een knip wordt gegeven omdat het persen niet vordert, omdat je baby het benauwd krijgt, omdat je dreigt uit te scheuren of misschien heb je al eens eerder een knip gehad. De knip wordt aan een zijkant gezet en klinkt erger dan het is. Hij wordt gegeven op het moment dat het hoofdje bijna staat en op het hoogtepunt van een wee, dus de meeste vrouwen voelen er niet zo heel veel van. Het hechten is gevoeliger en daarom wordt er vaak een plaatselijke verdoving gegeven. De binnenzijdse hechtingen zijn oplosbaar, buitenzijdse hechtingen worden na een weekje verwijderd. Wel kun je last hebben van de hechtingen na de bevalling bij het zitten.

Emoties na ingrepen bij de bevalling

Misschien zie je een van deze ingrepen als falen, dat de bevalling door jou niet zo is gegaan zoals je had verwacht. Bedenk in dat geval dat het soms gewoon nodig is, net als een keizersnede om de natuur een handje te helpen!

Meer lezen over Bevalling inleiden
Meer lezen over Pijn en pijnbestrijding bij bevalling

Illustraties: healthwise incorp.