bevalling ademhaling

Elke bevalling is anders. Sommige vrouwen hebben drie dagen last van weeën waarbij het maar niet wil opschieten, andere vrouwen hebben een bevalling van een paar uur. Een ding is zeker: weeën in elke fase van de bevalling kunnen behoorlijk pijnlijk zijn. Met een goede ademhalingstechniek kun je deze onder controle houden.

Waarom is goed ademen bij de bevalling zo belangrijk?

Met een goede ademhaling kun je je ontspannen en rustig blijven onder alle omstandigheden. Ook zorg je ervoor dat er voldoende zuurstof naar belangrijke organen van je lichaam blijft gaan, waaronder je baarmoeder. Daarom hieronder verschillende ademhalingstechnieken:

Ademen tijdens eerste weeën

Tijdens de eerste weeën van je bevalling is het belangrijk om op een normale manier adem te halen. Pas als dit niet meer lukt, ga je over op een andere, diepere ademhaling.

Ademhalen of puffen bij pijnlijke weeën

Probeer goed door je neus in te ademen en blaas in drie pufjes uit je mond. Twee keer kort en een keer lang, totdat je longen leeg zijn. Als je een wee voelt aankomen kun je al beginnen met puffen, zo ben je de wee voor en kom je in een goed ritme. Als je te laat start is het vaak lastig om een goed ritme te krijgen. Herhaal dit ritme totdat de pijn weggaat. Kijk wel uit dat je niet steeds al te diep inademt, want dan bestaat de kans dat je gaat hyperventileren! Als het je lukt om dit steeds bij elke pijnlijke wee toe te passen, dan lukt het je misschien in een soort trance te raken, waarbij jij helemaal de controle hebt over je ademhaling.

Wel persdrang maar je mag nog niet persen: roosademhaling

Als je wel persdrang hebt maar je mag nog niet persen omdat er nog geen 100% ontsluiting is, dan kun je de roosademhaling toepassen, ofwel hoog ademen. Probeer daarbij zacht door je mond en neus tegelijk in te ademen en ook zo weer uit te ademen. Het is handig om je hoofd daarbij iets omhoog te houden. Blijf bij deze techniek rustig anders bestaat de kans op hyperventileren.

Ademhaling als je mag persen

Dit is een heel andere techniek. Bij het voelen aankomen van een perswee neem je een hap lucht die je gebruikt om naar de onderkant van je bekken te persen. Het is de kunst om naar je vagina te persen en niet naar je anus vanwege de kans op aambeien. De verloskundige kan je aanwijzingen geven.

Ademhaling als ontspanningsoefening volgens Yoga

Nu een paar ademhalingstechnieken die je vanuit de leer van Yoga helpen te ontspannen:

De buikademhaling
De buikademhaling pas je toe in een zittende houding met een rechte rug waarbij je vanuit de onderrug een beetje naar voren buigt. Je beide handen leg je boven je navel op je buik met de middelvingertoppen tegen elkaar aan. Als je nu rustig ademhaalt voel je je buik krimpen en weer uitzetten bij het in- en uitademen. Bij de inademing gaan de vingers uit elkaar, bij het uitademen weer tegen elkaar aan. Probeer zo laag mogelijk adem te halen, en je adem naar het onderste gedeelte van je longen te sturen. Je kunt deze oefening een aantal keer herhalen onder het zeggen van de letter ‘A’.

Borstademhaling
Bij de borstademhaling wordt vanuit een hoger gebied geademd, bij je ribbenkast. Je legt je handen aan de zijkanten van je ribbenkast, de toppen van je middelvingers raken elkaar. Probeer bij het inademen niet je middenrif te gebruiken of je buik omhoog te laten komen. Als het goed is voel je de ribben naar buiten toe gaan bij het inademen. Vervolgens adem je uit met het zeggen van de letter ‘O’ door alles te ontspannen.

Hoge ademhaling bij het sleutelbeen
Dit is de hoogste manier van ademen. Je handen leg je aan de zijkanten op je borst bij het sleutelbeen, ook hier weer met de middelvingertoppen tegen elkaar aan. Je ademt in waarbij je het middenrif of je buik niet gebruikt. Als de longen helemaal vol zijn moet je proberen nog een beetje meer in te ademen. Daarbij komen je sleutelbeenderen en schouders nog iets meer omhoog. Je ademt uit door je ribben naar beneden te laten zakken en lucht vanuit de borstkast naar buiten te laten ontsnappen met behulp van het zeggen van de letter ‘M’.

Waar kun je deze ademhalingstechnieken leren?

Ademhalingstechnieken voor je bevalling kun je leren op zwangerschapsgymnastiek, maar wil je nog een stapje verder dan kun je denken aan zwangerschapsyoga of hypnobirthing.