
Nog even en het is zover, de bevalling gaat beginnen! Naar deze gebeurtenis kijk je natuurlijk al heel lang uit al ben je misschien een beetje angstig over de pijn die er bij een bevalling komt kijken. Hieronder een overzicht van de soorten weeën en hoe je ze goed kunt opvangen!
Wat zijn harde buiken en wat zijn nu weeën? Bij een wee trekken de spieren van je baarmoeder flink samen. Dit kunnen hele lichte weeën zijn die je nauwelijks voelt zoals bij harde buiken, maar een wee kan ook zeer sterk zijn zoals ontsluitingsweeën en persweeën. We zetten de verschillen van alle weeën voor je op een rij.
Harde buiken
Harde buiken komen in de tweede helft van je zwangerschap voor. Bij een harde buik voel je af en toe de spieren van je baarmoeder samentrekken. Over het algemeen doen harde buiken geen pijn, maar het voelt niet prettig. Harde buiken worden ook wel oefenweeën genoemd, want je baarmoeder is zich al aan het voorbereiden op de bevalling! Harde buiken kunnen geen kwaad voor jou en je baby tenzij je al ontsluiting hebt, dan kan het een signaal zijn dat de bevalling gaat beginnen. Licht in dat geval je verloskundige in! Is dat niet het geval en heb je veel last van harde buiken dan kan het een teken zijn dat je te druk bent geweest. Het helpt om rust te nemen en af en toe even te liggen zodat je buik alle ruimte krijgt. Ook ademhalingsoefeningen kunnen helpen.
Voorweeën
In de laatste weken van je zwangerschap kun je last krijgen van voorweeën. Vaak vinden deze ’s avonds en ’s nachts plaats en dat kan lastig zijn als je ligt te slapen. Voorweeën kunnen pijnlijk zijn, maar ze duren niet langer dan 30 tot 40 seconden, ook zijn ze onregelmatig en worden in vergelijking met echte weeën, niet sterker.
Ontsluitingsweeën, persweeën
Als je regelmatig last hebt van weeën die steeds vaker terugkomen en ook sterker worden, dan zijn dit ontsluitingsweeën. Een ontsluitingswee herken je aan de golfbeweging; er is een aanloop, een hoogtepunt en daarna neemt de wee in pijn af. Een echte wee duurt minimaal één minuut. Je kunt ze voelen in je buik, rug of benen. Door deze weeën en onder invloed van het hormoon oxytocine wordt je baarmoedermond weker en gaat deze steeds een stukje wijder open. De weeën volgen elkaar steeds sneller op, worden sterker en duren steeds langer totdat de baarmoedermond 10 centimeter open staat, dan spreken we van volledige ontsluiting. Nu is de opening groot genoeg om je baby geboren te laten worden. Je mag nu gaan persen! De fase voor het persen kan een heel heftige fase zijn, waarbij de ene wee overgaat in de andere, dan spreken we van een weeënstorm! Je verloskundige, gynaecoloog, verpleegkundige en soms een doula zullen je helpen en je goed in de gaten houden.
Wanneer bel je de verloskundige:
Als je minimaal een uur regelmatige weeën hebt die om de vier a vijf minuten komen en minstens een minuut aanhouden. Bij een tweede kindje herken je dit direct en kan het verstandig zijn om eerder te bellen, ook omdat de bevalling van een tweede of volgend kindje veel sneller kan gaan.
Persweeën
Doordat het hoofdje van je baby heel diep in het bekken is komen te liggen drukt dit flink op het onderste gedeelte van je bekken. Het voelt alsof je enorm naar de wc moet. Deze persweeën zijn nodig om je baby naar buiten te drijven. Bij volledige ontsluiting mag je persen. Je hoeft je niet te schamen voor het verliezen van bloed, vruchtwater of ontlasting. Dit is allemaal normaal en hoort bij de bevalling!
Pijnbestrijding bij weeën
In principe is je lichaam zo gemaakt dat het een bevalling aan moet kunnen. Maar iedere bevalling verloopt anders en iedereen heeft een andere pijngrens, bovendien leven we niet meer in het jaar nul. Goede ademhalingstechnieken maar ook pijnbestrijding bij de bevalling in lichte of zwaardere vorm kunnen je dan helpen.
Help: een nawee!
Als je baby is geboren dan wordt kort erna de placenta en vruchtvliezen geboren, dit kan met wat krampen gepaard gaan: de naweeën. Deze kunnen kort of lang naduren en zijn belangrijk om je baarmoeder weer te laten krimpen. Als de bevalling heel snel is gegaan kun je meer last hebben van naweeën.
Meer lezen over: Het begin van de bevalling
Meer lezen over: Bevalling zelf opwekken