bevalling zelf opwekken

Het kan heel vervelend zijn als je de uitgerekende datum bent gepasseerd en er gebeurt … niets. Dan laten de weeën maar op zich wachten. Zo’n 50% van alle moeders bevalt later dan de uitgerekende datum. Waardoor het precies komt dat de baby later komt is lastig te zeggen. Sommige deskundigen beweren dat het komt door de grootte van de placenta, een grote placenta zou namelijk een weeënremmend hormoon produceren. Als de placenta goed werkt en je baby heeft het naar zijn zin is er niets om je zorgen over te maken.

Hoe kun je de bevalling zelf opwekken?

Misschien zit de baby lekker op zijn plek maar jij als aanstaande moeder kunt hier behoorlijk last van hebben. Het valt niet mee om met een zwarte buik rond te moeten lopen en slapen wordt steeds lastiger. Ook zullen mensen in je omgeving steeds vragen hoe het met je is en of je al bevallen belt. Wil je de natuur een handje helpen dan zijn er een aantal theorieën hoe je zelf de bevalling kunt opwekken. Wetenschappelijk is er niets bewezen maar je kunt het altijd proberen toch?

1. Bevalling opwekken met sex

Misschien een beetje onhandig met je bolle buik en misschien staat je hoofd er helemaal niet naar, maar door te vrijen kunnen weeën worden opgewekt. Dit komt omdat het zaad van een man een bepaald stofje bevat dat weeën zou opwekken, het heet prostaglandine. Bovendien trekken tijdens een orgasme de spieren van de baarmoeder zich flink samen en ook dit kan overgaan in weeën. Pas op: als de vliezen zijn gebroken wordt sex vanwege infectiegevaar afgeraden!

2. Tepelstimulatie

Het kan helpen om volgens bepaald schema de tepels te stimuleren, zo komt er weeën opwekkend hormoon oxytocine vrij.

3. Kopje thee om weeën op te wekken

Er is ook speciale thee om de weeën op te wekken. Het recept luidt als volgt: meng heet water met een kaneelstokje, tien kruidnagelen en wat verse gemberwortel. Voeg ook een eetlepel verbenathee toe en laat alles goed trekken. Je kunt hier verdeeld over de dag kleine slokjes van drinken. Het kan wel een paar dagen duren voordat je er wat van merkt. Overleg altijd eerst even met je verloskundige als je dit wilt gaan drinken.

4. Ricinus cocktailtje

Het smaakt afschuwelijk maar schijnt te helpen om weeën op te wekken, dus volgens ons een poging waard. Voor deze Ricinuscocktail roer je twee eetlepels ricinusolie en één eetlepel suiker door een klein glas bier. Wel even overleggen met je verloskundige!

5. Ananas, bitter lemon of tonic

In ananas, in bitter lemon en tonic zit kinine, te herkennen aan de bittere smaak. Dit stofje zou een stimulerende werking hebben op de bevalling. Maar volgens deskundigen moet je dan wel ladingen ananas eten en liters bitter lemon drinken wil dit een beetje effect hebben…

6. Zelf bevalling opwekken met voetreflexmassage

Wij zouden deze zeker proberen voor het goede doel, want wie vindt dit nu niet fijn: een voetreflexmassage! Door bepaalde drukpunten op je voeten te stimuleren kan de bevalling worden opgewekt. Zelf proberen? Ongeveer twee centimeter onder je enkelknobbel aan de binnenkant van je voet zit zo’n belangrijk drukpunt die verbinding maakt met je baarmoeder. Af en toe flink stimuleren zou kunnen helpen.

7. Breng contracties op gang met pittig eten

Pittig eten zorgt voor een goede darmwerking en dit kan aanstekelijk werken op de baarmoeder. Op naar de toko!

8. Lekker bewegen om je baarmoeder te prikkelen

Je kunt natuurlijk lekker op de bank blijven hangen, maar het is beter om goed te blijven bewegen. Dat is niet alleen beter voor je gezondheid maar heeft ook een positieve werking op je baarmoeder en de start van de bevalling.

Helpen deze natuurlijke middelen niet? Dan wordt het tijd om met je verloskundige of gynaecoloog te bespreken hoe de bevalling medisch ingeleid kan worden.

Meer lezen over natuurlijke zwangerschap en bevalling.