natuurlijke zwangerschap bevalling

Voorstanders van een natuurlijke zwangerschap en bevalling zeggen: als aanstaande moeder weet jij als geen ander hoe je lichaam werkt en hoe je de innerlijke kracht kunt vinden om het te doen en dus mag jij aangeven waar, hoe en met wie je wilt bevallen, zonder verdoving en ingrepen. In dit artikel gaan we dieper in op het begrip natuurlijke zwangerschap en bevalling.

Wat is een natuurlijke zwangerschap?

Het is fijn als je op een natuurlijke manier zwanger kunt worden, zonder hulp van ziekenhuis. Dat betekent dat je stopt met anticonceptie en je cyclus goed in de gaten houdt. Ook pas je je levensstijl aan: niet roken, drinken, geen medicijngebruik en zeker geen drugs. Je zorgt ervoor dat je niet te zwaar bent. Met een gezonde levensstijl maak je de kans op een natuurlijke zwangerschap zo groot mogelijk. Ben je zwanger, dan probeer je je aan deze levensstijl te houden; je let op gezonde voeding, pakt je rustmomenten en gebruikt natuurlijke verzorgingsproducten.

Zoek een zorgverlener die natuurlijke zwangerschap ondersteunt

Zie je de zwangerschap en bevalling als een natuurlijke ervaring? Dan is het ook belangrijk dat je kijkt welke zorgverlener deze visie onderschrijft. Je kunt denken aan een homeopathisch of holistische verloskundigenpraktijk. Daarnaast zijn er verschillende verloskundigen en praktijken die gespecialiseerd zijn in een natuurlijke zwangerschap en bevalling. Het is verstandig om dit in de eerste maanden van je zwangerschap uit te zoeken. Een natuurlijke bevalling kan zowel thuis, of poliklinisch in het ziekenhuis of in een kraamkliniek plaatsvinden. Vergeet dit niet op te nemen in je geboorteplan! Hieronder geven we je tips voor het verloop van een natuurlijke zwangerschap.

Zorgvuldig inzetten van echo’s

Iedere zwangere vrouw krijgt tegenwoordig wel een paar echo’s. Dit is om het hartje van het kindje te controleren, maar ook wordt een echo of doptone ingezet om eventuele aangeboren afwijkingen op te sporen. Er is geen bewijs van schadelijke effecten maar voorstanders van natuurlijke zwangerschap en bevalling raden aan om hier zorgvuldig mee om te gaan. Ze stellen: het is en blijft een medisch hulpmiddel.

Liever alleen gezonde voeding

Als je gezond eet en leeft vergroot dit de kans op een gezonde en sterke baby bij de geboorte. Eet het liefste alleen onbespoten en onbewerkte voeding zoals groente en fruit. Verder zijn eiwitten, vezels en producten met goede vetten van belang. Voor meer informatie kun je terecht bij je gespecialiseerde verloskundige, diëtiste of natuurvoedingsspecialist. Meer lezen over voeding tijdens de zwangerschap.

Slik geen medicijnen

Veel medicijnen mogen niet gebruikt worden als je zwanger bent omdat dit de ontwikkeling van je baby nadelig kan beïnvloeden. Van sommige medicijnen is er onvoldoende bekend. Kies je voor een natuurlijke zwangerschap dan kun je beter voor alternatieve geneeswijzen kiezen zoals fytotherapie en homeopathie. Daarnaast kunnen osteopathie, acupunctuur en aromatherapie je misschien verder helpen.

Masseren van perineum

Je perineum ligt tussen de anus en de vagina. Omdat hierop tijdens de bevalling en het persen behoorlijke druk komt te staan wordt aangeraden dit gebied regelmatig te masseren in het laatste deel van je zwangerschap, vanaf 32 weken. Het zorgt ervoor dat dit gebied beter doorbloed en soepeler wordt en verkleint het risico op een knip of inscheuren tijdens de bevalling.

Train je bekkenbodemspieren

Je bekkenbodemspieren trainen is belangrijk voor, tijdens en na de bevalling. Ze ondersteunen veel organen onder in je buik en zorgen ervoor dat je niet zomaar urine en ontlasting laat lopen. Bekkenbodemspieren lopen vanaf je staartbeentje tot aan het schaambeen en je kunt ze vergelijken met een grote veerkrachtige bodem. Train je ze niet, dan verhoog je de kans op darm-, blaasproblemen zoals urineverlies en verzakkingen. Door je bekkenbodemspieren te trainen kun je ze tijdens de geboorte beter gebruiken, je herstelt sneller na de bevalling en hebt snel weer controle over je blaas.

Zorg voor beweging

Hoe beter je conditie is voor de bevalling hoe beter je de bevalling ingaat. Bovendien herstelt je lichaam zich veel sneller dan iemand die niet fit is. Je kunt kiezen uit verschillende soorten bewegen tijdens je zwangerschap zoals zwangerschapsgymnastiek, -yoga, -fitness of zwemmen. Maar ook veel wandelen en fietsen is goed.

Wat is een natuurlijke bevalling?

Veel vrouwen denken dat een bevalling niet zonder medische hulpmiddelen en ingrepen mogelijk is. Maar een bevalling is al sinds het ontstaan van de mensheid een natuurlijke gebeurtenis, en in principe zijn vrouwen geschapen om zelf hun kinderen geboren te laten worden. Bij een natuurlijke bevalling vertrouw je op je eigen lichaam en innerlijke kracht en help je je kindje op een natuurlijke en rustige manier geboren te laten worden. Dat betekent zonder verdoving en gynaecologische ingrepen.

Hoe bevalling natuurlijk opwekken

Er zijn verschillende tips om een bevalling op een natuurlijke manier op te wekken.

Waarom zou je kiezen voor een natuurlijke bevalling?

1 op de 5 vrouwen geeft aan niet tevreden zijn over het verloop van de bevalling. Dit komt meestal doordat ze zich overgeleverd voelen aan beslissingen van anderen. Ze moesten de regie uit handen geven. Bij een natuurlijke bevalling ga je uit van je eigen lijf, heb jij de regie en put je uit je eigen kracht. Daarmee kan een natuurlijke bevalling juist een geweldige ervaring worden waar je je leven lang goed op kunt terugkijken.

Voordelen van een natuurlijke bevalling

Bij een natuurlijke bevalling ga je niet uit van eventuele risico’s, want deze zorgen juist dat je te gespannen aan een bevalling begint. Je richt je op ontspanning en overgave en vertrouwt op je eigen lichaam. Je neemt zelf de houdingen aan die je wilt met de hulpmiddelen die je wilt, denk aan een bad om in te bevallen, een birthball (geboortebal) of baarkruk. Mocht je tijdens de bevalling toch hulp moeten krijgen, dan gebeurt dat op een natuurlijke, helpende manier. Voorstanders van een natuurlijke bevalling zeggen dat je als vrouw minder lang weeën hebt, minder verdoving nodig hebt en ook positief bent ingesteld als je moet gaan bevallen.

Wat zijn de nadelen van een natuurlijke bevalling?

Je weet van tevoren natuurlijk niet hoe een bevalling zal verlopen. Hoe positief je ook bent ingesteld, een ingreep kan nodig zijn bijvoorbeeld door het geven van een verdoving om de weeën beter te verdragen of een ingreep om de baby geboren te laten worden omdat het bijvoorbeeld te lang duurt. Dit kan dan best een teleurstelling voor je zijn.

Pijnbestrijding

Een bevalling doet pijn, maar het is heel belangrijk hoe je je op deze pijn voorbereidt. Met een goede voorbereiding, leren hoe je je kunt ontspannen en wat je zelf kunt doen, ga je veel beter een bevalling in. Een ingreep kan zeker nodig zijn, maar kan ook leiden tot meerdere ingrepen. Het ziekenhuis werkt dan volgens bepaalde richtlijnen. Breng je wensen in kaart en bespreek deze met je zorgverlener en begeleider. Lees meer over pijnbestrijding.

Begeleiding bij een natuurlijke bevalling

Bedenk van tevoren wie je als begeleider bij je natuurlijke bevalling wilt. Dat kan een verloskundige zijn, maar je kunt ook denken aan een doula, of een goede vriendin. Het gaat erom dat je deze persoon helemaal kunt vertrouwen en waarbij je je kunt ontspannen. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een hands-off bevalling, dat is een natuurlijke bevalling waarbij de verloskundige helemaal niet ingrijpt. Ze kan aanwijzingen geven maar de bevalling doe je voor zover mogelijk helemaal op eigen kracht.

Wel of niet laten inleiden als je over tijd bent

Een zwangerschap hoeft niet per se 40 weken te duren. De duur van een zwangerschap kan wel tot 5 weken verschillen. Gaat het om voldragen baby’s dan kun je dus de vraag stellen of je wel moet worden ingeleid als je over tijd bent omdat sommige baby’s gewoon wat langer blijven zitten. Bespreek je wensen met je verloskundige.

Kiezen voor een natuurlijke keizersnede

Wordt het toch een keizersnede? Dan is het mogelijk te kiezen voor een gentle sectio, ook wel een natuurlijke keizersnede genoemd. Dit is in principe dezelfde procedure in het ziekenhuis als bij een normale keizersnede, maar er wordt rekening gehouden met jouw behoeftes. Gentle sectio kan worden verricht bij een geplande als een spoedkeizersnede en wordt in steeds meer ziekenhuizen in Nederland uitgevoerd. De meeste ziekenhuizen bieden alleen een gentle sectio aan als het om een geplande keizersnede aan omdat er meer mensen nodig zijn.

Wat betekent gentle sectio?

Moeders die een normale keizersnede hebben gehad, geven aan dat ze het jammer vinden dat ze hun baby niet geboren hebben zien worden, dat alles zo snel is gegaan en ze misten het huid-op-huid contact. Bij een natuurlijke keizersnede, of gentle sectio wordt zoveel mogelijk een natuurlijke bevalling benadert. Jullie hebben duidelijk overleg over wat er gaat gebeuren met de gynaecoloog. Ook mag je partner er vanaf het begin tot het einde van de keizersnede bij zijn. De atmosfeer is aangepast in de operatiekamer: de temperatuur ligt wat hoger en er kan achtergrondmuziek worden aangezet. Is het hoofdje van je baby tevoorschijn gekomen? Dan mogen jullie meekijken hoe de baby op een rustige manier geboren wordt. Daarna wordt de baby bij de moeder gelegd en blijft hier zo lang mogelijk. Er wordt gewacht met het doorknippen van de navelstreng.

Wat zijn de voordelen van een gentle sectio?

Met gentle sectio komt het ziekenhuis tegemoet aan de belangrijkste bezwaren van bevallen moeders tegen een traditionele keizersnede. Het directe contact van moeder met baby stabiliseert bovendien de hartslag en de lichaamstemperatuur sneller en het is goed voor het hechtingsproces. Door de zachte atmosfeer in de operatiekamer heeft je baby minder last van kou en felle lampen.

Niet iedere vrouw is geschikt voor natuurlijke bevalling

Je kunt natuurlijk een voorkeur hebben voor een natuurlijke bevalling, maar helaas is niet iedere vrouw hier geschikt voor, melden gynaecologen. Door de evolutie zijn wij mensen veranderd. We zijn op twee benen gaan lopen en daarmee heeft het vrouwelijke bekken zich aangepast. Het vrouwelijke bekken was vroeger breder maar is versmald en het geboortekanaal ook. Verder hebben baby’s een groter hoofdje gekregen met meer herseninhoud. Vooral de draai die de baby maakt voordat het hoofdje geboren wordt is een lastige.

Beschadigingen in bekkenbodemgebied voorkomen

Er is nog wel ruimte om de baby via natuurlijke weg geboren te laten worden, maar er komt behoorlijk wat spanning op de bekkenbodemspieren te staan. Dit kan leiden tot beschadigingen van spieren en bindweefsel en kan op latere leeftijd leiden tot urine-incontinentie en verzakkingen. De meeste bekkenbodemproblemen worden namelijk door de bevalling veroorzaakt. Gaat alles goed dan hebben de meeste vrouwen nog steeds de voorkeur om vaginaal te bevallen en dat kan nog steeds op een verantwoorde manier. Maar laat je goed voorlichten. Uiteindelijk is het streven om je baby geboren te laten worden zonder gezondheidsproblemen bij  jou en je baby.

Ook interessant om te lezen: de lotus bevalling
Foto: MoederAarde.nl