cordring of navelklem

Vlak nadat je baby geboren is wordt er op de navelstreng een plastic klemmetje gezet, dat is een navelklem. Sinds kort is er een nieuw alternatief: de cordring. Wat zijn de voordelen en nadelen van het gebruik van een cordring?

Wat is een cordring?

De navelstreng wordt na de geboorte van je baby afgebonden en doorgeknipt, dit heet ook wel afnavelen. Vroeger werd hiervoor een speciale veter gebruikt, daarna werd deze vervangen door een plastic navelklem van ongeveer 5 cm lang. Het doorknippen is vaak een klusje voor de partner van de moeder, een speciaal moment! Tegenwoordig wordt voor het afklemmen steeds vaker een cordring gebruikt. Dit is een klem in de vorm van een rubberen ringetje of elastiekje. Daarmee blijft maar een heel klein ringetje achter om het navelstompje van je kindje.

Waarom is een navelklem nodig?

Via de navelstreng krijgt jouw baby in de baarmoeder alle voedingsstoffen en zuurstof toegediend. Tegelijkertijd worden afvalstoffen via de navelstreng afgevoerd. Maar na de geboorte is dat niet meer nodig. Je baby ademt zelfstandig en leert zelfstandig drinken. Het is verstandig ongeveer 3 minuten te wachten met het doorknippen. Zo krijgen baby’s nog een extra dosis bloed en ijzer nadat ze geboren zijn. In sommige gevallen wordt zelfs gewacht totdat de placenta geboren is. Lees ook meer over de Natuurlijke bevalling en Lotusbevalling.

Navelstompje

Is de navelstreng afgeklemd en doorgeknipt dan blijft het klemmetje met het navelstompje achter. Deze droogt verder op en verschrompeld. Na 1 tot 2 weken laat het stompje los en je kunt deze met het klemmetje weggooien of bewaren. De navel is een blijvend litteken en het symbool dat je baby met jou verbonden is geweest tijdens de zwangerschap.

Wat zijn de voordelen van een cordring

De cordring is een stuk kleiner dan de traditionele navelklem, hij is gemaakt van zachter materiaal en weegt heel weinig. Het deel wat rond de navelstreng achterblijft is minimaal. Er is weinig druk tegen de buik van je baby en dat betekent dat je baby er veel minder last van heeft. Ook voor ouders en verzorgers is een cordring een stuk comfortabeler. Tijdens het verschonen en het aankleden van je baby kun je niet zo snel ergens achter haken. Voor verloskundigen is het een relatief makkelijke en veilige techniek. Er wordt gezegd dat er met een cordring minder kans is op ontstekingen. Tot slot is een cordring milieuvriendelijker dan het gebruik van een plastic navelklem.

Navelklem

Traditionele navelklem

Cordring

Cordring

Nadelen van de cordring

Is er afgenaveld met een cordring dan kan het stompje wat later loslaten. Het navelstompje kan dan een beetje gaan ruiken. Inmiddels zijn er veel verloskundigen bekend met de cordring maar nog niet iedereen. Cordrings worden verstrekt via kraampakketten, maar niet in alle. Dus als je wilt dat er een cordring wordt gebruikt, informeer dan bij je zorgverzekeraar of deze in het kraampakket zit of bestel er zelf een online. Bespreek de cordring ook met je verloskundige, neem het op in je geboorteplan en zorg dat je er eentje bij je hebt als je gaat bevallen. Vergeet ook de gebruiksaanwijzing niet! Hou er verder rekening mee dat het aanbrengen van een cordring iets meer tijd kost. In geval van nood kan het zijn dat er toch een plastic navelklem wordt gebruikt omdat deze sneller kan worden aangebracht door verloskundige of gynaecoloog.

Hoe werkt een cordring?

De werking is niet al te ingewikkeld, zie foto met gebruiksaanwijzing. Eerst haalt de verloskundige een chirurgische klem door het oogje. Daarna wordt met een andere chirurgische klem de navelstreng aan de placentazijde afgeklemd. Vervolgens wordt de navelstreng tussen de twee klemmen doorgeknipt en wordt het oogje van de cordring omlaag geschoven en langs de klem en met het handvat over de navelstreng heen getrokken. Tot slot wordt het handvat van de cordring afgeknipt. Zo blijft alleen het kleine ringetje op het navelstompje van je kindje achter. Mocht je bevalling een keizersnede worden, dan is het gebruik van een cordring vaak heel goed mogelijk.

Gebruiksaanwijzing cordring

Van welk materiaal is een cordring gemaakt

Er zijn cordrings van natuurrubber of van latex vrij materiaal. Ben je gevoelig voor latex of heb je last van een allergie, dan is er ook een latexvrije variant (synthetisch rubber) verkrijgbaar. Een cordring wordt steriel verpakt en er is maar 1 maat verkrijgbaar.

Lees meer over babyverzorging en navelverzorging
Foto gebruiksaanwijzing: copara.nl