verzorging baby

Hoe verzorg je de huid van je baby en hoe bescherm je de tere babyhuid? Hoe verzorg je baby’s navel en maak je de oogjes en oortjes schoon? We leggen het hier allemaal uit!

Huidsmeer en verzorging van de babyhuid

Als je baby wordt geboren, zie je op veel plaatsen nog huidsmeer. Dat is een dik laagje vet dat op het hele lichaam van je baby kan zitten, in vaktermen spreekt men van vernix caseosa. Vooral bij te vroeg geboren baby’s is huidsmeer nog goed te zien. Huidsmeer is niet zomaar een wit goedje maar het heeft een aantal belangrijke functies.

  • Huidsmeer regelt de temperatuur van je baby. Vanaf de vijfde maand van de zwangerschap vormt je baby een laagje extra vet om zich heen zodat je kindje na de geboorte niet te snel afkoelt.
  • Huidsmeer zorgt er ook voor dat je baby gemakkelijker door het geboortekanaal gaat. Er wordt ook beweerd dat huidsmeer de baby zou beschermen tegen het vruchtwater, maar daar zijn de meningen over verdeeld. In dat geval zou huidsmeer al veel eerder moeten worden aangemaakt.
  • Huidsmeer beschermt je pasgeboren baby tegen infecties. Om deze reden laten verloskundige en arts het huidsmeer liever nog even zitten in plaats van alles direct schoon te vegen.

Als je later bevalt dan de uitgerekende datum dan is het meeste huidsmeer al in het vruchtwater opgelost en is de huid van je baby meestal aan de droge kant. Het kan zijn dat je baby’s huidje daarna gaat vervellen, dit vervellen is met twee weken helemaal over.

Hoe bescherm je het tere babyhuidje van je baby?

De huid van je baby is nog niet helemaal ontwikkeld en kan zich daarom niet goed verdedigen tegen bacteriën, zon, wind en andere weersinvloeden. Pas als je kindje vier jaar oud is, is de hoornlaag volgroeid. Tot die tijd moet je de tere babyhuid goed verzorgen met baby verzorgingsproducten.

Veel voorkomende huidproblemen bij baby’s

Veel voorkomende huidaandoeningen bij baby’s zijn uitdroging, luieruitslag, hormoonvlekjes, witte puntjes, berg en spruw. Diverse merken baby verzorgingsproducten kunnen je daarbij helpen. Om uitdroging tegen te gaan en de huid te beschermen én soepel te houden zit er in een huidverzorgingsproduct vet of olie. Daarnaast worden er stoffen toegevoegd zodat je het lekker kunt smeren, aangenaam te laten ruiken of er aantrekkelijk uit te laten zien. Helaas zijn niet alle ingrediënten goed voor de menselijke huid. Vaak gaat het om synthetische stoffen die steeds vaker worden vervangen door andere stoffen die niet schadelijk zijn. Dit kunnen natuurlijke stoffen zijn, maar pas op, ook deze kunnen allergische reacties veroorzaken. Denk aan etherische olie of olie gewonnen uit planten zoals lavendel, eucalyptus en citrus. Over het algemeen zijn de meeste natuurlijke oliën wel beter en zachter voor de tere babyhuid dan minerale oliën.

Vermijd deze stoffen liever in verzorgingsproducten:

Parfum: wordt toegevoegd om een product lekker te raken ruiken maar veel mensen reageren hier allergisch op, laat staan een babyhuidje. Kies daarom liever een product dat geen of zeer weinig parfum bevat.
Alcohol:
om een ingrediënt in het product te laten oplossen wordt er soms alcohol aan toegevoegd. Alcohol kan irriterend werken en droogt de huid uit. Je vindt dit op het etiket onder de namen: alcohol denat, denatured alcohol, SD alcohol, ethanol, ethyl alcohol, methanol, benzyl alcohol of isopropyl alcohol. Staat er ‘cetyl alcohol’ op het etiket dan is dat juist goed omdat dit ingrediënt vocht vasthoudt.
Minerale olie: deze is afkomstig uit petroleum of fossiele olie en ontstaan uit resten van plantaardig en dierlijk leven. Er wordt gezegd dat het de poriën verstopt en een filmpje op de huid achterlaat waardoor de huid minder goed kan ademen. Minerale olie wordt ook wel genoemd: liquid paraffin, liquid petrolatum, parafin oil paraffinum liquidum, petrolatum liquid, white mineral oil en white oil. Alternatieven zijn plantaardige oliën afkomstig uit zaden (katoenzaad), vruchten zoals avodado of noten. Etherische oliën zijn vluchtige oliën gewonnen uit planten, zoals lavendel, eucalyptus en citrus.
Parabenen: worden gebruikt als conserveringsmiddel. Deze stof staat bekend om zijn allergische reacties maar kan ook het hormoonhuishouden verstoren! Je vindt deze stoffen op het etiket onder: ethylparaben, butylparaben, methylparaben, propylparaben en overige ingrediënten die eindigen op –paraben.
Sodium lauryl sulfaat: deze synthetische stof wordt gebruikt om wasgels en shampoos lekker te laten schuimen. Maar deze stoffen kunnen wel zorgen voor irritatie aan de ogen, huiduitslag, haarverlies, schilvervorming en andere allergische reacties. De naam voor deze stof is ook wel: SLS, SLES, sodium dodecyl sulfate, sodium PEG lauryl sulfate.

In opkomst zijn verzorgende producten die helemaal gemaakt zijn op basis van natuurlijke ingrediënten, zonder toevoeging van parfum en andere mogelijk irriterende stoffen.

Droge huid of eczeem

Heeft jouw baby een droge huid: badder dan wat minder vaak, want niet alleen zeepsoorten, maar ook water kan je baby’s huidje uitdrogen! Heeft je kindje een droge huid of eczeem dan is het belangrijk om de huid goed vet te houden met een speciale crème.

Navel schoonmaken

Tijdens de zwangerschap heeft jouw baby alle voedingstoffen en zuurstof via de navelstreng gekregen. Zuurstofrijk bloed met voedingsstoffen gingen via de navelstreng van jou naar je baby en afvalstoffen werden weer afgevoerd. Als je baby is geboren wordt de navelstreng tussen twee klemmetjes doorgeknipt, daarna gaat de baby zelf ademhalen en drinken. De plaats van de navel is dus eigenlijk het litteken van de plek waar de navelstreng zat. Na de geboorte zit er nog een stukje navelstreng met een klemmetje aan je baby’s buik. Na ongeveer tien dagen valt het navelstompje er vanzelf af. Vroeger werd het naveltje bedekt met een steriel gaasje en daarna ging er nog een navelbandje omheen. Een navelbandje die je over het gaasje en om het buikje van je kindje vastzet, zorgt ervoor dat het gaasje op zijn plaats blijft zitten maar maakt de plek ook broeierig en dat is niet goed voor het helingsproces. De adviezen luiden nu als volgt: Zorg dat je handen gewassen zijn voor en na de verzorging. Daarna minimaal een keer per dag of telkens wanneer de navelstreng bevuild is door urine of ontlasting de navelstreng schoonmaken met water en zeep en goed droogdeppen, ook na het babybadje. Verder moet je de navelstreng gewoon goed droog houden. Het is niet nodig om de navel extra te bedekken met een gaasje, maar kijk uit dat de navel niet door de luier wordt bedekt. Indien nodig en op advies van arts en kraamzorg kun je het navelgebied ontsmetten en werken met een gaasje en of een navelbandje. Is het stompje goed verschrompeld dan mag het klemmetje worden verwijderd. Bij roodheid of een zwelling moet je contact opnemen met kraamzorg of arts.

Navelbreuk

Als je een uitstulping ziet bij het navelgebied kan het zijn dat er sprake is van een navelbreuk. Dit is een zwakke plek of opening in de buikwand. Neem in dat geval contact op met de kraamzorg of arts.

Nagels van je baby knippen

De eerste weken mag je de nagels van baby’s handjes en voetjes nog niet knippen, de nageltjes zijn nog veel te teer en zacht. Baby’s die laat geboren zijn kunnen lange nagels hebben waarmee ze zichzelf kunnen krabben, deze kun je beter even wegvijlen. Babynageltjes verzorg je met een nagelknipper of een nagelschaartje met afgeronde punten, speciaal voor baby’s. Als je dit eng vindt: er zijn ook speciale, automatische vijltjes in de handel met verschillende standen voor verschillende leeftijden waarmee je baby’s nageltjes kunt vijlen. Als je de nageltjes kort houdt, kunnen ze zichzelf niet krabben in het gezicht of de ogen. Tip: knip of vijl de nageltjes als je baby slaapt, dan merkt je baby er niets van!

Oortjes schoonmaken

Constateer je oorsmeer in de gehoorgangen van je baby’s oren, probeer het er dan nooit uit te peuteren met een wattenstaafje. Oorsmeer komt er vanzelf uit. Je mag alleen de oorschelp schoonmaken met een wattenstaafje maar je kunt daar ook de punt van een katoenen luier voor gebruiken.

Oogjes schoonmaken

Heeft je baby vieze oogjes, reinig deze dan met een watje of steriel gaasje met steriel water. Dit is water dat is gekookt en daarna goed is afgekoeld. Veeg altijd voorzichtig van de buitenste ooghoek naar binnen.

Verzorgingsproducten bekijken en shoppen

Bekijk baby verzorgingsproducten bij BabyPark
Bekijk verzorgingsproducten bij Bol.com

Foto: Snoozebaby